Die Hansestädte, der Elberadweg, de Fiets en …..Gaan jullie mee?


Algemene informatie

Reisnummer 04

Tijdvak: Donderdag  7 mei  tot zaterdag 6 juni 2020

Korte omschrijving: Een 30 daagse (fiets) vakantie  naar verschillende Duitse Hanzesteden, van Hamburg en Lübeck tot Meißen en Dresden. Zoveel mogelijk met de fiets langs de Elbe, de “Elberadweg” zoals de Duitsers zeggen. 

Reissom: € 1.475,-  per equipe,  € 1.095,-  voor alleenreizende.  De reissom is bepaald op basis van de kostprijs. Er is geen verdienmodel, blijft er aan het einde van de reis een restbedrag over, dan wordt het teveel betaalde teruggestort.

Deelnemers: Maximaal 20 equipes.

Honden: Honden zijn op deze reis niet toegestaan.

Opgeven: Zolang de reis open staat op de website.

Aantal km: Ca. 1790 km. vanaf Utrecht


Reisinformatie

Tijdens deze reis zal de fiets ons belangrijkste vervoermiddel zijn, maar niet alleen de fiets, ook van de bus, boot of trein zullen we soms gebruik maken. We gaan uit van een actieve groep medereizigers, die allemaal bereid zijn te helpen om deze reis succesvol te laten zijn. Natuur, cultuur, lekker eten, samen genieten.  We beginnen op elke camping met een Happy Hour en bespreken dan wat we vanaf die camping gaan doen.

De Route: De Elbe is de op één na grootste rivier van Duitsland, voor fietstoeristen het neusje van de zalm en is voor de tweede 

keer uitgeroepen tot populairste lange afstand fietsroute.

Wij doen delen van deze route. We gaan eerst naar Hamburg en Lübeck, maar misschien ook naar Travermünde. Daarna gaan we met 4 tussenstops langs de Elbe naar het zuiden. Stroomopwaarts komen we bij prachtige steden zoals, Tangermünde, Lutherstadt Wittenberg, Meißen en Dresden. 

Maar we beginnen eerst bij Camping Winsen/Aller op de Lüneburgerheide waar we ons welkomstdiner hebben.  De Lüneburgerheide is een uitgestrekt heidegebied ten zuiden van Hamburg tussen de rivieren de Elbe en de Aller.Het is één van de grootste natuurparken van Duitsland.  Overal in het landschap zie je de typische Nedersaksen-boerderijen.  

De historische steden Celle en Lüneburg zijn een bezoek waard en daar gaan we zeker naar toe. Ook ligt hier vlakbij het concentratiekamp Bergen-Belsen.                        

We vervolgen onze reis naar Camping Wildpark Schwarze Berge  in Rosengarten vlak bij Hamburg.  Van hieruit kunnen we makkelijk naar Hamburg fietsen(19km). 

Openbaar vervoer kan ook. We verblijven 4 dagen om Hamburg te bezoeken. Het plan is met een rondvaartboot door haven van Hamburg te varen. Het is de 3e grootste haven van Europa.  Een stadswandeling met een gids staat ook op het programma, of gaan met een Hop-on hop-off bus de stad bekijken.  We kunnen nog kiezen welk van de twee we gaan doen.

Camping Lübeck-Schönböcken ligt vlak bij Lübeck. Hier willen we gaan fietsen (ca.10km) langs oude stadsmuren rond Lübeck, over dijken en langs oude vestingen. Met een gids willen we gaan wandelen door het historische centrum van Lübeck. Tip voor een vrije dag: Ga eens kijken bij de haven van Travermünde aan de Ostsee waar de grote veerboten aanmeren. 

Na 4 dagen vertrekken we naar Camping Elbeling bij Bleckede.

Vanaf de camping gaan we fietsen (20km) naar het Schiffshebewerk Scharnebeck, maar met de auto kan ook.  Hier bezichtigen wij één van de grootste scheepsliften van Europa. De lift overbrugt een hoogte van ca.  40 meter.

