Drenthe de oer provincie


Algemene informatie

Reisnummer:15

Tijdvak: Zaterdag 7 september tot zaterdag 21 september 2019

Korte omschrijving: Drenthe profileert zich als de oer provincie van Nederland. Kom en ondervind wat dit inhoudt. Beleef de geschiedenis, de natuur en de cultuur.

Reissom: € 598,- per equipe en € 415,- voor alleen reizende

Inbegrepen: zie “reissom / reisafrekening”

Deelnemers: Maximaal  20 equipes.

Honden: Op deze reis zijn honden toegestaan, mits aangelijnd. Voor eigen rekening.

Voorwaarden: zie: “Honden mee op reis”

Opgeven: Voor 1 april 2019

Aantal km: Ca. 160 km vanaf Utrecht


Reisinformatie

Wij kamperen op comfortplekken van:

Vakantiepark Diana Heide

Amen 53, 9446 TE Amen,

Tel.: 0592 389 297

Email dianaheide@ardoer.com

 

Ardoer Vakantiepark Diana Heide is prachtig gelegen aan de rand van Nationaal park de Drentsche Aa, tussen de steden Assen, Emmen en Hoogeveen. Het ruim opgezette park met speel- en visvijver, biedt plekken in het bos en op open veld. Je komt in een oase van rust op een comfortplek met alle voorzieningen. De omgeving van Diana Heide is voor de natuurliefhebber echt een ideale plek voor een vakantie. Zo kun je vanaf het park genieten van diverse fiets- en wandelpaden.

Faciliteiten: - Auto op standplaats,  - Water/afvoer,  - CAI aansluiting,  - WiFi (tegen betaling),  - Stroomaansluiting,  - Kleine kampwinkel.

Drenthe de oerprovincie

Drenthe is de oerprovincie, met duizenden jaren geschiedenis. De eerste Drent was een Neanderthaler. Hij leefde tijdens de laatste ijstijd, ruim 35000 jaar geleden. Meer duidelijk aanwezig vormen de overblijfselen van de hunnebedbouwers. Zo’n 5000 jaar geleden gebouwd door circa 1000 Drenten. Er zijn 54 hunebedden in Drenthe, in Groningen 2 en 1 in Friesland. De grootste (22,6 mtr.) staat in Borger naast het Hunebedmuseum. Van de woningen van de hunebedbouwers is weinig teruggevonden. 


Hunebed bij Borger

Dit geldt niet voor een aantal havezaten, deze verstevigde woningen werden bewoond door de landadel. Van de circa 19 havezaten zijn er nog 7 over.  Naast deze relatieve hoge levensstandaard was er diepe armoede. Veel kleine boertjes en dagloners die in plaggenhutten woonden. Nu is Drenthe vooral bekend door de rust, de natuur, de fiets en wandel mogelijkheden. Dus kom en beleef Drenthe.


Amen

Nee, geen einde aan een gebed, maar hopelijk het begin van twee geweldige weken in hartje Drenthe. Amen is een typisch esdorp in het zuidwesten van de gemeente Aa en Hunze. Esdorpen vind je overal in deze provincie. Het dorp ligt aan de weg van Rolde via Nijlande en Ekehaar naar Hooghalen. Langs het dorp stroomt het Amerdiep, een diepje in de bovenloop van de Drentsche Aa. In Amen wonen circa 100 mensen. Behalve een café heeft het verder  geen  voorzieningen. Nou is dat café wel een heel speciale. Sinds 1991 biedt Café De Amer een platform voor culturele (literaire en muzikale) manifestaties, waaronder optredens van Cuby and the Blizzards (Harry Muskee tot 2011), Daniël Lohues en diverse andere musici. 

