Trappen en Happen 2, Frankrijk


Algemene informatie

Reisnummer: 9

Tijdvak Zaterdag:  25 mei 2019 tot zaterdag 29 juni 2019

Korte omschrijving: We gaan wederom een fijne fietsvakantie beleven en dit keer in Frankrijk. Een nieuwe uitdaging, welke wij in 2018 geheel hebben verkend. De route loopt tussen Atlantische Oceaan en Middellandse zee. We passeren mooie wijngebieden, oude steden, gezellige dorpen en nog veel meer. Maar we gaan niet alleen fietsen. Er zullen natuurlijk ook weer diverse culinaire verrassingen zijn tijdens deze reis en uitgebreide happy-hours. Jeu de boules en andere spellen staan uiteraard ook op het programma. Wij voeren ook dit jaar weer het thema “LAAT JE VERRASSEN”

Reissom: € 1.490,- per equipe en € 1.200,- voor alleen reizenden

Inbegrepen: Kosten camping, reservering, voorbereiding, reisleidersfonds, clubbijdrage en reisinformatiemap.

Niet inbegrepen: Kosten van verzekering en tolwegen

Deelnemers: Maximaal  20 equipes.

Honden: Op deze reis zijn honden niet toegestaan.

Toewijzing plaats: Volgens het oormerkensysteem. Als dat niet mogelijk is, toewijzing door de reisleiders.

Opgeven: Zo spoedig mogelijk

Aantal km: Ca. 2900 km 


Reisinformatie

Tijdens deze vakantie zal ook dit jaar de fiets een belangrijke rode draad zijn in ons reisprogramma. We hebben weer een geheel nieuwe uitdaging gevonden, een mooie reis vanaf de Middellandse zee tot aan de Atlantische Oceaan. Dit traject is geheel te fietsen, maar dan ga je met tentje enz. op de fiets, trotseert alle paden, ook de modderpaden, maar zo fietsen en reizen wij niet. Wij reizen comfortabel met onze caravan en willen mooie fietspaden. Wij hebben de mooie stukjes uitgezocht. Regelmatig gaan we ons verplaatsen naar een volgende camping om weer een nieuw stuk te ontdekken. De route is zeer gevarieerd, je fiets soms over jaagpaden langs de kanalen, zoals het Canal du Midi en het Canal de Garonne tot Bordeaux. Je fietst langs vele zeer bijzondere sluizen, smalle landweggetjes en soms op autoluwe wegen. De routes zijn vlak tot licht glooiend. Onderweg word je verrast met mooie dorpjes, prachtige gebouwen en overweldigende natuur. De lengte van de te maken fietsroutes zijn zeer variabel, tussen de 30 en 60 km. Je bepaalt zelf welke afstand je wilt fietsen.

 

Ook gaan we gezamenlijke maaltijden bereiden, gezellige happy hours beleven en af en toe komt de banketbakker langs (Dick) die ons verwent met een heerlijk vers gebakje. De avonden zijn weer heerlijk lang en als de temperatuur het toelaat kan het met een kaarsje en een drankje en je eigen verhaal erg gezellig zijn. Spelavonden zoals Bridge, klaverjassen, en andere spelletjes kunnen we inlassen als er een ruimte en behoefte voor is.

 

Op onze eerste ontmoeting met elkaar, ergens in april, zullen we het route boek overhandigen met zoveel mogelijk informatie. We geven jullie nu, in deze Verre Landen, wat beknopte reisinformatie van waar we naar toe gaan deze reis en wat we zoal gaan doen.

Wij gaan voor jullie het fietsboekje regelen waar de gehele route in is opgenomen, we zullen echter delen hiervan fietsen, maar de verhalen over de plaatsen die je passeert zijn de moeite waard. Dit boekje zullen we jullie in april, gelijk met het route boek overhandigen, zodat  iedereen dezelfde en goede informatie heeft. Schaf het boekje dus niet zelf aan, wij kopen het voor jullie met korting. Het boekje is geheel in het Nederlands geschreven en zeer overzichtelijk.


We willen jullie op de eerste camping bij Luxemburg verwelkomen en hebben in de namiddag een gezellig samenzijn en proosten we met elkaar op een mooie reis van 5 weken. We gebruiken hier ook onze welkommaaltijd. Met 2 tussenstops verplaatsen we ons naar de Middellandse zee. Hier gaan we starten met onze fiets-ontdekkingstocht. Ook steden zoals Agde, Vias , Beziers, enz. zijn allemaal op de fiets te bereiken en nodigen ons uit voor mooie tochtjes en het strand lokt natuurlijk ook.  


Uiteraard gaan we zelf ook in de boot het kanaal ontdekken en laten ons verrassen door de variatie in sluizen enz. Vooral de negen sluizen bij Beziers  zijn een bezoek waard.

