Rondreis Zuid Zweden met een stukje Denemarken


Algemene informatie

Reisnummer: 07

Tijdvak: Zaterdag 15 mei tot zondag 20 juni 2021.

Korte omschrijving: Wij beginnen in Duitsland, rijden door Denemarken over een aantal bekende bruggen naar Zweden waar we een rondreis maken.

Reissom: Circa € 1.600 per equipe, circa € 1.450 voor alleenreizende. Inbegrepen: kosten veerboot Gotenborg - Frederikshavn.

Niet inbegrepen de tolkosten voor de Grote Beltbrug (Storebæltsbroen) tussen Funen en Sjælland en De Sontbrug (Øresundsbroen), de verbinding tussen Denemarken en Zweden. 

Deelnemers: Maximaal  15  equipes.

Honden: Op deze reis zijn honden niet toegestaan.

Opgeven: Vóór 1 december i.v.m. de reservering van de veerboot.

Aantal km: Ca. 3800 km. vanaf en naar Utrecht.


Reisinformatie

Steeds meer vakantiegangers vinden hun weg naar Zweden, om er een roadtrip te maken over de prachtige wegen, dwars door de natuur, de steden, langs de kust en de talrijke meren. Dat ga je ook doen als je houdt van natuur, rust en cultuur. Met deze 36-daagse reis aan, willen we kennis maken met 8 campings in het prachtige groene en bosrijke gebied van Zuid Zweden.

Natuurlijk bezoek je ook de grote steden Malmö, Stockholm en Göteborg. Ook maak je kennis met de geschiedenis van Zweden die soms terug gaat tot vóór de middeleeuwen. Om de vele bezienswaardigheden goed tot ons te laten komen, verblijven we op een aantal campings 4-5 nachten, zodat er ook nog voldoende tijd is voor een eigen invulling van deze reis.

Met de campings is een vast tarief afgesproken. Echter in het algemeen is als vervangend legitimatiebewijs en het verkrijgen van kortingen.in Zweden een kampeerkaart vereist. De Camping Key Europe (€ 11,95 per jaar bij de ANWB) wordt geaccepteerd. Ook het voorhanden hebben van een gesloten afwatersysteem (grijs water) zou zijn verplicht. 

Tijdens deze reis kan er zowel gewandeld als gefietst worden, hoewel de wegen en paden beslist niet overal even vlak zijn. Daarnaast kan ook de visliefhebber regelmatig zijn hengeltje uitgooien om zijn eigen visje voor op de barbecue te vangen.

De reisleiders organiseren een aantal activiteiten waaraan je kunt deelnemen. Hierbij kan gedacht worden aan het bezoek van een aantal belangrijke plaatsen, fietstochten, stads-en natuurwandelingen, musea. Daarnaast is er voldoende ruimte om zelf op pad te gaan of lekker te relaxen. We verwachten een actieve groep medereizigers die er van houden om te wandelen en te fietsen in de geweldige mooie natuur van Zweden. En ook dat er mee wordt geholpen om de reis te doen slagen en eventueel ook zelf activiteiten organiseren als jeu de boules, kaartavonden e.d. 

Op de dag dat we arriveren op een camping houden we om 5 uur een reisbespreking, dat wil zeggen: iedereen neemt zijn eigen drankje mee en we geven voor zover nodig uitleg over de bezienswaardigheden en de activiteiten die we kunnen ondernemen.

Onze rondreis begint nabij het plaatsje Klein Rönnau/Bad Segeberg (Duitsland). Hier bevindt zich uw  ontmoetingscamping van de reis door Zuid Zweden. Daar gebruiken we ons welkomstdiner en geven we ook nadere uitleg over de reis. Van hieruit rijden we in Denemarken tolvrij naar een camping nabij Frørup (Denemarken)

De volgende dag rijden we verder en gaan over de eerste Grote Beltbrug (Storebælt). Het is de langste hang- en tolbrug ter wereld. Het zijn eigenlijk twee bruggen, met het eilandje Sprogø in het midden. De totale afstand is 18 kilometer  Het betalen van de tol gaat het snelste met een credit kaart.  

