Rondreis Zuid Zweden met een stukje Denemarken


Algemene informatie

Reisnummer 07

Tijdvak: Maandag 25 mei tot zondag 28 juni 2020

Korte omschrijving: Wij beginnen in Duitsland, rijden door Denemarken over een aantal bekende bruggen naar Zweden waar we een rondreis maken.

Reissom: Circa € 1.600,-  per equipe, circa € 1.450,-  voor alleen-reizende. De reissom is bepaald op basis van de kostprijs. Er is geen verdienmodel; blijft er aan het einde van de reis een restbedrag over, dan wordt het teveel betaalde teruggestort. Inbegrepen: kosten veerboot Varberg - Grena. Niet inbegrepen de tolkosten voor de Grote Beltbrug (Storebæltsbroen) tussen Funen en Sjælland en De Sontbrug (Øresundsbron) de verbinding tussen Denemarken en Zweden.  

Deelnemers: Maximaal  14 equipes.

Honden: Op deze reis zijn honden niet toegestaan.

Opgeven: Vóór 1 december i.v.m. de reservering van de veerboot.

Aantal km: Ca. 3200 km. vanaf Utrecht


Reisinformatie

Steeds meer vakantiegangers vinden hun weg naar Zweden, om er een roadtrip te maken over de prachtige wegen, dwars door de natuur, de steden, langs de kust en de talrijke meren. Dat ga je ook doen als je houdt van natuur, rust en cultuur. Met deze 35-daagse reis , willen we kennis maken met 8 campings in het prachtige groene en bosrijke gebied van Zuid Zweden.

 

Natuurlijk bezoek je ook de grote steden Malmö, Stockholm en Göteborg. Ook maak je kennis met de geschiedenis van Zweden die soms teruggaat tot vóór de middeleeuwen. Om de vele bezienswaardigheden goed tot ons te laten komen, verblijven we op een aantal campings 4-5 nachten, zodat er ook nog voldoende tijd is voor een eigen invulling van deze reis.

 

Tijdens deze reis kan er zowel gewandeld als gefietst worden, hoewel de wegen en paden beslist niet overal even vlak zijn. Daarnaast kan ook de visliefhebber regelmatig zijn hengeltje uitgooien om zijn eigen visje voor op de barbecue te vangen.

 

De reisleiders organiseren een aantal activiteiten waaraan je kunt deelnemen. Hierbij kan gedacht worden aan het bezoek van een aantal belangrijke plaatsen, fietstochten, stads- en natuurwandelingen, musea. Daarnaast is er voldoende ruimte om zelf op pad te gaan of lekker te relaxen. We verwachten een actieve groep medereizigers die ervan houdt om te wandelen en te fietsen in de geweldige mooie natuur van Zweden. En ook dat er mee wordt geholpen om de reis te doen slagen en eventueel ook zelf activiteiten te organiseren als jeu de boules, kaartavonden e.d. 

Op de dag dat we arriveren op een camping houden we om 5 uur een reisbespreking, dat wil zeggen: iedereen neemt zijn eigen drankje mee en we geven voor zover nodig uitleg over de bezienswaardigheden en de activiteiten die we kunnen ondernemen.

 

Onze rondreis begint nabij het plaatsje Stein (Duitsland). Hier bevindt zich uw ontmoetingscamping van de reis door Zuid Zweden. Daar gebruiken we ons welkomstdiner en geven we ook nadere uitleg over de reis. Van hieruit rijden we in Denemarken tolvrij naar een camping nabij Frørup (Denemarken).   De volgende dag rijden we verder en gaan over de eerste Grote Beltbrug (Storebælt). Het is de langste hang- en tolbrug ter wereld. Het zijn eigenlijk twee bruggen, met het eilandje Sprogø in het midden. De totale afstand is 18 kilometer.  Het betalen van de tol gaat het snelst met een creditkaart.  

We gaan over de tweede tolbrug van Denemarken,  de Sontbrug (Øresundsbron).  De brug van 15,4 kilometer lang verbindt Kopenhagen in Denemarken met Malmö in Zweden. De betaling van de tol vindt plaats aan de Zweedse kant van de brug, dus als je er al over bent. We rijden door naar de eerste camping in Zweden nabij het stadje Höör.

Op fietsafstand van de camping bevinden zich het nationaalpark Söderåsen en de natuurgebieden Frostavallen en Fulltofta, met veel gemarkeerde wandelroutes.

 

NB: Deze brug is bekend van de detectiveserie "The Bridge". 

 

De tweede camping is nabij Bergkvara . U geniet daar in een prachtige natuurlijke omgeving, van zon, zee en strand. De omgeving kunt u verkennen op een Zweedse Solex bromfiets die te huur is. In Bergkvara vindt u het scheepvaartmuseum wat vertelt over een lange scheepvaart- historie. Op een klein uurtje rijden vanaf de camping bent u in het glasdistrict en het gebied waar Astrid Lindgrens verhalen werden verfilmd.  

De derde camping is nabij het dorp Kisa en ligt in de gemeente Kinda te midden van de mooie natuur en vlakbij het Pippi Langkous park en vele andere attracties! Het hele Kinda gebied is wel bekend in heel Zweden. De natuur hier is exceptioneel mooi en verrassend vanwege de variatie van landschappen.

 

Het is dan ook niet zonder reden dat men in Zweden deze regio “Zweden in het klein” noemt. De camping die we op het oog hebben ligt aan het “Övre Föllingen” meer, ongeveer 8 km ten westen van Kisa. De camping ligt ook nog eens midden op het welbekende wandelpad “Östgötaleden”, wat betekent dat u vanaf uw plaats uw wandelavontuur kunt beginnen en eindigen. Nederlandse eigenaren.

