Finland, St. Petersburg en de Baltische staten

20 mei tot 6 juli 

 

Wat een reis, wel enigszins vermoeiend maar zeer interessant met vele bezienswaardigheden in wel 8 verschillende landen, t.w.: Duitsland, Denemarken, Zweden, Finland, Rusland, Estland, Letland en Litouwen.  We hebben 5 hoofdsteden t.w. Stockholm, Helsinki, Tallinn, Riga en Vilnius met gids bezocht en ook nog met gids de stad Sint Petersburg in Rusland. In Finland zijn we met een bus naar een treinstation gebracht om met de trein te reizen naar Sint Petersburg. Voor het bezoek aan Sint Petersburg waren 5 dagen uitgetrokken en hebben we gelogeerd in een comfortabel hotel. Daarnaast hadden we 4 overtochten met een veerboot van Denemarken naar Zweden, van Zweden naar Finland, van Finland naar Estland en van Litouwen naar Duitsland. En ook nog hadden we 17 verschillende campings onderweg en het begin was in: DUITSLAND. Op zondag 19 mei kwamen we bijeen op camping Főrdeblick. In de groep bleken 2 mensen wat onder de leden te hebben, waarvan een wat ernstiger. Die lag ter bed, maar gelukkig viel het later allemaal mee. Om 17.00 uur kregen we bij de reisbespreking de nodige informatie over onze reis van onze reisleiders Egbert en Ina, die daarbij zoals altijd met nadruk aangaven dat zij slechts amateurs zijn. Waarop uit de groep met volledige instemming de kreet kwam "maar dan wel spelend in de eredivisie". En krek zo is dat. Om 19.00 uur begon het welkomstdiner in het restaurant van de camping met keus uit vis of vlees. Vooraf een soepje en koffie of thee als dessert. Een aantal gingen toen weer terug naar hun caravan. De achterblijvers kregen nog van het huis een kleine schnaps. De dag daarna vertrokken we naar camping Grenaa Strand Camping in: DENEMARKEN. Onderweg de grens gepasseerd met zichtbare grenswachten. Na installatie op de camping werd door een aantal nog een wandeling gemaakt naar de haven van Grenaa. Het havengedeelte was weinig aan of zelfs uitgestorven. Het centrum van het dorp was te ver om te lopen, maar dat bleek ook niet veel te zijn. Zoals iemand het zei: ze komen hier alleen maar om de ferry te nemen naar Zweden. De volgende dag 21 mei moesten we om 12.00 uur van de camping af zijn. 

Het was ongeveer 5 km rijden, dus te vroeg aanwezig voor de afvaart naar Zweden. Bij het loket van de Stena Line hadden we wat oponthoud: we hadden geen nummer maar ze konden ons uiteindelijk vinden aan de hand van de paspoorten. Een lange tijd in de rij en in de regen gestaan voordat we de boot op konden. Al snel konden we gebruik maken van een warm lunchbuffet. Iedereen genoot ervan, sommigen zelfs 2 keer. Om ongeveer 18.45 uur kwamen we aan land en een kwartier later waren we eraf en in Zweden. Naar camping Apelviken.se in Varberg. Was op een afstand van ongeveer 3 km rijden met de auto. Prima camping en we staan bij elkaar op een veld tegen over elkaar. In Varberg konden we een kijkje nemen bij een 100 jaar oud in oriëntaalse stijl opgetrokken badhuis of een burcht welke werd gebouwd rond 1280 als onderdeel van een ketting van militaire nederzettingen langs de kust. Op 23 mei zijn we weer (laat) vertrokken naar de volgende camping. Laat want we konden pas na 15.00 uur aankomen op Gränna Camping. De plaats Gränna is populair om de zuurstokken (polkagris in het Zweeds). Op bijna iedere straathoek kun je zuurstokken en ook snoep in alle vormen, maten en kleuren kopen. Ook is Gränna bekend wegens de nabijheid van het eiland Visingsö, midden in het meer Vättern. Een aantal van ons hebben de veerboot genomen om in een regenjas lopend of fietsend het eiland te ontdekken. Vandaag was ook de eerste dag dat we zijn begonnen met de Jeu de Boule competitie, georganiseerd door Wilfried. Na 2 nachten zijn we vertrokken naar Bredäng Camping Stockholm, een camping in Skärholmen. Op 26 mei zouden we een rondleiding hebben met een gids. Helaas waren de weersvooruitzichten zo slecht die dag dat de rondleiding werd uitgesteld naar de volgende dag. Met de metro zijn we die dag de stad ingegaan, de gids ontmoet en een rondleiding gehad van ongeveer 3 uur. 

