Finland, St. Petersburg en de Baltische staten


Algemene Informatie

Reisnummer: 7

Tijdvak: Maandag 20 mei tot maandag 8 juli 2019

Korte omschrijving: We bezoeken vele landen: Duitsland, Denemarken, Zweden, Finland, Rusland, Estland, Letland en Litouwen. We maken 4 ferry overtochten en verblijven 5 nachten in een hotel in St. Petersburg

Reissom: € 3.000,- tot € 3.200,- , afhankelijk van de prijzen van de ferry’s in 2019 die op dit moment nog niet bekend zijn en alleen reizenden € 2.700,- tot € 2.800,-

Deelnemers: Maximaal  14 equipes.

Honden: Op deze reis zijn honden niet toegestaan.

Opgeven: Vóór 1 december 2019

Aantal km: Ca. 4500 km vanaf Utrecht


Reisinformatie

We gaan uit van een actieve groep medereizigers, die allemaal meehelpen om de reis te doen slagen. Wij zijn niet meer dan welwillende reisleiders, die het leuk vinden een reis te ontwerpen en deze te leiden. Zonder jullie hulp en medewerking is de reis gedoemd om te mislukken. We verwachten van de medereizigers een proactieve opstelling. Op de dag dat we arriveren op een camping, houden we om 5 uur een happy hour, dat wil zeggen: iedereen neemt zijn eigen drankje mee en wij geven uitleg over de bezienswaardigheden en de activiteiten die we kunnen ondernemen. Elke inbreng van de medereizigers is welkom.

 

Het is gewenst dat de deelnemers goed ter been zijn, want in St. Petersburg doen we alles lopend of met de metro.

 

Onze reis begint in Ebeltoft in Denemarken. Daar gebruiken we ons welkomstdiner en geven we ook nadere uitleg over onze reis. De volgende dag maken we de ferryovertocht van Grenaa naar Varberg. De camping ligt op een schitterend schiereiland aan de westkust van Zweden.

We vervolgen onze reis naar Gränna aan het Vättermeer. Dit meer is het op één na grootste meer van Zweden.

 

Op de camping in Skärholmen/Stockholm kunnen we gemakkelijk met de metro Stockholm, de hoofdstad van Zweden bezoeken en zijn we binnen 20 minuten in de Gamla Stan (oude stad). Hier maken we een stadswandeling onder leiding van een gids en zien we o.a. het wisselen van de wacht.


Met de Tallink line maken we de overtocht van Stockholm naar Turku in  Finland en gaan verder naar een camping in Naantali.

In Turku bezoeken we het kasteel en de kathedraal en maken we onder leiding van een gids een wandeling door het centrum.


Aan de Finse Golf ligt de vriendelijke en gemoedelijke Finse hoofdstad Helsinki onze volgende pleisterplaats.  Het is een moderne stad met historische elementen, zoals imposante kerken en kathedralen. ‘s Avonds is de mooi verlichte, 52 meter hoge watertoren Roihuvuori een baken. Het centrum is met het openbaar vervoer goed te bereiken.                                                                           


De volgende camping is in Lappeenranta. Hier laten we onze caravans staan en gaan met de trein naar St. Petersburg. Hiervoor hebben we een visum nodig. Deze kunnen we regelen voor alle medereizigers.

Vanaf het Finlandstation gaan we met een bus naar ons hotel Regina. We verblijven 5 nachten in dit hotel en gebruiken ook hier het ontbijt. Vanaf de eerste dag gaan we St Petersburg verkennen met de metro, zodat je de volgende dagen zelfstandig gebruik kunt maken van de metro. 


St. Petersburg is een groot openlucht-museum van kerken en kloosters, paleizen, grachten en musea. We bezoeken o.a. de Hermitage, de Opstandingskerk, het Peterhof, de Petrus- en Paulus vesting enz. Ook gaan we een rondvaart maken op de Neva en gaan een theater bezoeken.


Na 5 dagen gaan we met de trein terug naar Lappeenranta. Daar vervolgen we onze reis naar Juva waar we aan een meer verblijven. We kunnen vanaf deze camping de grootste houten kerk van Finland bezoeken in Kerimäki.

Onze volgende camping ligt in Ruuna, midden in de ongerepte natuur van Noord-Karelië Hier kunnen we een boottocht maken op de snelstromende rivier de Ruuna.

We zakken weer af naar het zuiden en onze volgende camping ligt in de plaats Kuopio. Deze plaats ligt midden in het merengebied.


We vervolgen onze reis naar Keuruu. Ook hier verblijven we weer aan een meer in een parkachtige omgeving. Onze laatste bestemming in Finland ligt vlakbij Urjala. Dichtbij is een groot glascentrum waar men mooi glaswerk kan bezichtigen en kopen.


We gaan vervolgens via Helsinki met de boot naar Estland, Tallinn. Tallinn is de hoofdstad van Estland. De camping is een deel van het jachthaventerrein. Hier gaan we met een gids Tallinn bezoeken.

Onze volgende camping ligt in Riga, de hoofdstad van Letland. Het centrum van Riga ligt op loopafstand van de camping. Riga heeft een mooi historisch centrum. Ook hier gaan we met een gids de stad bezoeken.


Op onze weg naar de volgende camping bij Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, kunnen we de heuvel van de kruisen bezoeken. Je moet er wel even voor omrijden, maar het is de moeite waard.


Onze laatste camping in de Baltische staten is Klaipėda. Vandaar gaan we met de boot naar Kiel, waar we ons einddiner gebruiken.

 

Reisprogramma:

20 mei maandag: Samenkomst op camping in Ebeltoft. afstand vanaf Utrecht 870 km

21 mei dinsdag: Naar ferry in Grenaa voor de overtocht naar Varberg, Zweden. afstand 40 km

23 mei donderdag: Naar camping bij Gränna. afstand 210 km

25 mei zaterdag: Naar camping bij Skärholmen/Stockholm. afstand 280 km

28 mei dinsdag: Met de ferry naar Turku (Finland) en dan verder naar Naantali. afstand 20 km

31 mei vrijdag: Naar camping bij Helsinki. afstand 190 km

4 juni dinsdag: Naar camping bij Lappeenranta. afstand 240 km

5 juni woensdag: Met de trein van Lappeenranta naar St. Petersburg

10 juni maandag: Met de trein van St. Petersburg naar Lappeenranta

13 juni donderdag: Naar camping bij Juva. afstand 160 km

16 juni zaterdag: Naar camping bij Ruuna. afstand 290 km

19 juni woensdag: Naar camping bij Kuopio. afstand 220 km

22 juni zaterdag: Naar camping bij Keuruu, afstand 210 km

24 juni maandag: Naar camping bij Urjala. afstand 180 km

26 juni woensdag: Met de ferry naar Tallinn. afstand 180 km

29 juni zaterdag: Naar camping bij Riga. afstand 260 km

2 juli dinsdag: Naar camping bij Vilnius. afstand 300 km

5 juli vrijdag: Naar camping bij Klaipėda. afstand 300 km

6 juli zaterdag: Met de ferry naar Kiel. afstand 10 km

7 juli zondag: Naar camping bij Kiel. afstand 10 km

8 juli maandag: Naar huis. afstand 530 km

totaal aantal nachten: 49

totaal aantal km's: 4500