Noordwest Italië


Algemene informatie

Reisnummer 05

Tijdvak: donderdag 7 mei tot en met maandag 15 juni 2020

Korte omschrijving: We verblijven 5½ weken in Noordwest Italië, bij uitstek een gebied met een rijke cultuur en een prachtige natuur. We gaan genieten van de rust en schoonheid in het Aostadal en dalen via de Bloemen Riviera af naar de omgeving van Florence. Vervolgens gaan we via Milaan uitrusten bij het Lago Maggiore.

Reissom:  € 1.700,- per equipe, € 1.400,- voor alleenreizende. De reissom is bepaald op basis van de kostprijs. Er is geen verdienmodel; blijft er aan het einde van de reis een restbedrag over, dan wordt het teveel betaalde teruggestort.

Deelnemers: Maximaal  16 equipes.

Honden: Op deze reis zijn honden niet toegestaan.

Opgeven: Zolang de reis open staat op de website.

Aantal km: Ca. 3225 km. vanaf Utrecht.


Reisinformatie

We gaan uit van een actieve groep medereizigers die allemaal meehelpen om de reis te doen slagen. We zijn niet meer dan welwillende vrijwilligers, die het leuk vinden een reis te ontwerpen en deze te leiden. Zonder jullie hulp en medewerking is de reis gedoemd te mislukken. We verwachten van de medereizigers een proactieve opstelling.

Op elke camping ondernemen we tenminste één gezamenlijke excursie of activiteit. Verder kunnen de deelnemers hun tijd inrichten, zoals zij dat zelf willen. We gaan uit van het principe: niets moet, alles mag.

Op de dag dat we arriveren op een camping, houden we om 5 uur een reisbespreking, dat wil zeggen: iedereen neemt zijn eigen drankje mee en wij geven uitleg over de bezienswaardigheden en de activiteiten die we kunnen ondernemen. Elke inbreng van de medereizigers is welkom.

We beginnen onze reis in het Aostadal. Het Aostadal is het kleinste gewest van Italië en is ongeveer zo groot als de provincie Friesland. Er wonen amper 130.000 mensen van wie er zo’n 35000 in Aosta wonen. De plaatsnamen doen Frans aan en er wordt ook veel Frans gesproken. Het dal ligt ingeklemd tussen Frankrijk, Zwitserland en de majestueuze Alpen. Qua natuurschoon is het een spectaculair gebied.

De volgende camping is bij Turijn en ligt in de regio Piëmont. De stad die in het Italiaans Torino wordt genoemd, is grotendeels gelegen op de linkeroever van de Po. Het oude centrum, waaronder het stadsdeel Aurora, kent vele Romeinse invloeden. Turijn staat bekend om de oprichters van het automerk Fiat, de familie Agnelli. Deze familie heeft persoonlijk gezorgd voor een bloeiende economie.

De voetbalclub Juventus is een van de oudste clubs van Italië.

We maken met een gids een stadswandeling door Turijn en zullen dan zeker De Dom bezichtigen. Deze is bekend vanwege de beroemdste en meestomstreden relikwie van de christelijke wereld: de lijkwade waarin Christus na zijn dood is gewikkeld.

We gaan verder naar de Italiaanse Riviera. De Bloemen Riviera is een prachtige streek rondom de havenstad Genua en loopt van de Franse grens tot aan Toscane. Ze is te verdelen in 2 delen: het gedeelte westelijk van Turijn en het gedeelte oostelijk van Turijn.

Eerst gaan we op een camping staan ten westen van Turijn. Dit is een camping die door Nederlanders wordt beheerd.

Naast mooie fietstochten en autotochten gaan we zeker een bezoek brengen aan het historisch centrum van Genua. Een bezoek meer dan waard is het kerkhof in Genua. Het is geen gewone begraafplaats. In een review stond: het is de meest ongelofelijke ervaring die je kunt doen: een wandeling tussen de prachtige monumenten uit de late 19de eeuw. Het is als een openluchtmuseum. Het is een grote begraafplaats met veel pracht en praal.

We vervolgen onze reis langs de kust en gaan naar een camping die ten oosten ligt van Genua. De camping ligt tussen het beroemde Cinque Terre en Portofino, midden in een schitterend pijnbomenbos. Portofino is de chicste vakantieplaats aan de Riviera.