Veel gezien aan oude historische (neobarokke)  bouwwerken en echt leuk was het centrum van Stockholm of zoals het werd genoemd Gamla Stan, wat  betekent ‘oude stad’. Bijzonder aan deze plek is dat de huizen die er staan allemaal gekleurd zijn en dit geeft de stad een uniek en gezellig beeld. De omgeving heeft nog veel weg van de middeleeuwen. Na de rondleiding zijn we op advies van de gids met zijn allen een restaurant ingedoken om daar wat te eten. Waarna iedereen zijn eigen gang ging. De meesten zijn direct met de metro of veerboot naar het Vasamuseum in Stockholm-Djurgården gegaan. Het museum is alleen bestemd voor de Vasa (spreek uit als Wasa), een Zweeds oorlogsschip dat op 10 augustus 1628 op zijn eerste tocht zonk in de haven van Stockholm. Het schip is in 1961 geborgen en geconserveerd. Het was zeer interessant en de meesten van ons zijn er dan ook een lange tijd gebleven. Op 28 mei om 06.10 uur vertrokken met caravan om de ferry te halen in Kapellskar. Het was ongeveer 102 km rijden, 1 uur voor vertrek er zijn en om 09.15 uur vertrok de boot naar: FINLAND. Na het inchecken hadden we direct een ontbijt op de boot met alles der op en der aan. Dat was best smullen. Daarna heeft iedereen zich op zijn of haar manier vermaakt tot de warme lunch met ijs als dessert. Aangekomen in Finland moesten we nog 21 km rijden naar Camping Ruissalo gelegen op een schiereiland nabij Turku.  De caravans stonden op asfalt, wel zo makkelijk. Woensdag 29 mei hadden we de eerste jarige (Ger). Dus het was zingen met later een koffie bijeenkomst en kregen we  over de omgeving informatie van Egbert. 

Die dag hadden we geregeld door Wilfried en geholpen door Bas, Arnold, Peter, Tinus en Ger om 18.00 uur een gezamenlijke pannenkoeken diner in het servicegebouwtje. Het was ontzettend gezellig en de verschillende soorten pannenkoeken gleden al snel naar binnen. En als je genoeg had bleef je volgens de bakkers nog altijd nog wat ruimte houden voor nog eentje of zelfs twee pannenkoeken. Voor een toetje was ook gezorgd. Het was een geslaagde dag. Op deze camping hadden we de volgende dag weer het Jeu de Boules gebeuren. Alleen dit keer was het veld bezaaid met uitwerpselen van de aanwezige ganzen wat aan de bal bleef plakken. Het was wel apart dat in de nacht om 24.00 uur het nog steeds licht was. Je kon de krant eventueel gewoon lezen. Daarna werd het wat donkerder maar om 03.00 uur hoorde je de vogels alweer fluiten. Op 31 mei weer op weg naar Camping Rastila in Helsinki. De volgende dag met de groep in de supermarkt een dagkaart gekocht voor de metro. De gids stond ons al daar op te wachten. Veel gezien aan gebouwen en beelden met heel veel uitleg. Na ongeveer 2,5 uur verliet de gids ons maar eerst wees ze nog een eetgelegenheid aan op de 5e etage van een kledingwinkel. Heel lekker gegeten aan een lunchbuffet en zeker niet duur. Sommigen van de groep zijn daarna op lijn 2 gestapt en langs de mooiste bezienswaardigheden gereden in  Helsinki. We bleven hier tot en met 2 juni en konden daardoor  nog wat cultuur opsnuiven, zoals de Temppeliaukiokerk (ook wel Rotskerk genoemd) in de wijk Etu-iets ten westen van het stads-centrum, de Orthodoxe kerk in het centrum en de oude markthal aan de haven vol met delicatesse zaakjes, slagers met eland, rendier en zelfs (ingeblikt) berenvlees. En niet te vergeten de echt lekkere zalm. Op 3 juni waren we weer op weg en wel naar Camping Huhtiniemi in Lappeenranta. Om 17.00 uur was er reisbespreking met uitleg over morgen, de treinreis en het hotel in Sint Petersburg, waar we 5 dagen zullen verblijven. De volgende dag werden we opgehaald door 2 busjes die ons naar het trein station brachten. In het station werd de bagage gescand en de paspoorten. In de trein werd nogmaals de paspoorten gecontroleerd en moesten we nog een formuliertje invullen met onze gegevens en de data van aankomst-  en vertrek uit: RUSLAND  en ook wat onze bestemming was. Het was voor ons wel spannend. Aangekomen op het station in Sint Petersburg werden we opnieuw opgewacht door 2 busjes en naar ons hotel gebracht . In het hotel BALTIYA werden we verrast met een lunch. De kamers waren schoon en comfortabel, alleen Ernst, Truus, Egbert en Ina bleken wel hele grote kamers te hebben. Na de lunch zijn we met allen naar het metro station gegaan en penningen voor de metro gekocht. Egbert liet ons zien hoe de metro werkte en met de hele groep gingen we kris kras door de metrolijnen.