 

De vierde camping in Skärholmen/Stockholm ligt aan de rand van de bebouwing, vlak bij het Mälarenmeer. Prachtig gelegen op een rustige locatie naast het natuurreservaat Sätraskogen en op 350 meter van Mälarhöjdsbadet met zandstrand. Op de camping is van alles te doen maar ook de omgeving is een wandeling waard. Uiteraard kunt u de camping gebruiken als uitvalsbasis voor een stadsbezoek aan Stockholm.  Onder geleide van een gids maken we een stadswandeling en zien we het wisselen van de wacht.

De gids brengt je langs de mooiste uitzichtspunten, de prachtigste gebouwen en historische locaties van Stockholm.

Flaneren in de straatjes van de oude stad, Gamla Stan zal je aangenaam verrassen. Kijk er met bewondering naar de mooie gebouwen. Geniet van kunst of leer over de geschiedenis bij een museumbezoek, de keuze is groot. Het schiereiland Djurgarden verdient ook al een volle dag maar mis het zeker niet. Hier liggen een aantal musea, waaronder het beroemde Vasamuseum en is er een bekend attractiepark annex dierentuin en openluchtmuseum te vinden, Skansen geheten. Ook bevindt zich hier het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het scheepsongeluk met de Estonia. Het pretpark Gröna Lund, het ABBA-museum en het Astrid Lindgren-museum Junibacken zijn eveneens hier gelegen. Naar Djurgarden rijdt een museumtram vanaf Norrmalmstorg en men kan er ook met de pont vanaf Slussen naartoe.

 

Daarna rijden we naar Leksand.  De camping ligt dicht bij Leksand aan het Siljanmeer en naast pretpark "Leksand Sommarland" en is de vijfde camping waar u 5 nachten verblijft.  In de omgeving is heel veel prachtige natuur te ontdekken met fenomenale uitzichten. Veel daarvan is te zien en te doen bij het bezoekerscentrum Naturum Dalarna in Siljansnäs, gemeente Leksand.

Door gaan we naar Tived waar in het Nationaal Park Tiveden een kleinschalige familiecamping ligt. Deze zesde camping is als een verborgen juweel aan het kristalheldere water van het Unden meer. Hier mag u 4 nachten vertoeven en genieten van prachtige zonondergangen, de natuur en de diverse attracties.  Denk hierbij aan een kanotocht over het meer, wandelen door de ongerepte oerbossen van het park. Hier is voor elk wat wils. 

Mogelijk is dat we op deze camping het Midzomerfeest vieren, wat in Zweden gebruikelijk is op de vrijdagavond die tussen 19 en 25 juni valt.  

 

Verder gaan we naar camping nummer zeven nabij Marstrand, dicht bij een strandje. Via het strand is een leuk wandelpad de bergen in, daar kun je ook op veel plekken zwemmen en er zijn bbq-plekken met prachtig uitzicht. Het stadscentrum van Göteborg ligt op 40 km afstand en je kunt het gemakkelijk per auto of bus bereiken om te genieten van alles wat Göteborg te bieden heeft. De bus stopt voor de camping. Op deze camping verblijft u 4 nachten. Hier gaan we een bezoekje brengen indien mogelijk aan de Volvo-fabriek en het Volvo Visitor Centre.  Daarnaast kun je ook nog een bezoek brengen aan het Volvo Museum.

 

Hierna gaan we naar de achtste camping nabij Varberg. Hier verblijven we 1 nacht ten einde de veerboot te nemen naar Denemarken. De afvaart is 's-morgens vroeg of 's-avonds laat. Reden om hier te overnachten. De vaart duurt ongeveer 4 uur en 30 minuten.

 

Aangekomen in Denemarken rijden we naar een camping nabij Lisbjerg en na 1 nacht rijden we naar de laatste camping van onze rondreis in Duitsland.  Hier sluiten we onze reis af en hebben we ons afscheidsdiner.

Reisprogramma

25 mei maandag:

- Samenkomst op camping nabije Stein/Laboe,  Duitsland. Afstand vanaf Utrecht. (A) 1, 550

26 mei dinsdag:

- Camping nabij Frørup, Denemarken (B)  verblijf van 1 nacht, afstand 295 km.

27 mei woensdag:

- Camping nabij Höör,  Zweden (C), verblijf van 4 nachten, afstand 234 km.

31 mei maandag:

- Camping nabij Bergkvara, verblijf van 4 nachten, afstand 202 km.

04 juni donderdag:

- Camping nabij Kisa, verblijf van 5 nachten, afstand 209 km.

09 juni dinsdag:

- Camping nabij Stockholm (F),verblijf van 4 nachten, afstand 264 km.

13 juni zondag:

Camping nabij Leksand (G), verblijf van 5 nachten, afstand 272 km.

18 juni donderdag:

- Camping nabij Tived (H), verblijf van 4 nachten, afstand 280 km.

22 juni maandag:

Camping nabij Marstrand(I), verblijf van 4 nachten, afstand 257 km.

25 juni donderdag:

- Camping nabij Varberg (J), verblijf van 1 nacht, afstand 124 km.

26 juni vrijdag:

- Veerboot van Varberg naar Grenaa, 8500, Denemarken (4 uur en 30 minuten) 127

26 juni vrijdag:

Camping nabij Lisbjerg, Denemarken (K), verblijf van 1 nacht, afstand 63 km.

27 juni zaterdag:

- Afscheidscamping nabij Stein/Laboe, Duitsland, verblijf van 1 nacht, afstand 294 km.

28 juni zondag:

- Terugreis, afstand tot Utrecht 550 km.

Totaal aantal dagen: 35

Totaal aantal km's: 3721

 

Alle data onder voorbehoud i.v.m. ontbreken ferrygegevens en beschikbaarheid van de campings

Routekaart