Midden Italië


Algemene informatie

Reisnummer: 15

Tijdvak: 31 augustus tot 1 oktober 2021.

Korte omschrijving: In deze reis naar het midden van Italië ligt de nadruk op genieten van de cultuur en sfeer in mooie, oude Italiaanse dorpen en steden, maar vooral ook van de natuur in het de Appennijnen, een gebergte dat zich over bijna het gehele schiereiland uitstrekt. Natuurlijk gaan we ook in culinaire zin genieten en wie dat wil compenseren neemt natuurlijk zijn fiets en/of wandelschoenen mee. Ook de liefhebbers van het strand vergeten we niet. Kortom, een nazomerreis met voor elk wat wils!

Reissom: € 1500 per equipe, € 1200 voor alleenreizende.

Deelnemers: Maximaal  17  equipes.

Honden: Niet toegestaan.

Opgeven: Zolang de reis open staat op de website.

Aantal km: Ca. 3874 km. vanaf Utrecht.


Reisinformatie

Via Duitsland en Oostenrijk, waar wij elkaar op een camping vlak voor Innsbrück zullen ontmoeten, reizen we naar ‘La Bella Italia’. En hoe kan je beter in de stemming komen dan door een bezoek te brengen aan Verona, waar we op 2 september in de prachtige arena  de opera ‘La Traviata’ kunnen bijwonen.

Ons eigenlijke reisdoel is echter het hart van Italië, waar we de regio’s Toscane, Umbrië, Abruzzen en De Marken zullen verkennen.

Toscane

Wat valt er nog te vertellen over dit populaire gebied met zijn glooiende landschappen, cypressen en mooie oude steden en dorpen. Jammer genoeg is het hier vooral in de toeristische trekpleisters vaak enorm druk, maar daar zullen we ons niet primair op richten tijdens onze reis.

Wij kamperen in het Chianti-gebied, waar de heerlijke witte wijnen vandaan komen. De ligging van de camping maakt het mogelijk om plaatsen te bezoeken als Florence, Siena met zijn prachtige vierkante centrale plein en San Gimignano met zijn 14 middeleeuwse torens die het stadje domineren.  Maar dichterbij (op fietsafstand) ligt de oude stad Arezzo, die ook zeer de moeite waard is.

Umbria

De regio Umbrië bevindt zich in centraal-Italië, in de vallei van de Tiber rivier en het stuwmeer Lago di Corbara. De bossen met schitterende, groene bladerdaken staan tussen talloze rivieren en meren. Het heuvelachtige landschap is nauwelijks aangetast of gemoderniseerd, waardoor het net lijkt of de tijd hier heeft stil gestaan. De middeleeuwse steden en dorpen met monumentale kloosters en kerken zijn toonbare herinneringen aan de rijke cultuurgeschiedenis van Umbrië. De regio is vernoemd naar de ‘Umbri’, een stam die zich in de zesde eeuw voor Christus in dit gebied vestigde. Umbrië is ook het hart van de zwarte truffel-industrie en de ‘Baci Perugia’: een chocolade bonbon!

Perugia is de hoofdstad van de regio en hier zal een gids ons tijdens een rondleiding alles vertellen over deze mooie stad. Uiteraard zullen we daarbij proeven van de chocolade-producten, die hier vandaan komen. 

En we gaan een bezoek brengen aan de Rocca Paolina, de ondergrondse stad. Perugia heeft zowel een oude stad als een modern gedeelte. Er zijn nogal wat hoogteverschillen maar roltrappen maken het lopen een stuk eenvoudiger.

Umbrië heeft echter veel meer te bieden dan haar hoofdstad. Steden als (het nabij gelegen) Gubbio, Assissi, Spoleto en Orvieto zijn stuk voor stuk juweeltjes die het bezoeken waard zijn. Dan is er ook nog de grootste kunstmatig aangelegde waterval, de Cascata delle Marmore. In Umbrië verblijven we op een tweetal campings, één in het noordelijk deel (van waaruit we Perugia bezoeken) en één zuidelijker. Beide liggen in de bergen tegen de grens met Le Marche. Een bezoek aan de Grotte di Frasassi is een absolute aanrader tijdens je vakantie in Le Marche. Iedereen die de grotten betreedt, ziet direct het effect van water en steen dat al ruim 190 miljoen jaren zijn werk doet. Ondanks dat de grotten al miljoenen jaren oud zijn, kan het publiek er pas sinds 1974 van genieten. En dat wordt volop gedaan, al ruim tien miljoen mensen zijn de grotten in geweest. Vanuit de zuidelijke camping is een wandeling naar Lame Rosse in het noordelijk deel van het Nationaal Park Monte Sibillini de moeite waard maar vraagt wel enige inspanning. De tocht voert door een prachtige canyon en een landschap met rode rotsen.