Onderweg zijn we nog een keer uitgestapt en gelopen naar het plein van de overwinningen Victory Square, een monument ter herdenking van de belegering Leningrad tijdens de WOII. Op de terugweg is de groep gesplitst. Een groep ging met Egbert en Ina mee om nog een stuk te wandelen via het plein van de Hermitage museum over de Kamennoostrovsky Prospect. De rest ging terug naar het hotel en tot verrassing zijn de 2 groepen elkaar weer tegengekomen in een restaurant vlakbij het hotel. Hier hebben we soms hilarisch met handen en voeten de serveerster duidelijk kunnen maken wat we willen eten. De volgende dag 5 juni zijn we met een bus opgehaald door een vrouwelijke Russische gids die Nederlands sprak. Kregen een rondleiding door Sint Petersburg en op bepaalde plekken werd er gestopt en konden we de bus uit voor bezichtiging en informatie. Rest van de dag was je vrij en was ter eigen besteding. 

 In de middag van de volgende dag hadden we een afspraak met (dezelfde) gids op het Paleisplein voor de Hermitage. Met haar gingen we een rondleiding doen door het Hermitage Museum.  Het museum heeft meer dan 3.000.000 items in zijn collectie, zo groot is het dus.Hiervan hebben we slechts een fractie van gezien, maar zeker wel de hoogtepunten wat betreft Nederlandse schilderkunst uit de 16e en de 17e eeuw. Op vrijdag 7 juni hadden we een folkshow in het Nikolaevsky Paleis. Een leuke show in 2 delen. In het eerste deel is Wilfried uit het publiek gehaald voor een gezamenlijk optreden met een artieste. Was leuk en we genoten van de opvoering. In de pauze was er gratis champagne, wodka en hapjes.Daarna met de metro of taxi terug naar het hotel. De volgende dag ging de hele groep met de metro naar het metrostation Avtovo en daar namen we een busje naar het “Peterhof”.  

Ooit het buitenverblijf van Peter de Grote. Prachtige tuinen om daar rond te wandelen met overal fonteinen en het paleis was ook te bezoeken.  Het was bloedheet weer en de meesten bleven in de tuinen. Op 9 juni hebben we na het ontbijt de kamers opgeruimd en de reistas of koffer bij de receptie gestald. Om 14.30 uur werden we met busjes opgehaald bij het hotel om te worden gebracht naar het treinstation. De passen en tassen werden gecontroleerd en om 15.30 uur vertrok de trein naar Finland. Terug naar de camping Camping  Huhtiniemi in Lappeenranta, FINLAND.  Op 10 juni was het op de camping gezamenlijke koffie drinken en de verjaardag van Yvonne, maar ook van de overige jarigen uit de groep werden gevierd. 

Er werd getrakteerd op wat lekkers en de jarige(n) kregen een mooi cadeautje. Vandaag was het ook weer tijd voor Jeu de Boule. De volgende dag weer op weg naar de volgende camping Juva in Juva. De reisbespreking is een uur later i.v.m. de voetbalwedstrijd WK vrouwen op de tv. De dag daarop op eigen gelegenheid naar wat bezienswaardigheden in de buurt. Een aantal van de groep gingen op weg naar de gigantische houten kerk van Kerinaki,  het Hout Museum Lusto in Punkaharju en het kasteel van Olavinlinna.  Er moest ook nog eens een keer gewandeld worden en dat hebben we op 13 juni ook gedaan. Met 16 mede reizigers de Gottlundin Kierros wandeling gedaan van 9 km. 

Startpunt was niet ver van de camping op 3 km afstand. Moesten wel aardig wat muggen wegslaan tijdens het wandelen. Om 17.00 uur was gepland een gezamenlijke barbecue met eigen vlees en drank. Truus schonk nog als dessert een borreltje uit eigen fles (kersenlikeur).

