Schoon Tsjechië

 


Algemene informatie


Reisnummer: 08

Tijdvak: Zaterdag 22 mei tot maandag 21 juni 2021.

Korte omschrijving:  Wij bewonderen het land en de bewoners; deze reis wordt door ons voor de derde keer georganiseerd. In deze reis zit een aantal bus-excursies, daarnaast gaan we ook een keer met de trein. We krijgen een muziekmiddag en heerlijke maaltijden. Maar wat wij heel belangrijk vinden is gezelligheid en genieten.

Reissom: € 1450,- per equipe, € 1150,- voor alleenreizende. 

Deelnemers: Maximaal  15  equipes.

Honden: Niet toegestaan.

Opgeven:

Aantal km: Ca. 2526 km. vanaf Utrecht.

Reisinformatie

Deze reis bezoeken we campings die beheerd worden door Nederlanders. In deze reis zit een aantal busexcursies, daarnaast gaan we ook een keer met de trein.  We krijgen een muziek middag en uiteraard heerlijke maaltijden.  Maar wat wij ook heel belangrijk vinden is de gezelligheid en genieten van de reis. 

Tsjechië is één van de jongste landen binnen Europa. De Tsjechische Republiek is op 1 januari 1993 ontstaan na de opsplitsing van Tsjechoslowakije in Tsjechië en Slowakije. Tsjechië behoort niet voor niets tot de meest populaire vakantiebestemmingen in de regio. Tsjechië, twee keer zo groot als Nederland, met ca. 10.600.000 bewoners.

We starten onze reis op camping “Alte Muhle” in Lichtenrode Duitsland van de Nederlandse eigenaars, Valeska Tonny en Erik van Wijk. De omgeving heeft veel te bieden aan natuurschoon en bezienswaardigheden zoals oude steden met fraaie vakwerkhuizen en musea. Zoals Melsungen, Homberg/Efze, Rotenburg/Fulda, Bad Hersfeld en Kassel. Ook is deze heuvelachtige streek met zijn uitgestrekte bossen en landerijen zeer aantrekkelijk voor wandelaars en fietsers. We hebben hier ook ons welkomstdiner.

Camping nr. 2 “De Regenboog”. De camping ligt bij het dorpje Šluknov,  5 kilometer vanaf de grens met Duitsland. Praag en Dresden zijn binnen handbereik. Ook hier worden we weer welkom geheten door het Nederlandse stel Ruben en Priscilla. Een excursie naar de Skodafabriek behoort tot de mogelijkheden.

Camping nr. 3 is “Bozanov”. De Nederlandse eigenaren Hillebrand en Natasja Heerkens heten ons welkom, het is een sfeervolle en gemoedelijke kleinschalige camping. De camping is gelegen in het dorpje Bozanov, midden in het beschermde natuurgebied Broumovske Steny in Noord Bohemen. Kenmerkend in dit gebied is de bergrug Broumovské Steny met zijn unieke grillige zandsteenrotsen, vergezichten en uitkijkpunten. Een bezoek aan het historisch stadje Broumov met zijn gezellige winkeltjes en terrasjes is zeker de moeite waard.

Camping nr. 4 “De Bongerd” in Benešov. Met een ligging in een prachtig natuurgebied. In de buurt hebben we mooie steden waaronder Boskovice, Blansko, Brno, Olomouc en Prostejov. In de omgeving bevindt zich een klimpark en aquapark voor jong en oud. Druipsteengrotten van Macocha en een zandsteengrot in Kunstát Rudka. Kastelen in Boskovice, Bouzov, Lysice, Rajec, Pernstejn. Musea in Boskovice, Blansko, Brno, Prostejov. Op 10 km. van de camping hebben we een grotere stad Boskovice met alle voorzieningen: supermarkten, 20 restaurants, informatiecentrum. 

Camping nr. 5 is “Kovarna” in Červená Řečice. De camping ligt op één km. van het dorp in een klein dal aan het riviertje de Trnávka. Vissen op forel is hier een mogelijkheid. Zwemmen kunnen we in het zwembad op de camping. Het aangrenzende bos nodigt uit tot het maken van wandelingen. 