We gaan over de tweede tolbrug van Denemarken,  de Sontbrug (Øresundsbroen).  

De brug van 15,4 kilometer lang verbindt Kopenhagen in Denemarken met Malmö in Zweden. De betaling van de tol vindt plaats aan de Zweedse kant van de brug, dus als je er al over bent. 

NB: Deze brug is bekend van de detectiveserie "The Bridge". 

 

We rijden door naar de eerste camping in Zweden nabij het stadje Höör. Op fietsafstand van de camping bevinden zich het nationaalpark Söderåsen en de natuurgebieden Frostavallen en Fulltofta, met veel gemarkeerde wandelroutes.

 

De tweede camping is nabij Bergkvara . U geniet daar in een prachtige natuurlijke omgeving, van zon, zee en strand. De omgeving kunt u verkennen op een Zweedse Solex bromfiets die je kunt huren. In Bergkvara  vindt u het scheepvaartmuseum dat vertelt over een lange scheepvaart historie. Op een klein uurtje rijden vanaf de camping bent u in het glasdistrict en het gebied waar Astrid Lindgrens verhalen werden verfilmd. 

 

De derde camping is in Gränna. Direct bij de haven aan de oevers van het meer Vättern vind je deze gezellige familiecamping. Bij de camping vaart een veerboot naar het eiland Visingo (30 minuten). Op het eiland is het heerlijk fietsen of wandelen. Ook bestaat de mogelijk dat we gezamenlijk de KABE -fabrieken, de Zweedse fabrikant van caravans en campers, kunnen bezoeken in Tenhult. De fabriek ligt op ongeveer 46 km van de camping. 

De vierde camping is nabij het dorp Kisa en ligt in de gemeente Kinda te midden van de mooie natuur en vlakbij het Pippi Langkouspark en vele andere attracties! Het hele Kinda-gebied is wel bekend in heel Zweden. De natuur hier is exceptioneel mooi en verrassend vanwege de variatie van landschappen. 

Het is dan ook niet zonder reden dat men in Zweden deze regio “Zweden in het klein” noemt. De camping die we op het oog hebben ligt aan het “Övre Föllingen” meer, ongeveer 8 km ten westen van Kisa. De camping ligt ook nog eens midden op het welbekende wandelpad “Östgötaleden”, wat betekent dat je vanaf je plaats een wandelavontuur kan beginnen en eindigen. Nederlandse eigenaren.

De vijfde camping in Skärholmen/Stockholm ligt aan de rand van de bebouwing, vlak bij het Mälarenmeer. Prachtig gelegen op een rustige locatie naast het natuurreservaat Sätraskogen en op 350 meter van Mälarhöjdsbadet met zandstrand. Op de camping is van alles te doen maar ook de omgeving is een wandeling waard. Uiteraard kunt u de camping gebruiken als uitvalsbasis voor een stadsbezoek aan Stockholm. Onder geleide van een gids maken we een stadswandeling en zien we het wisselen van de wacht. De gids brengt je langs de mooiste uitzichtpunten, de prachtigste gebouwen en historische locaties van Stockholm.

Flaneren in de straatjes van de oude stad, Gamla Stan, zal je aangenaam verrassen. Kijk met bewondering naar de mooie gebouwen. Geniet van kunst of leer over de geschiedenis bij een museumbezoek, de keuze is groot. Het schiereiland Djurgarden verdient ook al een volle dag, maar mis het zeker niet. Hier ligt een aantal musea, waaronder het beroemde Vasamuseum en is er een bekend attractiepark annex dierentuin en openluchtmuseum te vinden, Skansen geheten. Ook bevindt zich hier het ABBA-museum en het Astrid Lindgren-museum Junibacken. Naar Djurgarden rijdt een museumtram vanaf Norrmalmstorg en men kan er ook met de pont vanaf Slussen naartoe.