Indien mogelijk met de Bleckeder Kleinbahn naar Lüneburg ca 25km, de fiets mag ook mee. Dan kun je op de fiets terug  naar de camping.  In Lüneburg is er elke woensdag en zaterdag een grote Wochenmarkt op de Rathausplatz direct voor het historische Rathaus. Een markt met veel verse producten uit de regio, bloemen, fruit, groente, kaas, worst & vis en nog veel meer.   Daarna heb je tijd genoeg om de mooie stad te bekijken. Misschien wil je nog een terrasje pakken, dat is altijd leuk.

 

Camping Kellerwiehl ligt verder stroomopwaarts bij Tangerhütte. Hier maken we een mooie fietstocht langs de Elbe naar het duizend jaar oude Kaiserstadtje Tangermünde.  Het mooiste kleine stadje aan de Elbe met honderden vakwerkhuizen met Noord-Duitse baksteengotiek. Verder kun je op eigen gelegenheid de omgeving bekijken. 

Camping Marina Camp-Elbe is onze volgende stop bij Lutherstadt Wittenberg.  Een protestants bedevaartsoord. Deze stad heeft een prachtig historisch centrum. We willen daar de Slotkerk van Maarten Luther (1483-1517)   Werelderfgoed UNESCO  bekijken. 

Camping Bad Sonnenland in Moritzburg is onze laatste stop. We beginnen in Hansestadt Meißen een UNESCO Werelderfgoed. Beroemd door het Porselein maar ook door wijnen.  De bedoeling is om hier naar het Meißner Porzellan Museum te gaan.

We geven altijd op het informatiebord aan wat in de omgeving is te doen.

Vlak bij de camping (op ca 3 km) ligt het Schloß Moritzburg. Het is een must om dat te bezichtigen. We laten ons hier door een gids rondleiden. Ook een wandeling door de prachtige tuinen is de moeite waard. 

Wat gaan we verder nog doen?  Dat is niet zo moeilijk. We zijn hier in een prachtige wijnstreek langs de Elbe en we moeten dan heel zeker naar een “Weingut”.   Daarvan zijn er hier heel veel. We gaan daar wijnen proeven met een lekker hartig hapje.

 

Ja en dan nog Dresden, onze club De Dissel is er al heel vaak geweest maar toch…. 

We willen als het mogelijk is met de Lobnitzgrundbahn   die vlak langs de camping loopt naar Radebeul en kunnen dan het laatste stukje fietsen naar Dresden, want de fiets mag mee in de trein. Iedereen kan daar vrij zijn gang gaan, als je maar op tijd terug bent voor de trein, want die wacht niet.  Tijdens deze reis gaan we verschillende keren uit eten, een ontbijt kan ook. Met mooi weer is een Barbecue ook leuk.  Een maaltijd bereiden met jullie hulp. Een Brettjause is ook lekker. Onderweg enkele keren koffiedrinken soms met wat lekkers erbij.  Suggesties van jullie kant zijn altijd welkom en we kijken of dat inpasbaar is. Natuurlijk gaan we ook jeu de boules spelen.

 

Ons afscheidsdiner is vlakbij de camping 

Reisprogramma

 

07 mei donderdag:

- Camping Winsen/Aller  in Winsen, verblijf van 4 nachten, 398 km.

11 mei maandag:

- Wildpark Schwarze Berge  Rosengarten/Hamburg, verblijf van 4 nachten, 110 km.

15 mei vrijdag:

- Camping Lübeck-Schonbocken in Lübeck, verblijf van 4 nachten,  95 km.

19 mei dinsdag: 

- Camping Elbeling in Bleckede, verblijf van 4 nachten, 85 km.

23 mei zaterdag:

- Camping Kellerwiehl in Bittkau/Tangerhütte, verblijf van 3 nachten, 185 km.

26 mei dinsdag:

- Marina Camping Elbe  Lutherstadt Wittenberg, verblijf van 3 nachten, 101 km.

29 mei vrijdag:

- Camping Bad Sonnenland in Moritzburg, verblijf van 8 nachten, 115 km. 

06 juni zaterdag:

- Vertrek naar huis, 710 km.

Totaal aantal nachten: 30

Totaal aantal km's: 1790

Routekaart