Fiets- en wandelvakantie Noord Duitsland


Algemene informatie

Reisnummer: 14

Tijdvak: Donderdag 26 augustus tot zondag 19 september 2021.

Korte omschrijving: Dit is een reis voor natuurliefhebbers. Het merendeel doen we fietsend of wandelend. Schwerin, Rügen, Waren, in de Meckelerburger Seenplatte, Lünerburgerheide en Bad Bentheim. We ontdekken de bossen, heide en meren in het mooie Noord Duitsland.

Reissom: € 1100,- per equipe, € 875,- voor alleenreizende.

Deelnemers: Maximaal  14  equipes.

Honden: Op deze reis zijn honden niet toegestaan.

Opgeven: Zolang de reis op de website openstaat.

Aantal km: Ca. 1685 km. vanaf Utrecht.


Reisinformatie

Het zal je verbazen hoeveel mooie wandel- en fietsroutes er zijn in het noorden van Duitsland. En daarbij is er de mogelijkheid om gebruik te maken van openbaar vervoer inclusief fiets. Afwisselend gaan we fietsen en / of wandelen. Genieten en ontdekken. Beginnen bij Schwerin, daarna het grootste eiland van Duitsland Rügen, Waren am Müritzsee, de Mecklenbürgische Schweiz, dan naar de Lünerburgerheide en we eindigen in Bad Bentheim.

We zullen vanuit de camping een of twee fiets- of wandeltochten maken. De afstand kan variëren tussen 20 en 70 km. Mogelijk zullen we ook gebruik maken van het openbaar vervoer, waarbij de fiets mee kan. We zullen de uitgezette routes in het algemeen niet in colonne fietsen, maar op vooraf vastgestelde plaatsen en tijden bij elkaar komen. (bijv. voor lunch of een bezoek aan een attractie).

Natuurlijk is er ook volop ruimte voor initiatieven van de deelnemers om deze vakantie met elkaar zo plezierig mogelijk te maken, zoals gemeenschappelijke maaltijden, spelletjes en andere bezigheden.

Schwerin 

Onze eerste camping  is Flessenow aan het Schwerinmeer.  Schwerin is de hoofdstad van Mecklenburg-Vorpommern. We gaan er op de fiets naar toe. Met een gids gaan we het Schloss en de Schlosstuin bezoeken. We maken een fietstocht rond het meer en dan naar Schwerin-Muess, het Mecklenburgische Volkskundemuseum. Het is een openluchtmuseum, dat inzicht biedt in arbeidsomstandigheden van de 18e tot 20e eeuw.

Rügen. Camping Das Stranddörp. We wandelen langs de krijtrotsen en een brengen een bezoek aan het nationaalpark Jasmund met een groot bezoekerscentrum en het uitkijkplatform Konigsstühl.

We fietsen langs de plaatsen Göhren, Baabe, Selliner Frost, Jagdschloss Granitz, Seedorf en Binz. Al dan niet maken we gebruik van de stoomtrein De Razende Roland. En we gaan wandelen in het natuurreservaat Mönchgut.

We proberen de Störtebeker Festspiele in Ralsiek te bezoeken. Dit is een super schouwspel, uitgevoerd met boten op het meer, paarden, roofvogels, kanonschoten en tot slot schitterend vuurwerk boven het water.

Waren am Müritzsee, Mechlenburger seenplatte.

Camping Ecktannen. Dit is het land van de 1000 meren.

In Waren vinden we vakwerkhuizen. Een mooie wandeling gaat van Waren naar de Tiefwarensee. Aan een landtong ligt de botanische Kijktuin met Staugarten, Heidegarten en een Aziatische Zengarten.

We kunnen fietsen in het Müritz Nationalpark. Duitslands grootste nationaalpark ligt in het zuiden van Mecklenburg-Vorpommern. Meer dan 70% is met bos bedekt en 13% is water. De rest bestaat uit moeras, gras en struiken. Het was eens het jachtgebied van de bevoorrechte Oost-Duitse hoge politici. Over de Müritzsee met een veerboot of met de Nationaalparkbus. Dit is een bus met aanhanger voor fietsen.

We gaan kraanvogels spotten onder begeleiding van een gids. Van augustus tot september komen hier honderden vogels overgevlogen op weg naar het zuiden. We kunnen diverse fiets- en/of wandelmogelijkheden met gids inplannen.

Verdere mogelijkheden zijn een Kastelentoer, langs bizons met een uitstapje naar een visrestaurant, Müritz park, Tiefwarensee en een Adelaar safari.

Lünerburgerheide. 

Camping Heidepark Schneverdingen. Dit de Stadt der Heideblütte. Hier gaan we fiets- en wandeltochten maken. We fietsen over de Lünerburgerheide met de mogelijkheid om gebruik te maken van een Heideshuttle. Dit is een bus met aanhanger voor fietsen. Of je kunt je laten rondrijden in een koets.

Mogelijke activiteiten zijn: In de sporen van pastoor Bode.

Dit is een wandeltocht van Egestorf naar Wilsede, met een bezoek aan het dorpje Wilsede, het autoloze dorp. Neem een kijkje in “Dat ole Huus”.

Je kunt wandelen met gids bij de Totengrund en in De Pietzmoor (veenafgravingsgebied; met informatieborden langs het wandelpad).

Of je gaat een dagje naar het grootste vogelpark van de wereld: Vogelpark Walsrode.

Bad Bentheim  Camping Am Berg.

Zeer bekend is het Schloss van Bad Bentheim. Hier zijn diverse mooie fietstochten te plannen. Je kunt een bezoek brengen aan Gronau met zijn prachtige omgeving.

In Ochtrup is een designer outlet.

Reisprogramma 

26 augustus donderdag:

- Camping Flessenow Schwerin, verblijf van 4 nachten, afstand 560 km.

30 augustus maandag:

Camping Dat Stranddörp Rügen, verblijf van 6 nachten, afstand 230 km.

05 september zondag:

- Camping Ecktannen  Waren, verblijf van 5 nachten, afstand 170 km.

10 september vrijdag:

- Camping Brunautal Lünerburger-heide, verblijf van 5 nachten, afstand 265 km.

15 september woensdag:

- Camping Am Berg Bad Bentheim, verblijf van 4 nachten, afstand 310 km.

19 september zondag:

- Vertrek naar huis, afstand 150 km.

Totaal aantal nachten: 24 

Totaal aantal km's: 1685

Kaart van de route