Reisverslag Karinthië

25-8-2021 tot 24-9-2021

Het startpunt van de reis was op zaterdag 28 augustus op Campingpark Wertheim Bettingen. Een aantal van onze reisgenoten was al enige dagen van tevoren aangekomen om de mooie omgeving te verkennen.

De volgende dag vertrokken we naar Camping Kaiser bij Bad Feilnbach, 50 km voorbij München. Hier bleven we een dag staan. Voor wie dat wilde was er gelegenheid om te fietsen of te wandelen. Helaas werkten de weergoden niet mee, want het regende voortdurend.

Maar er werd verbetering van het weer voorspeld en dat was ook het geval toen we op dinsdag 31 augustus vertrokken naar Happy Camping Golser aan de Millstätter See in Döbriach. De volgende 3 weken hadden we dan ook prachtig weer, alle dagen zon en niet te warm.

De camping had een ligweide en een klein strand. Er was een fietsroute om het meer, een leuke tocht van ca. 33 km. In Nederland is fietsen rond een meer een makkie, maar hier was dat toch even anders. De route had meerdere steile klimmetjes, die wel de nodige inspanning kostte.

 

Een gouden greep was de Kärnten Card die voor iedereen was aangeschaft. De Card geeft toegang tot meer dan 100 excursiebestemmingen zoals bergbanen, de mooiste panoramische wegen, musea en andere vrijetijdsactiviteiten.

We maakten een gezamenlijk uitstapje naar de hoogste stuwdam van Oostenrijk, de 200 m hoge Kölnbreinsperre via de Malta Hoog Alpine weg. Dit is een adembenemend mooie weg via haarspeldbochten, tunnels en langs watervallen. De dam heeft een glazen plateau, de “Airwalk” waardoor je 200 m naar beneden kijkt. Velen vonden dat super eng. In een nabijgelegen restaurant hadden we een lunch. Eerst heerlijke goulashsoep en toen Kaiserschmarrn. Voor de meesten was dit te veel. Al met al een mooie tocht. Daarna was er nog gelegenheid om rond te kijken in Gmünd, een plaats met een mooi oud centrum. Voor de liefhebbers was hier het Porsche Museum.

De rest van de week was er gelegenheid om mooie plekken in de omgeving te bezoeken, waarbij de Kärntenkaart zijn waarde bewees. Uiteraard werd er ook Jeu des Boules gespeeld en waren er de happy hours.

Dinsdag 7 september vertrek naar Ideal Camping Lampele aan de Ossiacher See. Hier vierden we de verjaardag van Tom de Haan, de enige jarige tijdens deze reis. Het moet worden gezegd: Tom heeft behoorlijk uitgepakt, hapjes en drankjes volop.

Tijdens het verblijf op deze camping ging iedereen omhoog met de Gerlitzbaan. Je komt dan op ca. 1900 m. Daar waren paragliders bezig. Vanaf die hoogte startten paragliders met hun vlucht die ruim 20 minuten duurde. Een mooie belevenis. Het bleek dat er ook tandemvluchten waren. Je vliegt dan mee met een ervaren persoon. Tijdens het happy hour werd besloten om hier aan deel te nemen voor wie dat wel wilde. De animo was behoorlijk groot. Besloten werd om er nog een nachtje over te slapen om te zien wie de volgende dag nog wilde meedoen. Uiteindelijk waren er 12 deelnemers op een totaal van 27 personen.

Dinsdag 14 september ging het gebeuren. Om 13.00 uur melden bij de landingsplek, van daar in groepjes van 3 naar boven. Na een korte instructie was het dan zover. Een paar stappen naar beneden en los waren we, we vlogen! Een prachtig uitzicht over de omgeving en zeer ontspannen. In een woord, een geweldige ervaring!!  

Tijdens deze week hebben we een door Riny bereide lunch genoten op een parkeerplaats van de Villacher Alpenstraße. Wat smaakt een lunch in de openlucht toch heerlijk.

Tijdens deze week is er weer Jeu des Boules gespeeld en waren er happy hours.

Woensdag 15 september was het vertrek naar Sport-Camping-Flaschberger bij Hermagor. Hier brachten we een gezamenlijk bezoek aan de Gailtal Bauer, een showboerderij. Daar kregen we een rondleiding in het bedrijf. Het is een andere manier van boer zijn dan in Nederland. Alles is kleinschalig en vooral gericht op kwaliteit.  Als afsluiting kregen we als lunch een Brettljause, een plank met kaas en vleessoorten. Erg lekker, maar wel veel.

Er zijn hier uitstapjes gemaakt naar de Weissensee, het drielandenpunt en er is gewandeld en gefietst in de omgeving.

Op de camping was een zwembad. Op een aantal ochtenden werd hier onder leiding van Gé Holterman het aqua joggen beoefend. Na een forse nachtelijke regenbui was het water te koud.  

Op woensdag 22 september was het vertrek naar Chiemsee Strandcamping bij Chieming. Hier kon rond het weer worden gefietst, een rit van ca. 60 km. Het weer werkte mee, zodat velen de fiets hebben gepakt. 

Een mooi uitstapje was de gezamenlijke boottocht op de Chiemsee naar het Fraueninsel en het Herreninsel. Op dit eiland staat een niet afgebouwd paleis van koning Ludwig 2. Het kasteel moest een kopie worden van het slot van Versailles. Zover is het nooit gekomen, halverwege de bouw was het geld op. Wat er staat is de moeite van het bezoek waard.

Op deze laatste camping heeft de campingbeheerder nog een prachtig kampvuur voor ons aangelegd.

Op vrijdag 26 september was het tijd voor het slotdiner. Het was een gezellige bijeenkomst waar lovende woorden werden gesproken. In de eerste plaats naar Riny, Hans en Gerdien. Door hun inzet is de reis een succes geworden. Daarnaast ook een woord van dank aan Hans en Marga voor het organiseren van het Jeu des Boules, voor de maaltijd van Hans en Gé en die van Frans en Roelie alsmede de slow cooking van het procureurvlees van Nico en Antonet. Bovendien konden we genieten van mooie muziek van Nico en Antonet. Nico had nog een leuke act voor het uitreiken van een cadeautje aan de dame met de kleinste neus (Dook).

Als afsluiting was er nog een presentatie door Tom met foto’s en video’s van gebeurtenissen tijdens de reis. Hans en Dook hadden voor elke equipe een aandenken aan de reis gemaakt op basis van een steen.  

Daarna kregen Riny, Hans en Gerdien een enveloppe met inhoud uitgereikt. In het dankwoord bedankte Riny iedereen voor hun inzet. Ze memoreerde dat we een zeer prettige groep waren, waardoor de reis een succes geworden is. Dat compliment aanvaarden we met dank.

Kort samengevat: Het was een geweldige reis!

Egbert Gorter