Egbert deed en nog een schepje bovenop met een salmiakkie (dropwater met alcohol). Werd een gezellige boel. Op vrijdag 14 juni weer met de caravan op weg naar camping Ruunaa Hiking Centre op 289 km afstand en vlakbij de Russische grens. De camping ligt tussen de bomen en aan het water met stroomversnellingen.  In de avond werd het nog gezelligger bij een aangemaakt houtvuur op de camping. De volgende dag met de auto naar het Rafting Centrum Ruunaan. We gaan met 20 mensen raften in 2 boten. Het begon spectaculair maar werd al gauw wat minder.

Een van de boten kreeg pech met zijn motor en moest op sleeptouw worden genomen naar een plek waar een nieuwe boot gereed lag. De lunch begon met worstjes boven het vuur en een lading mosterd. Was lekker. Het Finse buffet stond binnen met een voor de liefhebber home made bier zonder alcohol. Na de lunch nog een tijdje varen zonder echte  spectaculaire stroomversnellingen en we werden afzet bij het Rafting Centrum. Op zondag 16 juni met de caravan op weg naar de volgende camping "Camping Rauhalahti Resort" in Kuopio. Een prachtige camping met goed sanitair en sauna. Op deze camping zijn er een aantal uit de groep voor de eerste keer naar de sauna gegaan. Mannen en vrouwen wel gescheiden. 

Op 18 juni was er een champagne ontbijt georganiseerd met gebakken eieren. Werd door 4 mannen klaargemaakt (Ger, Jos, Tinus en Arnold). Bas ging met de champagne (Hugo) rond.  Een aantal van de groep zijn nog geweest in de Puijon toren dichtbij. Bovenin de toren was een uitzichtgedeelte met prachtig uitzicht over de omgeving. Truus is vandaag op 19 juni jarig. We vertrekken met de caravan naar de volgende camping Kotkanpesä.     

De volgende dag hadden we een gezamenlijke maaltijd onder de balustrade van het restaurant/receptie. Iedereen had iets gemaakt soep, salades en warme gerechten.  

Ernst werd verzocht om assistentie te verlenen bij iets?? Bleek een hilarisch optreden te zijn van baby tot…… . 

 Vrijdag 21 juni met de caravan naar de volgende  camping Vinikanniemi in Nokia. De dag daarop gingen de meesten van ons de plaats Tampere bezoeken. Het is midzomertijd en iedereen is vrij. Dus er was zeer weinig winkels open en niet veel te zien of te doen. Op deze camping speelde we voor het eerst het spel Molka. Tinus had het voor ons compleet klaargemaakt door het gras te maaien. Herman zorgde ervoor dat alles tijdens het spel naar wens verliep. Op maandag 24 juni reden we met de caravan naar Helsinki om de boot te nemen naar ESTLAND. We gaan naar een nieuwe camping Vanamoisa in Saue. We stonden daar op een apart veld met uitzicht op een weiland met pony’s en een ezel. De volgende dag hadden we weer een jarige: Ernst. De caravan was versierd met vlaggetjes en een aantal afbeeldingen van schaars geklede vrouwelijke personen. Met de groep  zijn we die dag per trein naar Tallinn gegaan. 

In Tallinn hadden we een rondleiding met gids (Peter). Een goede gids met veel uitleg over de prachtige en gezellige oude binnenstad. Zijn kapotte broekrits viel wel erg op. De volgende dag zijn er verscheidene opnieuw met de trein naar Talinn gegaan of  met de auto ritjes gemaakt in de omgeving,

 o.a. naar de plaats Paldiski en het oorlogsmonument in de bossen van het concentratiekamp “Klooga kamp” of “Dagmar Beach”, een klif aan de kust.  Op donderdag 27 juni opgeruimd en met de caravan vertrokken naar camping Riga City Camping in Riga, in LETLAND.  In de stad was het brug weggedeelte zeer slecht. Caravan schommelde lekker heen en weer. Aan de camping moest je wel even aan wennen. Het leek op een plantsoen met containers met wc. De receptie zat ook in een container. In de fabriek verder op waren de douches en wastafels. Veel regenbuien ook op de camping. De reisbespreking werd daardoor uitgesteld.  De volgende dag met het busje van de camping naar een straat in Riga waar de (vrouwelijke) gids op ons zou wachten. Bleek een zeer spontane gids te zijn en we hoorden veel over de geschiedenis van Letland en Riga. 

Na de rondleiding was er nog tijd voor wat bezichtiging en iets te eten in de overdekte markt. Het Lets Oorlogsmuseum (in een toren) was ook zeer interessant. De dag daarop ging iedereen zijn eigen gang. En kozen een bestemming uit het reisboek of bleven op de camping. Sommigen gingen naar het natuurpark Kemeru nabij Jurmala. Voor Fia was het een bezoekje aan de eerste hulp van een ziekenhuis. Ze voelde zich niet goed maar het viel gelukkig mee.

