Reisverslag Vaals Zuid-Limburg

1-9-2021 tot 11-9-2021

José heet iedereen van harte welkom.  In het bijzonder de twee echtparen die al wel lid zijn maar even een voorproefje komen nemen om de sfeer te proeven. Siebe vertelt enkele zaken van huishoudelijke aard. Maar zoals altijd zijn de meeste reizigers al druk in gesprek verwikkeld en smaakt het glaasje wijn of fris intussen heerlijk.   Maria en José hebben heerlijke hapjes gemaakt. Onder het genot van dit alles hebben we gezellige uurtjes doorgebracht. 

Was het de dag van aankomst nog een beetje bewolkt, vandaag kan iedereen genieten van de stralende zon. Om 10.30 uur drinken we gezamenlijk koffie. De reisleiding trakteert ons op eigen gebakken kruidcake. Het smaakt heerlijk. Daarna gaat elk zijn eigen weg die dag.

 

De volgende dag staat een bezoek aan Aken gepland. We gaan met de bus, auto of fiets naar de Friedrich Wilhelmplatz om daar met Wiel Lony, onze gids, op stap te gaan. Er worden twee groepen gemaakt. De eerste groep gaat koffiedrinken met wat lekkers erbij en de andere groep gaat met Wiel de stad in. Voor velen van ons was de keuze niet zo moeilijk, eerst koffie natuurlijk en dan zien we wel wat er komen gaat. De stad Aken is door Karel de Grote gesticht. Men vertelt dat het is vanwege het bronwater. Aken heeft zijn rijkdom te danken aan het bronwater en de pelgrimage. Door heel de stad zijn er prachtige bronzen beelden te zien die allemaal iets met water uitbeelden. Op de Elisenplatz aangekomen vinden we de bron van het thermaal water. De geur van zwavel kan je op een afstand al ruiken. Qua architectuur kent de stad verschillende stijlen. Het neoclassicisme, romaans-gotisch en jugendstil. Al met al een leuke, gezellige stad. De gids vertelt kleurige verhalen en dat maakt de rondleiding extra interessant.

Velen van de deelnemers hebben al jaren geen gebruik meer gemaakt van het openbaar vervoer. Nou, vandaag hebben ze de kans om met de bus naar Maastricht te gaan. En waar beginnen we mee? Koffie natuurlijk. Eerst koffie en dan de boot op van Rederij van Stiphout. Tijdens deze tocht over de Maas worden we geïnformeerd over de stad Maastricht. De stad is door de Romeinen gesticht.  Zij hebben in de dertiende eeuw de stadsmuur gebouwd. Maastricht kent ook de kunst van het aardewerk maken. Wie zegt de naam Petrus Regout en Ceramique Maastricht niets? Maar het meest bekend is Maastricht van de St. Pietersberg. Op deze plaats wordt mergel gevonden wat een belangrijk bestanddeel voor cement is. Zo ontstaat de ENCI. (Eerste Nederlandse Cement Industrie) Mede door de ENCI wordt Maastricht een belangrijke handelsstad. Door het delven van de mergel ontstaat er een ondergronds gangenstelsel.  In de oorlog worden hier belangrijke kunstschatten bewaard. De romeinse naam van Maastricht is heel chique, nl. Trajectum ad Mosam, wat doorwaadbare plaats betekent. Genoeg over de stad. Nu komen de Limburgers zelf aan bod. Elke provincie in Nederland heeft een Commissaris van de Koning. Jaja, maar niet in Limburg. Daar hebben ze een Gouverneur. En nog wat. Er zijn mensen die verstand hebben van verzekeren, maar laat de Limburgers maar los, die hebben veel verstand van vlaaien bakken. Menig vlaaitje verdwijnt achter de kiezen. Limburg: een prachtige provincie en Maastricht een sfeervolle stad. 

