Stedentrip: Duitsland en OostenrijkAlgemene informatie


Reisnummer: 6

Tijdvak: Donderdag 16 mei tot zaterdag 15 juni 2019

Korte omschrijving: Een reis met mooie bergen, kleurige bloemen, kastelen en de (blauwe) Donau, waar je heerlijk kunt fietsen en niet te vergeten; waar is het bier en de Apfelstrudel lekkerder dan in Oostenrijk?

Reissom: € 1.495,- per equipe en € 1.295,- voor alleen reizenden.   

Inbegrepen: zie reissom/reisafrekening

Deelnemers: Maximaal  15 equipes.

Honden: Op deze reis zijn honden niet toegestaan.

Opgeven: Zolang de reis op de site open staat.

Aantal km: Ca. 2900 km vanaf Utrecht
ReisinformatieDe eerste camping die we aandoen ligt in Neckargemünd  ( Baden-Württemberg ). Of je nu houdt van romantische wandelingen door oude steden en kastelen of liever pretparken, musea en winkelcentra bezoekt , in Baden-Württemberg is alles mogelijk. Als natuurliefhebber kan je hier ook genieten van het bloemeneiland of watervallen in het Zwarte Woud.


Drie-rivierenstad Passau. 

Passau is een ware parel aan de Donau dankzij de indrukwekkende ligging aan de samenvloeiing van de Donau, de Inn en de Ilz en zijn schitterende barokke stadsbeeld.  De stad kreeg grote historische betekenis toen deze in het jaar 739 de zetel werd van de bisschoppen van Passau en in 1217 vorst- bisschoppelijke residentiestad. 


Linz. Gelegen aan de Donau en op 2 na grootste stad van Oostenrijk. Een muziekstad met beroemde namen. Mozart verbleef hier tussen 1762 en 1780 vaak tijdelijk, hij schreef hier ook zijn symfonieën. Linz biedt diverse culturele en educatieve uitgaansmogelijkheden. Een bezoek aan diverse musea of een boottocht op de Donau behoort tot de mogelijkheden.


Wenen. Het hoofddoel van onze reis. Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk en ligt in het noord- oosten van het Alpenland en vormt een eigen deelstaat binnen Oostenrijk en ligt aan de rivier de Donau.  Je kunt Wenen op diverse manieren bekijken, op de fiets, met het openbaar vervoer, de Hop on/Hop off, of romantisch met je partner met paard en koets. De Spaanse rijschool met de Lippizaner paarden staat hoog op ons verlanglijstje.  Een bakkie doen in de Kärnerstraße bij de Stephansdom en de Opera, waar de weg voor het verkeer is afgesloten.


Een bezoek aan Schloss Schönbrunn , een van de belangrijkste culturele erfgoederen van Oostenrijk staat ook op het programma en bij Schloss Schönbrunn denk je toch ook meteen aan Sissi . En heb je het slot gezien kun je nog uren wandelen in de prachtig aangelegde tuinen met  vele fonteinen.  En verder ?? kijk maar even op de website van Wenen, er is teveel te zien om dit nu te beschrijven.


Graz. Is na Wenen de tweede stad van Oostenrijk en tevens de grootste middeleeuwse binnenstad van Europa in de deelstaat Steiermark. In de binnenstad vind je culturele bezienswaardigheden. Samen met Schloss Eggenberg aan de rand van de stad staat het centrum eervol vermeld op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De belangrijkste bezienswaardigheid van Graz is de Schlossberg. Dit is een 123 meter hoge heuvel net ten noorden van de binnenstad. Op de berg staat de 28 meter hoge Uhrturm uit 1560, welke bijna overal vanuit de binnenstad is te zien. Ook het Landhuis van Graz gebouwd in 1531 is de moeite van een bezoekje zeker waard. Meteen naast het Landhuis staat het Landeszeughaus, een van de populairste attracties van de stad.


Salzburg heeft een schattig middeleeuws centrum en ligt langs de zuidoever van de rivier Salzach. De Altstadt is een gebied met kronkelige klinkerstraatjes , luchtige pleintjes en veel mooie barokke kerken. Salzburg is de stad van Mozart, met zijn geboortehuis.  Verder is er nog van alles te bekijken o.a. het grote Barokke paleis Residenz Salzburg en de opvallende Dom van Salzburg, met veel goud in het interieur en de prominente gevel. Het Benedictijns klooster Stift Sankt Peter met een mooi , zacht rococo interieur en een gastronomische parel in de kelder.


Vanuit Kramsach is een bezoek aan Rattenberg zeker de moeite waard.  Met ongeveer 400 inwoners is Rattenberg de kleinste stad van Oostenrijk. De middeleeuwse voetgangerszone wordt gedomineerd door het unieke ambachtswerk dat de talrijke glasbedrijven laten zien. Het Augustiner Museum met zijn waardevolle tentoonstellingen is een van de belangrijkste musea van Tirol.


Sinningen :  Vlakbij de camping loopt de Illerradweg, welke bij Ulm overgaat in de Donau. Onderweg zijn er weer diverse stopplaatsen mogelijk o.a. Dietenheim ,  Altenstadt, Illertissen, Vöhringen, Senden , Wiblingen tot aan Ulm, waar uiteraard weer diverse kloosters,  musea, prachtige tuinen  en een kleine dierentuin te bezoeken zijn.  Reisprogramma

16 mei donderdag: We verzamelen ons op een camping in de buurt van Neckargemünd, Duitsland. afstand 486 km

19 mei zondag: Vertrek naar een camping in de omgeving van Kipfenberg, Duitsland. afstand 261 km 

21 mei dinsdag: Vertrek naar Dreiflüssencamping in Passau, Duitsland. afstand 177 km

24 mei vrijdag: Vertrek naar camping Pichlingersee in Linz, Oostenrijk. afstand 126 km

27 mei maandag: Vertrek naar camping Donaupark  in Klosterneuburg, Oostenrijk. afstand 219 km

31 mei vrijdag: Vertrek naar een camping Reismobil-Stellplatz in Graz, Oostenrijk. afstand 214 km

4 juni dinsdag: Vertrek naar camping Nord-Sam in Salzburg, Oostenrijk. 280 km

8 juni zaterdag: Vertrek naar camping Seehof in Kramsach, Oostenrijk. afstand 142 km

11 juni dinsdag: Vertrek naar camping Christophorus in Sinningen, Duitsland. afstand 256 km

13 juni donderdag: Vertrek naar camping waar we zijn gestart in de buurt van Neckergemünd, Duitsland. afstand 239 km

15 juni zaterdag: Einde van deze reis, tot Utrecht. afstand 486 km

Wijzigingen voorbehouden

Totaal aantal nachten: 30

Totaal aantal km's: 2900