Noordwest Italië


Algemene informatie

Reisnummer: 06

Tijdvak: Zaterdag 8 mei tot donderdag 17 juni 2021.

Korte omschrijving: We verblijven ruim 5 weken in Noordwest Italië, bij uitstek een gebied met een rijke cultuur en een prachtige natuur. We gaan genieten van de rust en schoonheid in het Aostadal en dalen via de Bloemen Riviera af naar de omgeving van Florence. Vervolgens gaan we via Milaan uitrusten bij het Lago Maggiore. Het is de moeite waard om de fiets mee te nemen

Reissom: € 1.700,- per equipe, € 1.400,- voor alleenreizende.

Deelnemers: Maximaal 16 equipes.

Honden: Op deze reis zijn honden niet toegestaan.

Opgeven: Zolang de reis open staat op de website.

Aantal km: Ca. 3165 km. vanaf Utrecht.


Reisinformatie

We gaan uit van een actieve groep medereizigers die allemaal meehelpen om de reis te doen slagen. We zijn niet meer dan welwillende vrijwilligers, die het leuk vinden een reis te ontwerpen en deze te leiden. Zonder jullie hulp en medewerking is de reis gedoemd te mislukken. We verwachten van de medereizigers een proactieve opstelling.

Op elke camping ondernemen we tenminste één gezamenlijke excursie of activiteit. Verder kunnen de deelnemers hun tijd inrichten, zoals zij dat zelf willen. We gaan uit van het principe: niets moet, alles mag.

Op de dag dat we arriveren op een camping, houden we om 5 uur een reisbespreking, dat wil zeggen: iedereen neemt zijn eigen drankje mee en wij geven uitleg over de bezienswaardigheden en de activiteiten die we kunnen ondernemen. Elke inbreng van de medereizigers is welkom.

Onze reis begint in het Zwarte Woud, op de camping Lug ins Land. Dit is een omgeving waar je prachtig kunt fietsen. Verder kunnen we met de KONUS gastenkaart gratis reizen  in de omgeving, ook naar het Zwitserse Bazel. Het is zeker de moeite waard iets eerder te komen om de omgeving te verkennen.

Het volgend oponthoud is in het Aostadal. Dit is het kleinste gewest van Italië en is ongeveer zo groot als de provincie Friesland. Er wonen amper 130.000 mensen van wie er zo’n 35.000 in Aosta. De plaatsnamen doen Frans aan en er wordt ook veel Frans gesproken. Het dal ligt ingeklemd tussen Frankrijk, Zwitserland en de majestueuze Alpen. Qua natuurschoon is het een spectaculair gebied. Je kunt er o.a. bij mooi weer de tocht naar Courmayeur maken om met de kabelbaan de Skyway Monte Bianco te doen.

De volgende camping is bij Turijn en ligt in de regio Piëmonte. De stad die in het Italiaans Torino wordt genoemd, is grotendeels gelegen op de linkeroever van de Po. Het oude centrum, waaronder het stadsdeel Aurora, kent vele Romeinse invloeden. Turijn staat bekend om de oprichters van het automerk Fiat, de familie Agnelli. Deze familie heeft persoonlijk gezorgd voor een bloeiende economie. De voetbalclub Juventus is een van de oudste clubs van Italië. We verblijven op camping Grinto, op slechts een paar minuten van het centrum. Je kunt gemakkelijk het centrum van de hoofdstad van Piëmonte bereiken, te voet, per fiets of met het openbaar vervoer of… per boot. We maken met een gids een stadswandeling door Turijn en zullen dan zeker De Dom bezichtigen. Deze is bekend vanwege de beroemdste en meestomstreden relikwie van de christelijke wereld: de lijkwade waarin Christus na zijn dood is gewikkeld. Turijn is een elegante stad vol barokke architectuur, weidse piazza’s en interessante musea. Een studentenstad ook, waar een van de oudste en meest prestigieuze Italiaanse universiteiten huist.

 

We gaan verder naar de Italiaanse Riviera. De Bloemen Riviera is een prachtige streek rondom de havenstad Genua en loopt van de Franse grens tot aan Toscane. Ze is te verdelen in 2 delen: het gedeelte westelijk van Genua en het gedeelte oostelijk van Genua. Eerst gaan we op een camping staan ten westen van Genua, dat is camping Baciccia in Cereale. De camping lig op ongeveer een kilometer van de zee.

Voor een dagtripje is de Middellandse Zeekust in Ligurië een prima bestemming met genoeg leuke kuststadjes om te bezoeken, b.v. San Remo. In San Remo schijnt de zon bijna iedere dag, maar de wind bij de zee geeft verkoeling.

Naast mooie fietstochten en autotochten gaan we zeker een bezoek brengen aan het historisch centrum van Genua. We gaan met de bus (indien dit mogelijk is in coronatijd) en een Nederlands sprekende gids gaat ons de stad laten zien. Een bezoek meer dan waard is het kerkhof in Genua. Het is geen gewone begraafplaats. In een review stond: het is de meest ongelofelijke ervaring die je kunt doen: een wandeling tussen de prachtige monumenten uit de late 19de eeuw. Het is als een openluchtmuseum. Het is een grote begraafplaats met veel pracht en praal.

