Die Hansestädte, der Elberadweg, de Fiets en …..Gaan jullie mee?


Algemene informatie

Reisnummer: 05

Tijdvak: Donderdag 6 mei t/m  zondag 6 juni 2021.

Korte omschrijving: Een 32-daagse (fiets) vakantie  naar verschillende Duitse “Hansestädte”, van Stade, Hamburg, Lübeck en Wismar  naar Bleckede, Tangermunde, Meißen en Dresden aan de Elbe. Zoveel mogelijk met de fiets langs de Elbe (“der Elberadweg” zoals de Duitsers zeggen). 

Reissom: € 1590,- per equipe, € 1190,- voor alleenreizende.

Deelnemers: Maximaal 18 equipes.

Honden: Honden zijn niet toegestaan.

Opgeven: Vóór 1 januari 2021.

Aantal km: Ca. 1830 km. voor de totale reis.


Reisinformatie

Tijdens deze reis zal de fiets  ons belangrijkste vervoermiddel zijn. Maar niet alleen van de fiets, ook van de bus, boot of trein zullen we soms gebruik maken. We gaan uit van een actieve groep medereizigers, die allemaal bereid zijn te helpen om deze reis  succesvol te laten zijn. Natuur, cultuur, lekker eten, dat is samen genieten. We beginnen op elke camping met een Happy Hour en bespreken dan wat we vanaf die camping gaan doen. 

De Route: 

De Elbe is de op één na grootste rivier van Duitsland, voor fietstoeristen het neusje van de zalm en voor de tweede keeruitgeroepen tot populairste lange afstand fietsroute. Wij doen delen van deze route. We gaan eerst naar  de “Hansestädte” Stade, Hamburg, Lübeck en Wismar maar ook naar Travemünde.  Daarna gaan we met een paar tussenstops langs de Elbe naar het zuiden. Stroomopwaarts komen we bij prachtige steden zoals  Lüneburg, Tangermünde, Stendal, Meißen en Dresden.

 

Camping Neßhof in Guderhandviertel  in ”das Alte Land” bij Hamburg is onze eerste camping. Wat gaan we allemaal doen vanuit de camping?  Heel veel, want  er is heel veel te ondernemen vanaf deze camping. 

Om te beginnen hebben we ons welkomstdiner in Restaurant  Windmüller in Steinkirchen op ca. 2½ km afstand van de camping. Das Altes Land is waarschijnlijk het grootste aaneengesloten fruitteeltgebied van Centraal-Europa. De regio omvat zo'n 143 km².Ongeveer twee derde van het fruitteeltgebied bestaat uit appelbomen. Kersenbomen staan op de tweede plaats, zo'n 13% van de fruitbomen bestaat uit verschillende kersensoorten.

De naam Altes Land is een verbastering van de Nedersaksische naam Olland voor dit gebied, een verwijzing naar de Nederlandse kolonisten die het gebied in de middeleeuwen inpolderden. In 1113 sloot aartsbisschop Frederik I van Bremen een verdrag met Nederlandse kolonisten om het moerasachtige gebied te omdijken en in te polderen. 

Priester Hendrik uit het Zuid-Hollandse Rijnsaterwoude wordt gezien als de stichter van het ”Altes Land”. In Steinkirchen, een dorp in het Altes Land, staat een standbeeld van Priester Hendrik. Een kopie van dit standbeeld staat in het  Zuid-Hollandse Rijnsaterwoude. Tegenwoordig  is het gebied populair bij toeristen, vooral in het appel- en kersenbloesem seizoen in april en mei. Met een beetje geluk staan alle appelbomen in  volle bloei als we aankomen.

In 2021 is het de 831ste Hafengeburtstag Hamburg. Van 7 t/m 9 mei 2021 wordt de haven omgetoverd tot een kleurrijk straatfestival ter ere van het ontstaan van de haven van Hamburg. Wees er bij als de havenverjaardag traditioneel wordt geopend met de Grote Toegangsparade en als de sleepboten balletdansen op de Elbe. Wandel en geniet van de kleurrijke havenmijl en zoals elk jaar vindt de  grote  AIDA-vuurwerkshow  op zaterdagavond plaats bij de Landungsbrücken St. Pauli!

