Westerwolde, Oost Groningen


Algemene Informatie

Reisnummer: 12

Tijdvak: 24 augustus tot 7 september 2019

Korte omschrijving: Dit evenement bestaat voor een groot deel uit het mooie Westerwolde

Reissom: € 645,- per equipe en € 445,- voor alleen reizende

Deelnemers: Maximaal  20 equipes.

Honden: Op deze reis zijn honden niet toegestaan.

Opgeven: Zolang de reis op de site open staat

Aantal km: Ca. 200 km vanaf UtrechtVerdere informatie

Camping ’t Plathuis

Bourtangerkanaal Noord 1, 9545 VJ  Bourtange, Groningen

Tel.: 0599 354383, website: www.plathuis.nl, e-mail: info@plathuis.nlOntdek in het zuidelijkste puntje van Groningen de rust en ruimte van mooi Westerwolde. Pal aan de Duitse grens ligt de ruim opgezette “Karaktervolle groene camping”, door de ANWB gekwalificeerd als “Charme Camping”, op loopafstand van het eeuwenoude vestingstadje Bourtange. De gezellige en gemoedelijke camping is geschikt om te kamperen voor de al of niet actieve rustzoekers en natuur-liefhebbers.


Vesting Bourtange 

In de Vesting Bourtange is ontzettend veel te zien. Denk aan officiershuizen, majoors-woning, kapiteinswoning, konvooimeesterswoning, pastoorswoning, de kanonnen, de twee toegangspoorten, de bas-tions, de bruggen, de grachten, de wallen, de wachthokjes, het schilderachtige marktplein, de kerk, turfschuur, de rosmolen, de kruithuizen en de brugwachtershuizen.


Papenburg

Het Hauptkanaal in Papenburg is met zijn openlucht-scheepvaart-museum, romantische ophaalbruggen en de Meyers Mühle één van de mooiste flaneermijlen van Noord-Duitsland.  De in totaal zeven, over de hele stad verdeelde nagebouwde schepen, vormen het stadsbeeld van Papenburg.

Papenburg is de langste en de oudste veenkolonie van Duitsland, gesticht naar Nederlands voorbeeld. In de kanalen van het dorp liggen prachtige historische schepen. Wereldberoemd is Papenburg echter vooral door de Meyer Werf, die enorme cruiseschepen bouwt.


Veenkoloniën

Duizenden jaren ligt het hoogveen onaangeroerd, zo’n 4 meter boven het huidige maaiveld. Tot rond de 17e eeuw de vraag naar turf als brandstof steeds groter wordt. Om turf grootschalig te kunnen winnen moet eerst geïnvesteerd worden. Er zullen kanalen gegraven moeten worden voor de afwatering van het veen en voor het vervoer van de turf.


Klokkengieterijmuseum en Slag bij Heiligerlee

Het klokkengieterijmuseum in Heiligerlee is gevestigd in een gerestaureerd fabriekspand dat dateert uit het jaar 1862. In dit museum zie je klokken, torenuurwerken en brandspuiten. Ook zie je het vroegere hart van het bedrijf, een gietkuil waarin klokken werden gegoten. Daarnaast zie je door een film hoe klokken werden gegoten en zie je wat bepaalde grondstoffen doen met het geluid van een klok. Leer stilstaan bij het geluid dat kerkklokken produceren en het besef dat het niet zomaar een slag op het materiaal is maar dat er veel meer achter schuilgaat. Er gaat een wereld vol klokken voor je open. Na het bezoek aan dit museum luister je nooit meer hetzelfde naar klokken.


Het museum “Slag bij Heiligerlee”

Het museum bevat een schat aan informatie over de slag bij Heiligerlee in regionaal, nationaal en internationaal perspectief. Naast een spannende film zijn ook originele harnassen en wapentuig uit de zestiende- en zeventiende eeuw te bewonderen. In het museum kun je zelf ervaren hoe zwaar het is om te strijden.


Blauwestad

In de jaren 80 van de vorige eeuw ontstaat het idee voor een groot recreatiemeer met veel natuur op een komvormige plek in het land-schap waar ooit al een meer was. Plannen worden uitgewerkt en in 2005 kan de voormalig koningin Beatrix de kraan opendraaien. Groningen is een prachtig recreatiegebied rijker.


Programma

24 augustus zaterdag: Aankomst op Camping ’t Plathuis. Ontvangst met een Groningse lekkernij

25 augustus zondag: Bezoek Vesting Bourtange, met een gids

26 augustus maandag: Vrije dag

27 augustus dinsdag: Met een oldtimer-bus naar Papenburg met een gids en naar Gasterij Smeerling

28 augustus woensdag: Fietstocht Sellingen naar Kloosterboerderij en de Barak (Kamp de Beetse) met een gids

29 augustus donderdag: Vrije dag

30 augustus vrijdag: Bezoek museum Slag bij Heiligerlee en het klokkenmuseum met een gids

31 augustus zaterdag: Vrije dag.  ’s Avonds een diner in Herberg Staakenborgh

01 september zondag: Ontbijt op de camping. Fietstocht met koffiestop

02 september maandag: Vrije dag

03 september dinsdag: Een rit met stoomtrein De Star en een vaartocht door een gedeelte van de Blauwestad

04 september woensdag: Uitgebreide ?????? koffieochtend

05 september donderdag: Fietstocht door het mooie Westerwolde

06 september vrijdag: Opruimen en ’s avonds op de camping een koud-warm buffet

07 september zaterdag: Einde vakantie in Westerwolde

Wijzigingen voorbehouden!!!!