Optreden in Café de Amer


Programma

Er is zoveel te doen in deze provincie, dat wij een keuze hebben moeten maken. Wij beschrijven de attracties die wij zeker gaan bezoeken. Dit omdat ze een goed beeld geven van Drenthe. Ook vergeten wij het culinaire niet. Wat te denken van originele Drentsche ‘dreuge metworst’. En natuurlijk ook ‘broene boo’n met spek’, waar Bartje niet voor wilde bidden. Maar we gaan ook dineren en bij mooi weer een drankje doen op een terrasje. Uiteraard fietsen! Wij zijn immers in de fietsprovincie van Nederland! Dus reken op een aantal uitstapjes met de fiets. In een nationaal park maken wij een wandeling met een medewerker van Natuurmonumenten. Zo wordt het een gevarieerd programma.


William Shakespeare

Op één van de avonden vertrekken wij naar Diever. In het openluchttheater van dit dorp worden stukken van Shakespeare opgevoerd. Nee, niet in de oorspronkelijke saaie vorm, maar vertaald naar nu en doorspekt met humor. Een onvergetelijke avond. Alleen al de sfeer in het theater mag niet worden gemist! Welk stuk in 2019 zal worden opgevoerd, is nog onduidelijk. Wel weten wij dat het weer een spektakel wordt.

Optreden in het Shakespeare theater


Gevangenis de rode pannen

Gevangenismuseum Veenhuizen

Veenhuizen op het Drentsche platteland. Misschien ooit meegezongen? Van oorsprong was Veenhuizen een veenontginningsdorp. In 1823 veranderde het aanzien van het dorp volledig toen er drie grote gestichten voor bedelaars, landlopers en wezen werden gebouwd. 


De Maatschappij van Weldadigheid wilde de armen door middel van arbeid op het land en in de vervening heropvoeden. Plaatsen als Frederiksoord en Wilhelminaoord zijn ook op deze manier ontstaan. Later bouwde de Maatschappij in Veenhuizen grote vierkante gevangenissen. In het oude gedeelte van Veenhuizen vind je niet alleen gevangenissen, maar ook monumentale woningen van de beheerders met opvoedkundige gevelteksten. Ter geruststelling, bezoekers aan het Gevangenismuseum worden niet vastgehouden.Dus goede hoop dat het voor ons ook geldt. Het motto; Het gevangenismuseum laat je vrij, toont dat deze hoop terecht is. Na het bezoek aan het gevangenismuseum maken wij een ritje in een echte boevenbus. 

Beheerderswoning met geveltekst


Veenpark

Het winnen van turf en Drenthe zijn nauw met elkaar verbonden. Het gezegde dat Drenthen bestaan uit turf, jenever en achterdocht ging vroeger grotendeels op. Onder mensonteerende omstandigheden werkten hele gezinnen in de turfwinning. Vincent van Gogh zag tijdens zijn omzwerving in Drenthe de barre omstandigheden en heeft dit vast weten te leggen.


Vaartochtje door het veenpark

In het Veenpark (nabij Emmen) wordt de winning van turf getoond. De turf werd gedroogd en daarna middels boten afgevoerd naar de klanten. Ook nu kun je met een boot door het park varen. Veel ontspannender dan destijds.


Hunebedbouwers?

Hunebedmuseum

Het Hunebedmuseum is eigenlijk een oertijd park. Hier vind je het grootste hunebed in Nederland. In het Oertijdpark wandel je door de geschiedenis. Ver voordat de Egyptenaren hun piramides bouwden, waren de toenmalige bewoners druk in de weer met reusachtige stenen. Natuurlijk ontdek je hier alles over de hunenbedden, maar ook over de mensen die toen, circa 5000 jaar terug leefden. Je komt hier heel dicht bij het leven van verre voorouders U kunt zien hoe de mensen leefden in hun huizen en boerderijen.


Drenthe fietsprovincie

Waar kun je beter fietsen dan in Drenthe? En natuurlijk gaan wij ook fietsen. In de directe omgeving en ook iets verder. Dus neem je fietsdrager mee! Drenthe heeft fantastische fietspaden, die wachten om ontdekt te worden!Meer mogelijkheden

Drenthe biedt meer! Denk aan;

Wildlands Emmen

Herinneringsmuseum Westerbork

Drentsch museum Assen

De nationale parken

Museumdorp Orvelte