We gaan in ieder geval een rondvaart  door de havens  maken. Maar ook met een Hop On Hop Off bus een toer  door Hamburg maken.

Op het programma staat een bezoek aan de Airbus fabrieken in Hamburg. We gaan dan fietsend ca, 18 km. langs de Elbe naar Finkenwerder en bezoeken daar de Airbus fabrieken waar we gaan kijken hoe de vliegtuigen worden gefabriceerd .

Een fietstocht naar de Hansestadt Stade  een prachtig stadje met veel vakwerkhuizen en een haven midden in het centrum van de Altstadt. 

In Jork, het centrum van de fruitteelt, gaan we kijken bij een “Obsthof”, waar we met een treintje door de boomgaarden rijden  en winkelen in hun shop waar veel fruitproducten te koop zijn.

 

Tip: Ga fietsen langs de Elbe  en kijk hoe de grote oceaanreuzen  naar Hamburg varen en ook terug naar zee. Pak eens een pontje (Fähre) en vaar naar de overkant van de Elbe.

Camping Lübeck-Schönböcken is onze volgende camping voor 5 dagen.  Die ligt bijna in de stad Lübeck. We gaan  fietsen (ca. 10km) langs de  oude stadsmuren, over dijken en langs oude vestingen. Onder leiding van een gids gaan we wandelen  door het historische centrum van Lübeck. Bezichtiging van de Viermaster Passat  die van stapel is gelopen in 1911 als een van de legendarische "Flying P-Liners", is ook mogelijk.  Deze viermaster zeilde de wereld rond onder zeil tot 1957 en is  39 maal rond Kaap Hoorn gevaren.

Seecamping Flessenow aan de Schwerinersee. Op deze camping  zijn we drie of  vier nachten. De Hanzestadt Wismar aan de Ostsee en Schwerin met het prachtige kasteel en schitterende  tuinen zijn een bezoek waard. We moeten nog kijken of we dat gezamenlijk gaan doen.

Camping Elbeling bij Bleckede.

Van hier uit gaan we met de fiets  of auto (28km) naar het Schiffshebewerk Scharnebeck. Hier bezichtigen wij  een van  de grootste scheepsliften van Europa. De lift overbrugt een hoogte van meer dan 40 meter. 

Met de auto gaan we naar Lüneburg  ca 30 km. In Lüneburg is er elke woensdag en zaterdag een grote Wochenmarkt op de Rathausplatz direct voor het historische Rathaus. 

Een markt met veel verse producten uit de regio, bloemen, fruit, groente, kaas, worst & vis en nog veel meer. Daarna heb je tijd genoeg om de mooie stad te bekijken. Misschien gaan we   daar eerst een  terrasje pakken, dat is altijd  leuk.

Ook leuk is een bezoek aan het Elbschifffahrtsmuseum in de historische Altstadt Lauenburg aan de Elbe. Wandel eens door het prachtige oude stadje met mooie  vakwerkhuizen.

Er is heel veel te zien.

Voor een pauze met koffie en gebak zijn er in Lauenburg leuke Cafe-Konditoreis  bijvoorbeeld “Von Herzen” en ”Cafe Petticoat”.

Het  Biosphaerium Elbtalaue bij Kasteel Bleckede is zeker  een bezoek waard.

We zijn welkom in het informatiecentrum van het Biosfeerreservaat in de Nedersaksische Elbevallei! Hier kunt u bevers en Elbe-vissen live beleven en de vogel- en waterwereld van de  Elbe uiterwaarden ontdekken. De observatietoren, Fritzi en Lotta Schlosshofcafé, een speeltuin, een winkel en de toeristische info completeren het Biosphaerium Elbtalaue als een geweldige bestemming voor jong en oud.

Family Camp Kellerwiehl bij Bittkau ligt verder stroomopwaarts bij Hassel. Hier maken we een prachtige fietstocht langs de Elbe naar de Kaiserstadt Tangermunde, het mooiste kleine stadje aan de Elbe met honderden vakwerkhuizen met Noord-Duitse baksteen-gotiek voor een Grete Minde  rondleiding met aansluitend een Tangermünder Tafelschmaus (diner).