Camping nr. 6 is “Chvalsiny” in de plaats Chvalšiny. Deze ligt in het dal van de kronkelende Moldau (Vltava). Daar ligt ook het oude stadje Cesky Krumlov, dat sinds 1992 op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Het oude stadsdeel is afgesloten voor auto’s, maar rond het centrum liggen diverse parkeerterreinen. Het historische Anton Pieckachtige centrum is via bruggen en steegjes bereikbaar. Aan het oude marktplein valt direct het renaissanceraadhuis op. Vlakbij staat de grote 15e -eeuwse Vituskerk. Wandelend door de oude hobbelige straatjes komen we onvermijdelijk uit aan de voet van het uit 1235 daterende kasteel met ruim driehonderd vertrekken en vijf binnenplaatsen. Het centrum is ‘s avonds feeëriek verlicht. Vanuit het centrum kunt u te voet een bezoek brengen aan de grafietmijn Grafitovy Dul.

Camping nr. 7 “Camping Briza” in Bříza. De camping ligt in West-Bohemen, 6 km van  de Duitse grens. De Nederlandse Hella en Anja zullen ons ter plaatse welkom heten. De West Bohemen, waar de camping is gelegen aan het Skalka meer, is rijk aan natuur, cultuur en historie. Het heeft een lieflijk heuvellandschap met ongerepte bossen en meren. In dit landschap liggen schilderachtige dorpen, eeuwenoude kloosters, beroemde historische plaatsen en middeleeuwse burchten en kastelen. Ook zijn er uitgebreide fietsroutes.

Camping nr.8 is dezelfde camping als onze startcamping “Alte Mühle”. Dit is onze laatste camping waar we ook ons afscheidsdiner hebben. Hier hopen we ook terug te kijken op een gezellige en geslaagde rondreis door schoon Tsjechië.

Als extra mogen we vermelden dat we op de camping één keer “varken aan het spit” krijgen met salades en drankjes. In Bozanov gaan we met de bus naar een brouwerij. We gaan met de trein  naar een prachtig natuurgebied en daar hebben we ook een warme lunch. In de reis zit ook een oergezellige muziekmiddag, met een diner in een schitterend jachtslot. Bij camping Chvalsiny gaat de eigenaar heerlijk vis voor ons roken en natuurlijk is er wat anders als je geen liefhebber bent van vis. We gaan deze reis ook met de bus naar Praag, tevens naar een prachtige burcht om ook weer heerlijk te eten. In Briza zorgen de campingeigenaressen voor een eenvoudige maaltijd en als het lukt doen we dit buiten in de zon.  Maar zoals de meeste van jullie ons kennen, hebben we nog veel meer op het programma, dus schrijf je in voor deze prachtige reis.

Reisprogramma

22 mei zaterdag:

- Heenreis Camping 1 Alte Mühle Alheim-Licherode, verblijf van 2 nachten, afstand 411 km.

24 mei maandag:

- Camping 2 De Regenboog Šluknov, verblijf van 3 dagen, afstand 407 km.

27 mei donderdag:

- Camping 3 Bozanov in Božanov, verblijf van 8 dagen , afstand 251 km.

04 juni donderdag:

- Camping 4 De Bongerd in Benešov, verblijf van 4 dagen, afstand 170 km.

07 juni maandag:

- Camping 5 Kovarna in Červená Řečice, verblijf van 4 dagen, afstand 157 km.

11 juni vrijdag:

- Camping 6 Chvalsiny in Chvalšiny, verblijf van 5 dagen , afstand 132 km.

16 juni woensdag:

- Camping 7 Briza in Bříza, verblijf van 4 dagen, afstand 254 km.

20 juni zondag:

- Camping 8 Alte Mühle in Alheim-Licherode, verblijf van 1 dag , afstand 333 km.

21 juni maandag:

- Thuisreis Alheim-Licherode naar Utrecht, afstand 411 km.

Totaal aantal nachten: 30

Totaal aantal km's: 2526

In het reisprogramma zijn de bezigheden onder voorbehoud hier kunnen veranderingen in plaatsvinden.

Kaart van de route