Fietsen tussen Vogezen en Zwarte woud
Algemene Informatie

Reisnummer:14

Tijdvak: Zondag 1 september tot zondag 22 september 2019

Korte omschrijving: Tussen de Vogezen in Frankrijk en het Zwarte Woud in Duitsland in het dal van de Rijn tref je een interessant gebied aan met een aantrekkelijk klimaat. Wij zullen zowel in Frankrijk (de Elzas) als in Duitsland (Baden-Württemberg) kamperen. De sfeer zal echter vooral Duits zijn want de Elzas was vroeger Duits gebied. De (elektrische) fiets staat centraal in deze reis. Uitgangspunt is dat iedere deelnemer mee fietst. Een redelijke conditie is essentieel want af en toe is enige inspanning vereist bij hoogteverschillen die niet zijn te vermijden.

Reissom: € 1.000 per equipe en € 700 voor alleen reizende.

Deelnemers: Maximaal 16 equipes.

Honden: Op deze reis niet toegestaan (het lijkt geen goed idee ze mee te laten lopen met de fiets).


Reisinformatie 

De meeste zonuren en hoogste temperaturen van Duitsland tref je aan in het brede dal van de Rijn, dat ingeklemd ligt tussen bergen, die reiken tot zo’n 1500 meter. Er is veel te zien in mooie steden als Freiburg, Colmar, Straatsburg en Basel, maar daarnaast zijn er ook vele prachtige (wijn)dorpen. Duitsland heeft de laatste decennia grote stappen gemaakt bij de aanleg van fietspaden. Frankrijk blijft nog wat achter maar ook daar wordt vooruitgang geboekt. De Duitse deelstaat Baden-Württemberg legt toeristen bovendien in de watten. Iedere campinggast krijgt een kaart voor gratis openbaar vervoer (je kan er zelfs mee naar Basel in Zwitserland reizen per trein). Ook zijn er goede voorzieningen om je fiets in de trein mee te nemen.


We zullen vanuit iedere camping één of twee fietstochten maken. De afstand kan variëren tussen 20 en 70 kilometer. Mogelijk zullen we ook gebruik maken van het openbaar vervoer waarbij de fiets mee kan. We zullen de uitgezette routes in het algemeen niet in colonne fietsen, maar op vooraf vastgestelde plaatsen en tijden bij elkaar komen (bijvoorbeeld lunch of een bezoek aan een attractie).  Natuurlijk is er ook volop ruimte voor initiatieven van de deelnemers om deze fietsvakantie met elkaar zo plezierig mogelijk te maken, zoals gemeenschappelijke maaltijden, spelletjes en andere bezigheden, bijvoorbeeld het bezoeken van wijnfeesten en muziekvoorstellingen.


Het (noordelijke) Zwarte Woud

Onze eerste camping is Carpe Diem bij Wildberg in het noordelijk deel van het Schwarzwald. Wildberg is een middeleeuws stadje dat tegen de berg opgebouwd is, met kleine steegjes en een oude slotruïne. In de buurt zijn nog meer aantrekkelijke oude stadjes zoals Calw, Nagold, Altensteig en Neubulach met zijn oude zilvermijn en mineralenmuseum. 


Een absolute aanrader om te bezoeken is Tübingen, een schitterende authentieke studentenstad. Gezellige straatjes met aparte leuke winkeltjes. De grote stad Stuttgart ligt enkele tientallen kilometers van de camping. We zullen daar één van de automusea van Porsche of van Mercedes bezoeken.De omgeving rond Freiburg en Colmar

Het centrale deel van de Elzas, gelegen op het kruispunt van Frankrijk en Duitsland is een ongelooflijk gevarieerde streek, rijk op het vlak van natuur, cultuur en geschiedenis. Het land van ooievaars en pretzels kan op talrijke manieren ontdekt worden. 

Onze standplaats tussen Freiburg en Colmar is camping Vauban, gelegen vlak bij de grens en aan de voet van het fort Neuf-Brisach van Vauban (17de eeuw) in Frankrijk. Het is in 2008 benoemd tot werelderfgoed van de Unesco. Freiburg en Colmar zijn allebei aantrekkelijke steden en zijn goed per fiets bereikbaar.


Freiburg en Colmar zijn allebei aantrekkelijke steden en zijn goed per fiets bereikbaar. Freiburg is de poort naar het achtergelegen Schwarzwald en Colmar is het centrum van de bekende Elzasser wijndorpen. 

 

Prachtige dorpen zoals Riquewihr moet je zeker bezoeken.

 


Het drielandenpunt

Camping Lug ins Land ligt iets ten zuiden van Bad Bellingen in Duitsland en is een goed uitgangspunt voor het bezoeken van de steden Basel in Zwitserland en Mulhouse in Frankrijk. 


Basel is een cultuurstad en bekend om haar vele musea van allerlei aard. Mulhouse bezit één van de mooiste en grootste automusea ter wereld. Vooral de verzameling Bugati’s is onovertroffen. Liefhebbers van design en moderne architectuur kunnen een dagje op de Vitra Campus in Weil am Rhein (net ten noorden van Basel) door brengen. Hier vind je de commerciële en culturele aspecten van de Zwitserse meubelfabrikant Vitra verenigd in een uniek complex met moderne architectuur. Verder zullen we proberen om gezamenlijk één van de vele wijnfeesten te bezoeken, die in deze tijd van het jaar overal worden gehouden.


Straatsburg

Straatsburg heeft voor de meeste Nederlanders een negatieve klank. We denken al snel aan de EU, geldverspilling en regelzucht. Daar heeft de stad zelf natuurlijk niets mee te maken en het zou dan ook geen reden moeten zijn om Straatsburg niet te bezoeken. De stad is namelijk niet alleen erg mooi, maar heeft als grensstad een interessante geschiedenis en cultuur. Een bezoek aan het Europese parlement staat op ons programma. We hebben gekozen voor een verblijf op Camping Sand in Duitsland, vanwaar je gemakkelijk naar Straatsburg kan fietsen. Het is een kleine, eenvoudige camping met alleraardigste eigenaren. Naast de camping ligt een restaurant waar we ons afscheidsdiner zullen hebben. Vanuit Sand zullen we ook naar Offenburg fietsen, dat aan de rand van het Schwarzwald ligt.


Reisprogramma

01 september zondag: Camping Carpe Diem bij Wildberg. afstand 613

06 september vrijdag: Camping Vauban bij Freiburg / Colmar. afstand 174 km

12 september donderdag: Camping Lug ins Land bij Basel / Mulhouse. afstand 41 km

18 september woensdag: Camping Sand bij Straatsburg / Offenburg. afstand 115 km

22 september zondag: Vertrek naar huis. afstand 586 km

totaal aantal nachten: 21

totaal aantal km's: 1529