Noord-West Iberië

Algemene informatie

Reisnummer: 12

Tijdvak: Maandag 27 augustus t/m zondag 30 september 2018.

Korte omschrijving: Het Iberisch schiereiland, bestaande uit Spanje en Portugal, heeft veel variëteit te bieden wat betreft natuur en cultuur. Tijdens de reis zullen we zowel interessante steden, als nationale parken bezoeken. Ook een duik in de zee behoort tot de mogelijkheden. Het begin- en eindpunt van de reis ligt in Zuid-Frankrijk. Ga ervan uit dat je nog 4 tot 6 dagen extra moet toevoegen aan het boven aangegeven tijdvak.

Reissom: € 1.700,- per equipe en € 1.300,- voor alleengaanden.

Deelnemers: Maximaal 16 equipes.

Honden: Op deze reis niet toegestaan.

Opgeven: Vóór 1 januari 2018.

Aantal km: Ca. 5.200 km vanaf Utrecht.

Reisinformatie algemeen

We gaan uit van een pro-actieve houding van onze medereizigers die allemaal meehelpen om de reis te laten slagen. De reisleiders zijn goedwillende amateurs die het leuk vinden om een reis te ontwerpen en te leiden, maar verwachten ook initiatief van de deelnemers. Daarom is een reis met De Dissel niet te vergelijken met de reizen van commerciële organisaties. Tips van de deelnemers bij het uitwerken van de reis zijn welkom.

Spanje en Portugal liggen niet naast de deur. Er is gekozen om minimaal drie dagen op een camping te verblijven, zodat we niet te snel van de ene naar de andere camping hoeven te reizen. Het betekent wel dat er af en toe een flinke afstand moet worden afgelegd. Het wordt een reis met veel afwisseling. Dat kan ook gelden voor de weersomstandigheden. De noordwestelijke kuststrook van het Iberisch schiereiland heeft een klimaat dat lijkt op het onze: alles is er groen. Daarentegen mag je verwachten dat het binnenland in september nog steeds warm en droog is.

We zullen veel op stap zijn en het is niet te vermijden dat er veel wordt gelopen. Een redelijke conditie is daarom wel een voorwaarde voor een geslaagde reis.

Wat betreft de te selecteren campings zal getracht worden niet altijd de gebruikelijke grote campings te bezoeken, maar te zoeken naar kleinere karaktervolle campings.

Bordeaux

Ergens op een camping in de buurt van Bordeaux zullen we kennis maken met elkaar (voor zover nodig) en het startschot geven voor een boeiende reis.

Baskenland

De eerste Spaanse streek die we bezoeken is het Baskenland. We kamperen in Zarautz op een hoge heuvel aan zee. Zarautz heeft alles wat een badplaats nodig heeft, een prachtig zandstrand, de hoogste golven voor de surfers en een gezellig centrum.


De steden Bilbao en San Sebastian zijn met de auto goed te bereiken. Bilbao’s publiekstrekker is natuurlijk het Guggenheim museum, dat alleen al vanwege de bijzondere architectuur de moeite waard is. San Sebastian is dè culinaire hoofdstad van Spanje en ook een prachtige stad. We zullen proberen hier met een Nederlandstalige gids de stad te verkennen.

 


Picos de Europa

Als je langs de noordkust van Spanje rijdt, mag je de Picos niet overslaan. Het is een woest berglandschap. De rotsen zijn bijna allemaal van kalksteen en glaciale krachten hebben bijgedragen aan een opmerkelijk gebied van alpine karstverschijnselen.  De bergtoppen reiken tot 2.600 m. Het is een populair gebied voor wandelaars. De moeite waard is een bezoek aan Covadonga met zijn drie bergmeren en historisch verleden (volgens de overlevering begon hier de Spaanse Reconquista). Ook is de Picos bekend van de vele, diepe grotten. Er worden nog steeds nieuwe ontdekt. 


Galicië

Het uiterste noord-westen van Spanje is de meest groene streek van het land. Het klimaat verschilt nogal van het warme, droge binnenland. Maar het is een aantrekkelijk gebied met zijn lange kustlijn en bergachtig binnenland. Eén van de bekendste steden is Santiago de Compostella, de finish van duizenden fietsers en wandelaars, die een lange afstand hebben afgelegd. Er zijn grote steden als Lugo, Vigo en A Coruña, die een bezoek waard zijn.


