Duitsland en Polen


Algemene informatie

Reisnummer: 11

Tijdvak: Zaterdag 17 augustus tot zaterdag 21 september 2019

Korte omschrijving: Via Berlijn gaan we een rondreis maken door Polen waar we niet alleen de bekendste plaatsen bezoeken maar waar we ook uitgebreid gaan genieten van de cultuur en de natuur. Het is onze bedoeling om er een mooie reis van te maken met veel plezier en afwisseling.

Reissom: € 1.450,-  per equipe en€ 1.150,-  voor alleen reizenden

Deelnemers: Maximaal  15  equipes.

Honden: Op deze reis zijn honden niet toegestaan.

Opgeven: Vóór 1 jan 2019

Aantal km: Ca. 3500 km vanaf UtrechtReisinformatie

Wij zijn reisleiders, uiteraard vrijwilligers, die het leuk vinden om een reis te organiseren, te leiden en samen met anderen te reizen. Uit ervaring weten we dat het samen reizen en bekijken van allerlei bezienswaardigheden de sfeer verhoogt en de saamhorigheid bevordert.

Toch stellen wij het zeer op prijs als ook onze medereizigers zich actief opstellen en dat in de groep ook tot uiting brengen. Wij gaan uit van een actieve groep die allemaal hun steentje bijdragen om de reis te laten slagen.

 

Op de dag dat we arriveren op de camping, houden we een happy hour, dat wil zeggen, iedereen neemt zijn eigen drankje mee en wij geven uitleg over de bezienswaardigheden en de activiteiten die we kunnen ondernemen. Elke inbreng van de medereizigers is welkom.

 

Onze reis begint in de omgeving van Berlijn. Daar geven we ook nadere uitleg over de reis. 

Op een camping in de buurt van Geltow is er gelegenheid de hoofdstad Berlijn te bezoeken. We gaan op zoek om een gids te vinden die ons wat kan vertellen over deze plaats. Tevens gebruiken we hier ons welkomstdiner.


We vervolgen onze reis  via Poznań  een van de oudste steden van Polen. In de 10e en 11e eeuw was het ook een van de belangrijkste centra van de net opgerichte Poolse staat. De eerste Poolse koningen werden ook begraven in de kathedraal van Poznań, die de oudste van Polen is. Het was ook de eerste hoofdstad van Polen samen met Gniezno in de 11e eeuw en opnieuw in de 13e eeuw. Het is een belangrijke handels- en industriestad, die bekendstaat om haar jaarbeurzen. In 2008 vond in Poznań de VN-klimaatconferentie plaats. In 2012 was Poznań een van de speelsteden voor het Europees Voetbalkampioenschap  Hier in de buurt gaan wij opzoek naar een camping.

Suggesties: Raadhuis, Paleis /Museum , St Petrus en Paulus Basiliek/Burcht bezoek geschiedenis


We gaan verder naar de omgeving van (Swiecie of) Bydgoszcz deze stad in Noordwest-Polen met 354.990 inwoners en de grootste stad van het woiwodschap Koejavië-Pommeren. De stad vormt een agglomeratie met het 30 km oostelijker gelegen Toruń. Bydgoszcz ligt aan de Brda, een zijrivier van de Wisla.

Suggesties: Stads/Museumbezoek, stadsbezichtiging met gids.


We gaan verder naar de Baltische kust in het noorden en wel in de omgeving van Gdansk. In haar lange geschiedenis vormde de, sinds de hoge middeleeuwen autonome Hanzestad, de kern van twee vrijstaten: de Vrije Stad Danzig (1807-1814) en de Vrije Stad Danzig (1920-1939). Daarvoor was zij een belangrijke stad in het hertogdom Pommerellen, zetel van de Samboridendynastie, hoofdstad van de autonome provincie Koninklijk Pruisen (Pools-Litouwse gemenebest) en de historische hoofdstad van de provincie West-Pruisen binnen het koninkrijk Pruisen en later binnen Duitsland. Sinds de Conferentie van Potsdam (1945) behoort te stad bij Polen; de achtergebleven oorspronkelijke Duitse bevolking werd na enkele jaren internering vrijwel volledig verdreven.