Abruzzo

Abruzzo is voor de meeste Nederlanders een nog relatief onbekend gebied in het midden van Italië. Abruzzo ligt ter hoogte van Rome maar dan aan de Adriatische zee. Abruzzo staat voornamelijk bekend om de mooie historische borgo stadjes gebouwd op een heuvel en de ruige en ongerepte natuurparken zoals Gran Sasso en Majella. Veel stadjes ademen nog de sfeer van de middeleeuwen, dit in combinatie met de vele kastelen op de diverse bergtoppen maken Abruzzo tot een fantastische beleving.

We kamperen ook hier op twee campings. Allereerst in het Nationaal Park Abruzzo. Vandaar uit zullen we een excursie malen naar de Benedictijner abdij Monte Cassino. Deze abdij is bekend vanwege de hevige gevechten die hier in de Tweede Wereldoorlog plaats vonden. De tweede camping bij Giulianova is aan het strand gelegen. Meer in het binnenland ligt de historische stad Ascoli Piceno, waar we gezamenlijk een bezoek aan zullen brengen.

Le Marche

In het Nederlands wordt deze regio ook wel ‘De Marken’ genoemd. Dat is afgeleid van het Germaanse woord ‘mark’, dat grens betekent. Volgens sommigen is Le Marche ‘het nieuwe Toscane’: minstens zo mooi maar gelukkig nog veel minder bezocht. In het westen van deze regio ligt de bergketen de Apennijnen. De Monte Vettore van 2476 meter hoog is het hoogste punt in de regio. In het oosten ligt de Adriatische Zee. De kustlijn van Le Marche is ongeveer 170 kilometer lang en heeft meerdere fraaie zand- en kiezelstranden. Tussen de Apennijnen en de zee in ligt een mooi, groen heuvellandschap vol wijn- en olijfgaarden. Wij kamperen in het noorden van Le Marche. Het is niet ver naar de republiek San Marino. Door de vele mensen en de vele shops, waar je de meest uiteenlopende spulletjes belastingvrij kunt kopen, doet het plaatsje misschien wat toeristisch aan. Maar wanneer de dagjesmensen de stad hebben verlaten en je wat verder kijkt dan de gemiddelde toerist kun je echt de unieke sfeer van San Marino proeven.

Verder is ook de nabij gelegen universiteitsstad Urbino een bezoek waard. Het historische centrum van Urbino staat op de lijst van UNESCO werelderfgoed. Hier kan je genieten van musea met kunst uit de renaissance. 

Reisprogramma

31 augustus dinsdag:

- Heenreis naar camping bij Weer, Oostenrijk, verblijf van 1 nacht, afstand 934 km.

01 september woensdag:

- Naar camping bij Verona, verblijf van 3 nachten, afstand 285 km.

04 september zaterdag:

- Naar camping bij Arezzo, Toscana, verblijf van 4 nachten, afstand 281 km

08 september woensdag:

- Naar camping bij Gubbio, Umbria, verblijf van 4 nachten, afstand  161 km

12 september zondag:

- Naar camping bij Preci, Umbria,  verblijf van 4 nachten, afstand 101 km

16 september donderdag:

- Naar camping bij Opi, Abruzzo, verblijf van 4 nachten, afstand 229 km

20 september maandag:

- Naar camping bij Martinsecuro, Abruzzo,  verblijf van 4nachten, afstand 181 km

24 september vrijdag:

- Naar camping bij Carpegna, Le Marché, verblijf van 4 nachten, afstand 252 km 

28 september dinsdag:

- Naar camping bij Trento,  verblijf van 2 nachten, afstand 366 km

30 september donderdag:

- Naar camping bij Lermoos, Oostenrijk, verblijf van 1 nacht, afstand 256 km

01 oktober vrijdag:

- Terugreis naar Utrecht, afstand  828 km

Totaal aantal nachten: 31

Totaal aantal km's: 3874

Kaart van de route