Porto

Porto is de tweede stad van Portugal en uiteraard bekend om zijn port, die hier uit de druiven uit de Douro-vallei worden gemaakt. Natuurlijk gaan we op bezoek bij één van de porthuizen en maken we een boottocht over de rivier de Douro.

De stad is ook bekend vanwege de mooie brug met een onder- en bovendoorgang. De jongetjes uit de stad halen hier halsbrekende toeren uit door vanaf de brug de rivier in te springen. We hopen de oude stad te bezoeken onder leiding van een Nederlandstalige gids.De omgeving van Porto heeft veel te bieden met name uit cultuurhistorisch oogpunt, bijvoorbeeld de steden Braga en Guimãraes.Lissabon

De hoofdstad van Portugal mag je niet overslaan. Prachtig gelegen aan de Taag met zijn mooie grote bruggen en met een modern centrum, maar ook oude wijken. Hier kun je de typisch Portugese sfeer van melancholie opsnuiven en horen via de klanken van de fado. Hier willen we een gids inschakelen om ons te vertellen over de stad.

Ook buiten de stad is veel te ontdekken: Belém, Sintra en Cascais zijn allemaal goed te bereiken.


Tomar

Men zegt wel eens: hoe verder van de kust hoe authentieker Portugal wordt. Tomar ligt midden in Portugal. De bekendste bezienswaardig-heden zijn het klooster Convent van Christus (dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat), het kasteel (in 1160 gebouwd door de Tempeliers, en het aquaduct dos Pegoes, 5 km lang en nog volledig intact.

Voor de liefhebbers is er Fatima, het bedevaartsoord, dat op slechts 40 km afstand ligt.

Sierra de Gredos

Sierra de Gredos is een bergketen in het midden van het Iberisch Schiereiland en is gesitueerd tussen Ávila, Cáceres, Madrid en Toledo. Het is uitgeroepen tot regionaal park (Parque Regional de la Sierra de Gredos). Het hoogste punt is de Pico Almanzor (2.592m).

Het La Vera-gebied, tussen Plasencia, Barajas de Gredos en Arenas de San Pedro, in de Sierra de Gredos heeft veel "gargantas", mooie bergmeren. La Vera heeft een milder klimaat dan de rest van de bergketen waar de zomers erg heet kunnen zijn en gedurende de winter kunnen de hoger gelegen delen erg koud zijn.El Escorial

De grote camping bij de plaats El Escorial is een ideaal uitgangspunt om de interessante steden in de omgeving te bezoeken. Natuurlijk Madrid op ca. 50 km afstand, maar ook Segovia en Ávila. El Escorial zelf is natuurlijk bekend als de historische residentie van de koningen van Spanje.

 


Rioja

De omgeving rond Logroño is de bakermat van de bekendste wijn van Spanje: de Rioja. Langs de hellingen groeit overal de tempranillo-druif, die verant-woordelijk is voor de stevige, karakteristieke smaak. Wij hopen uitgebreid te kunnen proeven van de Rioja, al of niet samen met een stuk zoute Manchego-kaas, Jamon Serrano of een schaal met rijpe groene olijven.


Montesquiou

Wij zullen afscheid van elkaar nemen in Zuid-Frankrijk op Camping Le Haget bij Montesquiou in het departement Gers. In het kasteel op de camping zullen we kunnen genieten van alle produk-ten uit deze streek. De belangrijkste zijn de eend en de Armagnac. Maar je kunt het ook zonder foie gras en alcohol doen. Hoe dan ook hopen we terug te kunnen zien op een geslaagde reis.Reisprogramma

27 aug. maandag: Naar camping bij Bordeaux. Afstand vanaf Utrecht 1057 km

28 aug. dinsdag: Naar camping bij Zarautz. afstand 253 km

01 sept. zaterdag: Naar camping in Picos de Europa. afstand 302 km

04 sept. dinsdag: Naar camping bij Pontevedra. afstand 452 km

08 sept. zaterdag: Naar camping bij Porto. afstand 169 km

12 sept. woensdag: Naar camping bij Lissabon. afstand 313 km

16 sept. zondag: Naar camping bij Tomar. afstand 137 km

20 sept. donderdag: Naar camping bij Jarandilla de la Vera. afstand 343

23 sept. zondag: Naar camping bij El Escorial. afstand 171 km

27 sept. donderdag: Naar camping bij Logroño. afstand 380 km

30 sept. zondag: Naar camping bij Montesquiou. afstand 385 km

01 okt. maandag: Terugreis naar Utrecht. afstand 1210 km

totaal aantal nachten: 35

totaal aantal km's: 5172


Route