We vervolgen onze reis langs de kust en gaan naar een camping die ten oosten ligt van Genua. De camping ligt bij het beroemde Cinque Terre, midden in een schitterend pijnbomenbos. Cinque Terre bestaat uit 5 kleine vissersplaatsjes in een prachtig natuurgebied. Op de loodrecht uit de zee oprijzende rotsen zijn deze schilderachtige dorpjes geplakt. Het is een vermaard wandelgebied, niet-wandelaars kunnen het beste per trein van het ene dorp naar het andere reizen. 

Camping Village Norcenni Girasole in Figline  Valdarno is onze volgende staanplaats. Het is een grote, luxe camping in de heuvelachtige wijnregio Chianti in Toscane. Deze plaats ligt in het hartje van Toscane en ligt zeer centraal voor bezoeken aan Florence, Siena, Lucca, San Gimignano en zelfs Pisa ligt op redelijke afstand. In de omgeving van de camping valt er werkelijk van alles te zien qua cultuur en natuur. Aangezien het plaatsje Figline Valdarno een treinstation heeft, kun je voor het bezoeken van bovengenoemde steden ook de trein pakken. La Dolce Vita, of wel het goede leven, daar weten ze in de regio Toscane alles van. Dompel je onder in een warm thermaal bad, maak een autoritje langs de vele wijnboerderijen of ga juist op ontdekking in een mooie Toscaanse stad. We zullen zeker met de groep de hoofdstad Florence verkennen. Florence is zo ontzettend mooi en er is zo veel te zien. Deze stad heeft grootheden als Michelangelo en Machiavelli voortgebracht.

We vervolgen de reis naar de omgeving van Bologna. Dit is een stad in de Italiaanse regio Emilia-Romagna. Deze streek behoort tot de populairste vakantieregio’s van Italië. Je kunt met de bus naar het centrum, maar met de fiets is het ook goed te doen. Het is de stad me de oudste universiteit van Europa. Wanneer je rondloopt door de straten en de vele portici (galerijen) die kenmerkend zijn voor Bologna, ervaar je de levendigheid die de universiteitssteden kenmerken. We gaan zeker een bezoek brengen aan het heiligdom van de Madonna van San Luca.

Piazza del Duomo
Piazza del Duomo

Vanuit de camping in Pavia gaan we Milaan ontdekken. Milaan is de modehoofdstad van Italië en tevens een belangrijke zakenstad binnen het land. Grote bedrijven zijn rondom Milaan gevestigd. Ook de Italiaanse effectenbeurs staat in Milaan. De afgelopen jaren hebben veel stedentrippers de stad ontdekt en leren te waarderen. Wie immers goed kijkt, ziet dat Milaan veel meer heeft te bieden dan winkels. De stad heeft natuurlijk die prachtige gotische Domkerk.

Onze laatste pleisterplaats ligt aan het Lago Maggiore. Vlakbij Feriolo di Baveno, een gezellig Italiaans dorpje, ligt camping Orchidea. Het privéstrandje van de camping is erg aangenaam. Het strand loopt geleidelijk af in het water. Het Lago Maggiore heeft een betoverend landschap met grote contrasten tussen de oostelijke en westelijke oevers. De oostelijke oever biedt een schraal en wild landschap en de zonnige westoever getuigt van een luister en praal. De beste manier om het Lago Maggiore te leren kennen is door het maken van enkele boottochten.

Na een verblijf van ruim 5 weken in Noordwest Italië beginnen we aan onze terugreis. We gaan naar onze eerste camping in Duitsland. ‘s Avonds om 7 uur hebben we ons einddiner. 

Reisprogramma

08 mei Zaterdag:

-Samenkomst op camping Lug ins Land, Bad Bellingen / Bamlach (D), verblijf van 1 nacht, afstand vanaf Utrecht 695 km

09 mei Zondag:

- Naar camping Lazy Bee, Quart, Aosta, verblijf van 6 nachten, afstand 335 km

15 mei Zaterdag:

- Naar camping Grinto, Moncalieri, verblijf van 4 nachten, afstand 110 km 

19 mei Woensdag:

- Naar camping Baciccia, Ceriale, verblijf van 6 nachten, afstand 170 km

25 mei Dinsdag:

- Naar camping Arenella,Déiva Marina, verblijf van 5 nachten, afstand 160 km

30 mei Zondag:

- Naar camping Norcenni Girasole, Figlini Valdarno, verblijf van 6 nachten, afstand 215 km

05 juni Zaterdag:

- Naar Hotel Camping Bologna, Bologna, verblijf van 3 nachten, afstand 140 km

08 juni Dinsdag:

- Naar camping Ticino, Pavia, verblijf van 4 nachten, afstand 210 km

12 juni Zaterdag:

- Naar camping Orchidea, Feriolo di Bavena, Lago Maggiore, verblijf van 4 nachten, afstand 130 km

16 juni Woensdag:

- Naar camping Lug ins Land Bad Bellingen / Bamlach (D), verblijf van 1 nacht, afstand 305 km

17 juni Donderdag:

- Naar huis, afstand naar Utrecht 695 km

Totaal aantal nachten: 40

Totaal aantal km's: 3165

Kaart van de route