Daarna rijden we naar Leksand.  De camping ligt dicht bij Leksand aan het Siljanmeer en naast pretpark "Leksand Sommarland" en is de zesde camping waar we 5 nachten verblijven.  In de omgeving is heel veel prachtige natuur te ontdekken met fenomenale uitzichten. Veel daarvan is te zien en te doen bij het bezoekerscentrum Naturum Dalarna in Siljansnäs, gemeente Leksand.

We gaan door naar Karlsborg. Hier mag je 4 nachten vertoeven en genieten van prachtige zonondergangen, de natuur en de diverse attracties. Op 2 km van de camping ligt het Nationaal Park Tiveden en het is een 'must' om te bekijken.

Niet alleen imposant, maar ook zeer interessant vanwege haar oerbos en de immens grote rotspartijen en grotten. Natuurlijk gevormd onder invloed van de IJstijd. 

Verder gaan we naar camping nummer acht nabij Göteborg. Het stadscentrum van Göteborg ligt vlakbij op 9,5 km afstand en je kunt het gemakkelijk per fiets, auto of bus bereiken om te genieten van alles wat Göteborg te bieden heeft. De bus stopt voor de camping. Op deze camping verblijft u 3 nachten. Hier gaan we een bezoekje brengen, indien mogelijk aan de Volvo-fabriek en het Volvo Visitor Centre.  Daarnaast kun je ook nog een bezoek brengen aan het Volvo Museum.

Vanuit Göteborg nemen we de veerboot naar Denemarken. De afvaart is 's morgens vroeg en de vaart duurt ongeveer 3 uur en 15 minuten.

Aangekomen in Denemarken rijden we naar een camping nabij Lisbjerg. De camping ligt vlakbij de op één na grootste stad van Denemarken. Je kampeert hier op zo’n acht kilometer van het centrum van Aarhus, in een bosrijk gebied.  En na 2 nachten rijden we naar de laatste camping van onze rondreis in Duitsland.  Hier sluiten we onze reis af en hebben ons afscheidsdiner.

Reisprogramma

15 mei Zaterdag:

- Samenkomst op camping nabije Klein Rönnau Duitsland, verblijf van 1 nacht, afstand vanaf Utrecht 490 km.

16 mei Zondag:

- Camping nabij Frørup, Denemarken (B), verblijf van 1 nacht, afstand 331 km.

17 mei Maandag:

- Camping nabij Höör,  Zweden (C), verblijf van 4 nachten, afstand 233 km.

21 mei Vrijdag:

- Camping nabij Bergkvara (D), verblijf van 4 nachten, afstand 203 km.

25 mei Dinsdag: 

- Camping nabij Gränna (E), verblijf van 3 nachten, afstand 259 km.

28 mei Vrijdag:

- Camping nabij Kisa (F), verblijf van 4 nachten, afstand 107 km.

1 juni Dinsdag:

- Camping nabij Stockholm (G), verblijf van 4 nachten, afstand 257 km.

5 juni Zaterdag:

- Camping nabij Leksand (H), verblijf van 5 nachten, afstand 259 km.

10 juni Donderdag:

- Camping nabij Karlsborg (I), verblijf van 4 nachten, afstand 180 km.

14 juni Maandag:

- Camping nabij Göteborg (J), verblijf van 3 nachten, afstand 374 km.

17 juni Donderdag:

- Veerboot van Göteborg naar Fredrikshavn    Denemarken (3 uur en 15 minuten), afstand 104 km.

17 juni Donderdag:

- Camping nabij Lisbjerg, Denemarken (K), verblijf van 2 nachten, afstand 173 km.

19 juni Zaterdag:

- Afscheidscamping nabij Klein Rönnau, Duitsland (A), verblijf van 1 nacht, afstand 318 km.

20 juni Zondag:

- Terugreis, afstand tot Utrecht 490 km

Totaal aantal dagen: 36

Totaal aantal km's: 3778

Alle data onder voorbehoud i.v.m. ontbreken ferrygegevens, beschikbaarheid van de campings en de coronaperikelen in 2021.

Kaart van de route