Edam en omstrekenAlgemene informatie

Reisnummer: 14

Tijdvak: Woensdag 5 september t/m vrijdag 14 september 2018.

Korte omschrijving: U staat deze dagen op een heel mooie familiecamping direct aan het IJsselmeer nabij het historisch hart van Edam. Van hieruit gaan we de omgeving bekijken met bezoeken aan Edam en Zeevang.

Reissom: € 385,- per equipe.

Inbegrepen: zie ”Reissom / Reisafrekening” pagina 3.

Deelnemers: Maximaal 20 equipes.

Honden: Huisdieren zijn op de camping niet toegestaan.

Opgeven: Vóór 1 januari 2018.


Verdere informatie


Edam ook wel genoemd de parel van Holland.

In de 12e eeuw is de stad ontstaan, met 177 rijksmonumenten een keur aan bezien waardig-heden. De kaasstad heeft een rijke historie van houthandel, koopmansgeest en van oudsher een mooi centrum. Een stad met een speeltoren, een grote kerk met gebrandschilderd glas, de kettingbrug en de theehuisjes bij de Kwakelbrug. Eigenlijk te veel om op te noemen.

Zeevang

Is een polder die uit 5 dorpen bestaat met Oosthuizen als hoofddorp, dan komen Kwadijk, Middelie, Warder en Beets. Deze polder is in 2016 bij Edam - Volendam gevoegd. In de kleine dorpen was hoofdzakelijk veeteelt. De melkfabrieken zijn verdwenen en de meeste boeren ook. Hoewel de stolpen er nog staan, worden deze vaak bewoond door mensen uit Amsterdam. Het boerenleven is er nog wel volop, maar alles is groter geworden met ruim 100 koeien die in de wei lopen. Nog altijd een landelijk gebeuren.


Gemaal C. Mantel, sinds begin 2017 opera-tioneel, is een van de grootste boezem-gemalen van Nederland. Eind 2015 werd door het Hoogheemraadschap Hollands-Noorderkwartier besloten het gemaal in Schardam naar de afgezwaaide hoogheem-raad te noemen. Het bouwwerk houdt Laag Holland droog (of nat) tussen twee andere Noord-Hollandse grootmachten, het gemaal bij Zaandam en bij Den Helder. Het gemaal kan 2000 kuub water per minuut wegpompen. Dat is te vergelijken met de inhoud van een Olympisch zwembad. Ook de vissen kunnen in twee richtingen het gemaal passeren. 

We gaan naar een proeftuinbedrijf waar we de prachtige appels en peren kunnen bewonderen aan de boom. Dit bedrijf ligt net in de Beemster.                                                                                                                                                                                                                


   Het schooltje van Dik Trom waar Johan Kievit zijn eerste kinderboek schreef, is een bezoek zeker waard.

We fietsen naar vrienden van ons (Henk en Lien Kastelein) waar Lien haar zelf gemaakt West-Friese kostuum zal tonen en er over zal vertellen. Wij gebruiken daar ook een eenvoudige lunch.
Alles doen we op de fiets, maar per auto is ook alles prima te doen

Het geheel wordt afgesloten met een diner.

We proberen er heel gezellige dagen van te maken!

 

Adresgegevens:

Camping Strandbad Edam

Zeevangszeedijk 7A

1135 PZ Edam

Tel.: 0299 371994

Coördinaten:

N 52°31’6”  E 5°4’26”