De kloosterkerk Jerichow is een voormalig premonstratenzerklooster (1144 - 1552) en het oudste bakstenen gebouw ten oosten van de Elbe. Het werd gerestaureerd in 1856 en van 1955 - 1960. In het kloostermuseum bevinden zich de gerestaureerde kloosterzalen (kapittelzaal, zomer- en winterrefter) en de kloostergang. 

Een tentoonstelling in de slaapzaal informeert over de geschiedenis. Het klooster ligt aan de Romaanse weg. Vandaag de dag is het een Romaans architectonisch monument en het oudste bakstenen gebouw in Noord-Duitsland en wordt het jaarlijks door meer dan 30.000 mensen bezocht.

Camping Rehbocktal bij Meißen  is onze laatste stop. De stad Meißen is een UNESCO Werelderfgoed. Beroemd door het porselein maar ook  door de wijnen. We beginnen in Meißen met een bezoek aan Albrechtsburg  & Dom zu Meissen. Hier een heel klein stukje geschiedenis:  in 929 bouwde koning Henry I een houten vesting op een rots boven de Elbe. Meissen werd dus het centrum van de grensstreek (Mark) met dezelfde naam.

In Moritzburg  ligt het Schloß Moritsburg;  het is een must om dat te bezichtigen. We laten ons hier door een gids rondleiden. Ook een wandeling door  de  prachtige tuinen  is de moeite waard. We gaan eerst met de fiets naar Radebeul en dan met de stoomtrein “de Lößnitsgrundbahn” verder naar Moritzburg, of op eigen gelegenheid met de auto naar Radebeul om dan samen met de fietsers de stoomtrein te nemen.

Schloß Moritzburg
Schloß Moritzburg

Wat gaan we verder nog doen? Dat is niet zo moeilijk. We zijn hier in een  prachtige wijnstreek langs de Elbe en we moeten dan heel zeker naar een “Weingut”. Daarvan zijn er hier heel veel. We gaan daar wandelen door de wijngaard onder leiding van de Winzer en wijnen proeven; daarna  uitrusten met een WinzerPlatte.   

Ja en dan nog Dresden; onze club De Dissel is er al heel vaak geweest maar toch…. In Dresden gaan we met een Hop-on Hop-off  bus de stad bekijken  Je hebt de hele dag de tijd want je kunt zo vaak in of uitstappen als je wilt om iets te bekijken. De bus heeft in totaal 22 stops,  bijvoorbeeld bij Die Pfunds Molkerei  of de Schwebebahn.  Wie wil, kan tussendoor ook  op eigen  gelegenheid  een terrasje pakken.

Tijdens deze reis  gaan we verschillende keren uit eten,  een ontbijt kan ook. Met mooi weer is een barbecue ook leuk of een maaltijd bereiden met jullie hulp. Een Brettjause is ook lekker. Onderweg enkele keren koffiedrinken soms met wat lekkers erbij.  Suggesties van jullie kant zijn altijd welkom en we kijken of dat inpasbaar is. Natuurlijk gaan we ook jeu de boules spelen. 

Ons afscheidsdiner is in restaurant “Alte Schmiede und Zum Goldenen Anker” in Meißen vlak bij de camping (ca 5km).

Reisprogramma

6 mei donderdag:

-Campingplatz Neßhof in Gudehandviertel, verblijf van 7 nachten, 422 km.

14 mei vrijdag:

- Camping Lübeck-Schönböcken in Lübeck, verblijf van 5 nachten, 104 km.

18 mei dinsdag:

- Seecamping  Flessenow in Dobin am See , verblijf van 3 nachten, 111 km.

21 mei vrijdag:

- Camping Elbeling in Bleckede, verblijf van 6 nachten, 140 km.

27 mei donderdag:

- Camping Kellerwiehl bij Bittkau, verblijf van 4 nachten, 174 km

31 mei maandag:

- Campingplatz bij  Kliphausen verblijf van 7 nachten,  278 km

7 juni maandag: 

- Vertrek naar huis, afstand naar Utrecht 710 km

Totaal aantal nachten: 32

Totaal aantal km's: 1765

Kaart van de route