Het Franse sfeertje zal ons hier zeker goed bevallen. De paden langs het water geven een bepaald sfeertje en de voortkabbelende boten geven de nodige afleiding. 


We vertrekken na een aantal dagen richting Carcassonne. Carcassonne is na Parijs en de Mont-Saint-Michel de grootste toeristische trekpleister van Frankrijk. De bekendste bezienswaardigheid is de volledig gerestaureerde versterkte oude binnenstad, La Cité de Carcassonne. Deze Ville fortifiée historique de Carcassonne staat sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO Het is het mooiste voorbeeld van een middeleeuwse stad in Europa, die bijna volledig is bewaard, en de grootste behouden vesting uit de middeleeuwen.


We reizen door naar Toulouse.

Toulouse is zeker een tussenstop waard. Weer een mooie stad met veel cultuur. De kleur van het terracotta waaruit het historische centrum is opgetrokken, gaf haar de bijnaam ‘Roze Stad’. Natuurlijk is ze meer dan alleen het opmerkelijke erfgoed (3 sites zijn werelderfgoed). Er zijn ook de heerlijk zuiderse sfeer en de jeugd, want 1 op 4 inwoners is student. De steegjes omzoomd met herenhuizen en terrasjes, de oevers van de Garonne en het Canal du Midi, de vele groenzones, zoals de oude industriële sites die omgevormd werden tot trekpleisters van hedendaagse kunst. Al dit fraais blijft het hele jaar door, ook in de winter dus, te bezoeken. De omgeving van Toulouse verdient absoluut een bezoek van minstens een paar dagen! Ook een bezoek aan de fabriek waar de Airbus (vliegtuig) wordt gebouwd staat in de planning.


En in een boot op het Canal du Midi gezellig een maaltijd gebruiken lijkt ons ook een goed plan en zeeziek worden zal hier niet lukken. Via Moissac en een camping bij Agen  gaan we richting Bordeaux. Onderweg passeren we de Lot en staan daar ook ergens op een camping. Een keur aan leuke plaatsjes zullen we passeren en ook de druivenvelden zullen hier veelvuldig zijn als we Bordeaux naderen. Fietsen langs oude ongebruikte spoorlijnen staat ook in de route vermeld. In de buurt van Bordeaux zullen we ons ook vast niet vervelen en zullen we indien mogelijk met een gids op de fiets een tocht door de stad gaan maken. Afsluitend met een lekkere lunch moet dat gaan lukken. 


Na een paar fijne dagen “grote stad” gaan we nog even lekker wat zilte zeelucht opsnuiven. We gaan nu naar een mooie camping bij Chatelaillon-Plage.  De gastvrouw, Angelique is Nederlands en we hebben reeds eerder kennis met haar gemaakt in 2017. De fietspaden zijn hier ook volop aanwezig en lopen langs de kust en leiden naar La Rochelle en Rochefort. Ook heerlijk fietsen langs het strand van Les Boucholeurs. In het centrum van Chatelaillon-Plage is dagelijks een overdekte markt zoals we die alleen in Frankrijk kennen.

 

Na deze camping en bijna 5 weken met elkaar te zijn geweest, gaan we weer richting huis. We maken nog een tussenstop bij Tours, weer een camping met zwembad en een mooi restaurant. Op deze camping hebben we onze afscheidsavond en genieten hierbij van een diner en wensen daarna iedere een goede thuisreis.  

Reisprogramma

25 mei zaterdag: Vertrek naar een camping in de omgeving van Luxemburg. afstand 337 km

26 mei zondag: Vertrek naar een camping in de omgeving van Langres. afstand 284 km

27 mei maandag: Vertrek naar een camping in de omgeving van Vienne. afstand 320 km

28 mei dinsdag: Vertrek naar een camping in de omgeving van Vias. afstand 324 km

2 juni zondag: Vertrek naar een camping in de omgeving Carcassonne. afstand 108 km

5 juni woensdag: Vertrek naar een camping in de omgeving van Toulouse. afstand 107 km

10 juni maandag: Vertrek naar een camping in de omgeving van Moissac. 60 km

14 juni vrijdag: Vertrek naar een camping in de omgeving van Agen. afstand 77 km

18 juni dinsdag: Vertrek naar een camping in de omgeving van Bordeaux. afstand 116 km

23 juni zondag: Vertrek naar een camping in de omgeving van Chatelaillon-Plage. 171 km

28 juni vrijdag: Vertrek naar een camping in de omgeving van Tours. afstand 240 km

29 juni zaterdag: Thuisreis (naar Utrecht). afstand 752 km

totaal aantal nachten: 35

totaal aantal km's: 2900