Op naar Simpelveld om daar mee te reizen met de stoomtrein die ons naar Schin op Geul brengt en retour hoop ik. Dit traject startte in 1925. Het was een moeizaam project, omdat er door de mijnbouw verzakkingen dreigden te ontstaan. Het was zaak om de hoogteverschillen zo klein mogelijk te houden. Dit is indertijd een zeer moeilijke klus geweest. Het was niet alleen moeilijk, maar zeker ook duur. Het aanleggen van een kilometer rail kostte toen een miljoen gulden. Vandaar de naam Miljoenenlijntje. Maar goed, al die inspanningen van toen hebben ertoe geleid dat het nu een spoormonument is van historische waarde. Het onderhoud en de bezetting wordt geregeld door vrijwilligers.

 

Zo en dan eindelijk een vrije dag!! Wat vrije dag? 

 

 

Om 15.00 uur wordt er jeu de boules gespeeld. Jonge jonge, wat een stel fanatieke boulers. Bij twijfel wordt er het meetlint bijgehaald om te bepalen welke bal er het dichtst bij het butje ligt. Het gaat eerlijk en er wordt volop gelachen omdat er iemand toevallig een bal weg ketst. Altijd een leuk spelletje.

Om 17.00 uur treden de bakkers aan om voor iedereen pannenkoeken te bakken. Er is keuze uit hartig en zoet. Voor hartig is er, spek ui, prei en champignons. Voor de zoete pannenkoek is er de keuze uit appels, stroop en jam. Helaas koelt het in deze tijd ’s avonds snel af. Maar weer een geslaagde dag.

Met onze gids, Sjef Blom, gaan we Luik onveilig maken. Tenminste, dat denken we. Maar onze trein van 10.00 uur is uitgevallen en zodoende kunnen we een uur later dan gepland vertrekken. Sjef vertelt ondertussen dat Luik van oudsher een moerasgebied was. Dit gebied heeft al een romeinse nederzetting, zo is later ontdekt. Via het Ottomaanse en Karolingische Rijk is Luik ontstaan. Sjef heeft er een heel verhaal over, maar helaas!!  Het bisschoppelijk paleis is gebouwd door diverse gildes (vakbekwame mensen) en heeft Lombardische zuilen. Lieve mensen, weten jullie het nog allemaal?  Kennen jullie ook nog de story van de bottelaressen?  Bottelaressen zijn dames uit de arbeidersklasse die sterk zijn en hard werken. Zij hebben geholpen bij het graven van het Wilhelminakanaal. Nu nog wordt er gezegd dat ze beter en harder werkten dan vele Maastrichtenaren. Nou, dat zegt toch wel iets denk ik zo! Luik is een stad van tegenstellingen. Het is zowel mooi als lelijk, rijk en arm. Sjef is een enthousiaste verteller die een extra tintje geeft aan de stad Luik. 

Een vrije dag. Vera heeft in de namiddag een wedstrijd jeu de boules geregeld. Weer een spannend gebeuren.

Goedemorgen lieve mensen, ontbijt verzorgd door de reisleiding. Geen pannenkoeken bakkers maar eieren met spek bakkers. Prima verzorgd met volop eten en drinken. 

In de namiddag hebben we een rondleiding bij de Gulpener bierbrouwerij. Onze gids is Tim. In een filmpje kunnen we zien dat het een echt familiebedrijf is en dat men inmiddels te maken heeft met de 8e generatie. Tim heeft een quiz gekoppeld aan de proeverij. Van drie verschillende bieren of frisdranken moet men de naam opschrijven.  Het is een moeilijk karweitje. Vreemd genoeg heeft er een vrouw de oplossing van de bieren opgeschreven. Mannen, waar is jullie smaak en kennis? Leuke excursie met een sympathieke gids.

Op de laatste dag uitslapen. Vrij tot 17.30 uur. Dan gaan we in het wifi huis genieten van een Limburgs buffet. 


Het buffet bestaat uit hors-d’oeuvre en een echt Limburgs gerecht. Namelijk zuur vlees. Veel over gehoord, maar nooit gegeten. Eerlijk is eerlijk, het smaakt uitstekend. Een wijntje, bier of glaasje fris erbij en het diner was compleet. Zo rond de klok van     20.00 uur gaat iedereen naar de caravan. Het is prima verzorgd.

Mede door het schitterende weer hebben we een geslaagde reis achter de rug, met dank aan José, Maria en Siebe.

P.S. Vlaaien bakken kunnen die Limburgers wel.