Om 20.45 uur werd er verzameld om met het busje van de camping te gaan naar het hotel Radisson voor het uitzicht op de 26e verdieping. Prachtig uitzicht, met een drankje en moderne muziek.  Op zondag 30 juni vertrokken via een zeer slechte hobbelweg in Riga naar de volgende camping Vilnius City Camping in LITOUWEN. De wegen waren verder goed. De reisbespreking op de camping deden we in de schaduw van een aantal bomen. Het was dan ook bloedheet.  Het sanitair was weer in containers maar wel comfortabel. De volgende dag met de bus (hop on/hop off- bus) van de camping voor € 1,-/pp reden we naar het centrum van de stad Vilnius. Daar hadden we een rondleiding met een mannelijke Duitse gids. Het was interessant en verstaanbaar. Na de rondleiding kon je nog wat rondkijken, naar een restaurant of naar de Joodse wijk gaan. Met dezelfde bus konden we weer terug naar de camping. De dag daarop 2 juli was ter eigen besteding. Een aantal zijn gegaan naar het herdenkingsmonument in Paneriai met museum, of naar Trakai, een interessant schiereilandburcht met een veelzijdig museum. 

Om 19.00 uur hadden we pannenkoeken eten op de camping. Wilfried had nog vele pakken houdbare melk over en die moesten op. Er waren weer vele soorten pannenkoeken en het smaakte weer prima, vooral de pannenkoeken met rozijnen en rum. Op 3 juli opnieuw vertrokken met de caravan naar camping Grazina. Een aantal van ons zijn binnendoor gereden om wat meer te zien van het binnenland van Litouwen. Er waren soms slechte weggedeeltes maar meestal goed. De camping is klein en er staat verder niemand. Uit een hek kwam je op een moestuin. Het sanitair is verder prima. Het was bewolkt weer. 

De volgende dag zijn de meeste Disselaars gereden naar de bezienswaardigheid in deze omgeving en wel de "Kruisberg". Deze plaats is een (inter)nationaal bedevaartsoord zo'n 12 km ten noorden van de stad Šiauliai. Om 19.00 uur werden we verwacht in een ruimte van de camping  aan de overkant van de weg voor een diner. De camping zorgde daarvoor. Lekker vlees met sla en aardappelen . Een heerlijk taartje met koffie of thee als dessert. Was gezellig, lekker en daarna kwamen de verhalen en de moppen. Vandaag 5 juli was de laatste dag in Litouwen. We gaan met de caravan naar Klaipeda waar we de ferry nemen naar Kiel (Duitsland).Omdat we nog tijd genoeg daarvoor hebben zijn verscheidene onder ons nog naar het centrum van Siauliai gegaan om te winkelen of wat te eten. Toen terug naar de camping om op te ruimen en om 15.30 uur vertrokken we richting Klaipeda.  Het was wel lang wachten om in te schepen maar uiteindelijk was het zover. Aan boord eerst een biertje of een ander drankje. Na het vertrek veel golfslag en daarom gingen er een aantal van ons met een enigszins wit gezicht maar vroeg naar bed. Zaterdag 6 juli nog steeds aan boord van de ferry en op weg naar DUITSLAND. De golfslag was een stuk minder. Het ontbijt was goed en uitgebreid. Om de tijd te doden werd er gelezen, gekaart en andere spelletjes gedaan. Voor dat we het wisten was het ook al tijd voor de warme lunch. Hebben we ook volop van genoten. Om ongeveer 17.15 uur kwamen we aan in Kiel.

Moesten wel achteruit de ferry met auto en caravan verlaten. Was spannend ondanks de aanwijzingen van het personeel van de ferry. Daarna naar de camping Fördeblick  waar we om 19.00 uur het afscheidsdiner hadden. Was gezellig met Everyke als de ceremoniemeester. Ook de dames Regina, Maria en Fia hadden hun best gedaan om alles naar wens te laten verlopen. Egbert en Ina werden in het zonnetje gezet maar ook Bas en Hennie als 2e reisleiders. Zij worden bedankt voor deze geweldige intensieve maar o zo mooie reis, waarin we veel hebben gezien en met elkaar hebben genoten van de leuke activiteiten die werden geregeld. De winnaars van het bridgen en het spel Jeu de Boules werden bekend gemaakt (Wilma). Er werd afscheid genomen en een goede reis toegewenst voor de volgende dag.

 

NB: Het was een lange reis van 7 weken, dus ook een lang verslag.

 

Ernst Hageman