Rondje Schotland


Algemene Informatie


Reisnummer: 5

Tijdvak: Woensdag 15 mei tot woensdag 19 juni 2019

Korte omschrijving: Van IJmuiden met de ferry naar Newcastle, van daaruit is het niet ver naar Edinburgh. Dan naar Blair Atholl daar zijn het laatste weekend van mei Highland games. Via Inverness (het monster van Loch Ness) naar het noordwesten. Dan langs de westkust naar het zuiden. We doen ook het eiland Skye aan. Verder naar Fort William (de Harry Potter trein). Op naar Glasgow de grootste stad van Schotland en als laatste de muur van Hadrianus, een 120 km lange muur gebouwd in het jaar 122, en van daaruit weer naar de ferry in Newcastle.

Reissom:  € 2.565,- per equipe. Voor combinaties langer dan 12 meter geldt een toeslag en € 2.360,- voor alleen reizenden.

Inbegrepen: zie “reissom / reisafrekening”

Deelnemers: Maximaal  15  equipes.

Honden: Op deze reis zijn honden niet toegestaan.

Opgeven: In verband met de belangrijkste campings en met het boeken van de ferry, opgeven voor half november 2018.

Aantal km: In Schotland ca. 1600 km

 


Reisinformatie

We gaan in IJmuiden aan boord van de ferry naar Newcastle en krijgen een welkomstdiner aan boord. Voordat we weer van boord gaan krijgen we eerst nog een ontbijt.


Camping Mortonhall Caravan & Camping Park.

De eerste camping ligt aan de rand van Edinburgh deze stad ligt aan de Firth of Forth,  een grote inham met verbinding naar de Noordzee. Edinburgh,  is al sinds de 15de eeuw de hoofdstad van Schotland, en heeft ca. 485.000 inwoners. Deze stad gaan we bezoeken, als het kan met een gids die ons het een en ander over deze stad kan vertellen. In de 7de eeuw is er al sprake van een fort gebouwd door Koning Edwin van Northumberland. Omstreeks 1125 kreeg Edinburgh al stadsrechten.


Camping Blair Castle Caravan Park (Blair Atholl)

We hopen dat we hier terecht kunnen want het laatste weekend van mei zijn hier Highland games, ook wel Gatering genoemd. Als we hier niet terecht kunnen wijken we uit naar een zuidelijker gelegen camping bij Perth en gaan dan vandaaruit naar deze spelen. Tevens heeft Blair Atholl een mooi kasteel, geheel in het wit.


Torvean Caravan Park (Inverness).

De camping ligt vlak bij Inverness, deze stad ligt aan de rivier de Ness. In het zuidwesten hiervan ligt ook het Loch Ness, hier gaan we natuurlijk op zoek naar het monster. Niet ver hier vandaan ligt ook het slagveld van Culloden waar de Schotten (Jacobieten) in 1746 slag leverden tegen de Engelsen. Ze werden volledig in de pan gehakt en allemaal gedood, veel gezinnen overleefden de daarop volgende winter niet. Het dragen van de kilt werd verboden en pas weer toegestaan door Koningin Victoria in de 19de eeuw..

Sango Sands Caravan Site

Deze  camping ligt bij Durness dit is het meest noordwestelijke plaatsje van Schotland, hier is vooral de natuur het aanzien waard.

 

Ardmair Holiday Park

Hier gaan we Ullapool bezoeken, een vissersplaatsje dat in de 18de eeuw is aangelegd en met 1300 inwoners wel klein is, maar veel te bieden heeft. Bijvoorbeeld de witte huizen langs de oever en de vele restaurants. Voor de liefhebbers is er een mooie wandeling naar Ullapool hill met een prachtig uitzicht over het plaatsje en het Loch Broom.

 

Sligian campsite

Deze camping ligt op het eiland Skye, hier gaan we genieten van wat de natuur ons te bieden heeft.

 

Linnhe Lochside Holiday

Fort William was vroeger een vesting. In de 19de eeuw werd het fort afgebroken om plaats te maken voor een spoorlijn, hier gaan wij met de trein van Harry Potter een reisje maken.

 

Lomond Woods Holiday Park

De camping ligt niet ver van Glasgow de grootste stad van Schotland. We brengen een uitgebreid bezoek aan deze stad.

 

Fallowfield Dene C.&C. Park

Comb/Hexham zijn plaatsjes die aan de rand van de muur van Hadrianus liggen, de muur is door de Romeinse Keizer Hadrianus in het jaar 122 aangelegd om de barbaren uit het noorden tegen te houden. Deze muur is nog voor een groot deel intact en loopt van Newcastle naar Solway in het westen, de muur is 120km lang.

 

We gaan weer aan boord van de ferry in Newcastle naar IJmuiden en hebben aan boord het afscheidsdiner.


Reisprogramma

15 mei woensdag:  Ferry van IJmuiden naar Newcastle

16 mei donderdag: Camping bij Edinburgh, afstand 195 km

22 mei woensdag: Camping Blair Castle (Blair Atholl), afstand 136 km

27 mei maandag: Camping Tovean (Inverness), afstand 130 km

31 mei vrijdag: Sango Sands (Durness), afstand 170 km

3 juni maandag: Ardmair Holiday Park (Ullapool), afstand 105 km

5 juni woensdag: Sligian Campsite (eiland Skye), afstand 225 km

8 juni zaterdag: Linnhe Lochside Holidays (Fort William), afstand 155 km

11 juni dinsdag: Lomond Woods Holidaypark (Glasgow), afstand 150 km

16 juni zaterdag: Fallowfield Dene Park (muur Hadrianus)(Comb/Hexam), afstand 250 km

18 juni dinsdag: Ferry van Newcastle naar IJmuiden, afstand 45 km

19 juni woensdag: Aankomst IJmuiden

Totaal aantal nachten: 34

Totaal aantal km's: 1561