Cinque Terre zijn 5 kleine vissersplaatsjes in een prachtig natuurgebied. Op de loodrecht uit de zee oprijzende rotsen zijn deze schilderachtige dorpjes geplakt. Het is een vermaard wandelgebied, niet-wandelaars kunnen het beste per trein van het ene dorp naar het andere reizen. Vervolgens gaan we naar Toscane. Certaldo ligt in het hartje van Toscane en ligt zeer centraal voor bezoeken aan Florence, Siena, San Gigignano en zelfs Pisa ligt op redelijke afstand

 

 

Cinque Terre zijn 5 kleine vissersplaatsjes in een prachtig natuurgebied. Op de loodrecht uit de zee oprijzende rotsen zijn deze schilderachtige dorpjes geplakt. Het is een vermaard wandelgebied, niet-wandelaars kunnen het beste per trein van het ene dorp naar het andere reizen. Vervolgens gaan we naar Toscane. Certaldo ligt in het hartje van Toscane en ligt zeer centraal voor bezoeken aan Florence, Siena, San Gigignano en zelfs Pisa ligt op redelijke afstand

 

We zullen zeker met de groep de hoofdstad Florence verkennen. Florence is zo ontzettend mooi en er is zo veel te zien. Deze stad heeft grootheden als Michelangelo en Machiavelli voortgebracht.

 

We vervolgen de reis naar de omgeving van Modena. Dit is de stad van Pavarotti en van de Ferrari. In deze omgeving kun je zowel in de stad als in de natuur tal van schatten ontdekken.

 

Vanuit de camping in Pavia gaan we Milaan ontdekken. Milaan is de modehoofdstad van Italië en tevens een belangrijke zakenstad binnen het land. Grote bedrijven zijn rondom Milaan gevestigd. Ook de Italiaanse effectenbeurs staat in Milaan. De afgelopen jaren hebben veel stedentrippers de stad ontdekt en leren te waarderen. Wie immers goed kijkt, ziet dat Milaan veel meer heeft te bieden dan winkels. De stad heeft natuurlijk die prachtige gotische Domkerk.

 

Onze laatste pleisterplaats ligt aan het Lago Maggiore. De camping in Feriolo di Baveno is een fraai gelegen camping en heeft een privé zandstrand.

 

Het Lago Maggiore heeft een betoverend landschap met grote contrasten tussen de oostelijke en westelijke oevers. De oostelijke oever biedt een schraal en wild landschap en de zonnige westoever getuigt van een luister en praal. De beste manier om het Lago Maggiore te leren kennen is door het maken van enkele boottochten. Na een verblijf van ruim 5 weken in Noordwest Italië beginnen we aan onze terugreis. We overnachten in Neuenburg en beëindigen onze reis met een afscheidsdiner op de camping.

 

Reisprogramma

 

07 mei Donderdag:

- Naar camping “Kugel Dreiländer” in Neuenburg am Rhein,  verblijf van 1 nacht, afstand vanaf Utrecht 695 km.

08 mei Vrijdag:

- Naar camping “Val di Rhêmes” in Rhêmes Saint Georges, verblijf van 7 nachten, 330 km.

15 mei Vrijdag:

- Naar camping “Villa Rey” in Turijn, verblijf van 3 nachten, 135 km.

18 mei Maandag:

- Naar camping “Bella Vista” in Albenga, verblijf van 6 nachten, 175 km.

24 mei Zondag:

- Naar camping “Aranelle” in Deiva Marina, verblijf van 6 nachten, 150 km.

30 mei Zaterdag:

- Naar camping “Panorama del Chianti” in Certaldo, verblijf van 6 nachten, 185 km

05 juni Vrijdag:

- Naar camping “Montequestiolo” in Zocca, verblijf van 3 nachten, 170 km

08 juni Maandag:

- Naar camping “Ticino” in Pavia, verblijf van 3 nachten, 215 km.

11 juni Donderdag:

- Naar camping “Conca d’Oro” in Feriolo di Baveno aan het Lago Maggiore, verblijf van 4 nachten, 160 km.

15 juni Maandag:

- Naar camping “Kugel Dreiländer” in Neuenburg am Rhein, verblijf van 1 nacht, 315 km.

16 juni Dinsdag: Naar huis, Afstand naar Utrecht 695 km.

Totaal aantal nachten: 40

Totaal aantal km's: 3225

 

Routekaart