We vervolgen onze reis naar  Giżycko, dit ligt in het Mazurisch Merenplateau in het noordoosten van Polen. Ten noorden van de stad bevindt zich het Mamrymeer en ten zuiden het Niegocinmeer. De meren zijn door het Kanał Łuczański, dat door de stad loopt, met elkaar verbonden. Verder ligt Giżycko ongeveer 90 kilometer noordoostelijk van Olsztyn en 110 kilometer zuidoostelijk van het  Russische Kaliningrad. Vanuit Gizycko bestaat de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan de voormalige commandobunker van Adolf Hitler (De Wolfschansche).


Ook bezoeken we een camping in de buurt van Warschau.

Warschau ( Warszawa) is de hoofdstad van Polen en met ongeveer 1.753.977 inwoners, tevens de grootste stad van het land. De stad ligt in het historische landsdeel Mazovië aan de Wisla, waarbij het centrum op de linkeroever ligt en het stadsdeel Praga op de rechter. De agglomeratie telt ongeveer 2.879.000 inwoners en is na die van Katowice de grootste van het land. Het is ook de hoofdstad van het woiwodschap Mazovië. 


We gaan verder richting Krakau.  Krakau is met 766.739 inwoners, na Warschau, de grootste stad van Polen. De stad ligt aan de Wisła in het zuiden van Polen en is de hoofdstad van het woiwodschap Klein-Polen. Het was tot 1609 de hoofdstad van Polen. Krakau is een van de belangrijkste cultuursteden van Midden-Europa. Het wordt daarom wel het "Florence van Polen" genoemd, en is volgens velen een van de mooiste steden van Europa. De stad kwam als een van de weinige steden in Polen bovendien ongeschonden de Tweede Wereldoorlog door. Wie wil kan van hieruit Auschwitz bezoeken.


Onze zevende camping zal in de omgeving  van Wrocław zijn. De stad ligt in het zuidwesten van Polen, aan de rivier de Oder. In Wrocław kruisten twee belangrijke handelsroutes - Via Regia en Barnsteenroute. De stad behoorde tot de Hanze. Wrocław is de belangrijkste historische stad van Silezië en was de hoofdstad van de Pruisische provincie Neder-Silezië. Tegenwoordig is Wrocław de hoofdstad van het woiwodschap Neder-Silezië. Wrocław telt 633.105 inwoners waarmee het de vierde stad van Polen is. In 1871 was Breslau de derde stad van Duitsland, na Berlijn en Hamburg. Van hieruit bestaat de mogelijkheid om de bedevaartplaats  Czestochowa (Zwarte madonna) te bezoeken.


We vervolgen onze reis naar de voet van het Reuzengebergte in de omgeving van Giebultow-Mirsk.  Van hieruit kunnen we mooie uitstapjes maken in de omgeving.

Verder gaan we op onze terugreis naar het Spreewald in de omgeving van Dresden. In deze omgeving eindigt onze reis en zullen wij ook onze afscheidsavond organiseren en hopen te kunnen terugkijken op een geslaagde reis voor iedereen.


Reisprogramma

17 augustus zaterdag: Samenkomst i.o.v. Geltow Berlijn, Duitsland. Afstand vanaf Utrecht 600 km

21 augustus woensdag: Naar camping bij Poznań, Polen afstand 290 km

24 augustus zaterdag Naar Swiecie – Bydgoszcz, Polen afstand 187 km

27 augustus dinsdag: Naar camping bij Gdansk, Polen afstand 119 km

31 augustus zaterdag: Naar campingpark bij Giżycko, Polen (Mazuren) afstand 250 km

03 september dinsdag: Naar camping bij Warschau, Polen afstand 260 km

06 september vrijdag: Naar camping bij Krakau, Polen afstand 285 km

10 september dinsdag: Naar camping bij Wroclaw, Polen afstand 270 km

14 september zaterdag: Naar camping bij Giebultow Mirsk(Reuzengebergte), Polen 155 km

18 september woensdag: Naar camping bij Dresden/Spreewald,Duitsland afstand 164 km

21 september zaterdag: Naar huis, tot Utrecht 720 km

totaal aantal nachten: 35

totaal aantal km's: 3500