Trappen en Happen An der schönen blauen Donau
Algemene informatie

Reisnummer: 11

Tijdvak: Zaterdag 25 augustus t/m zaterdag 22 september 2018.

Korte omschrijving: We gaan een fijne fietsvakantie beleven in Duitsland en Oostenrijk. De mooie fietsroutes langs “Der schönen blauen Donau” behoeven geen verdere lofzang. Maar we gaan niet alleen fietsen, we gaan ook mooie dingen bekijken. Wenen zullen we wat extra aandacht geven. Er zullen diverse culinaire verrassingen zijn tijdens deze reis. Happy hours, Jeu de boules en andere spellen. Boottripjes staan uiteraard ook op het programma. Wij voeren ook dit jaar weer het thema “LAAT JE VERRASSEN’’.

Reissom: € 1.390,- per equipe.

Inbegrepen: zie “Reissom / Reisafrekening” pagina 3.

Deelnemers: Maximaal 18 equipes.

Honden: Op deze reis niet toegestaan.

Opgeven: Vóór 1 januari 2018.

Aantal km: Ca. 2.372 km.


Verdere informatie

Tijdens deze vakantie zal ook dit jaar de fiets een belangrijke rode draad zijn in ons reisprogramma. Wij denken dat deze bestemming voor velen weer welkom is na ± 10 jaar.

De Donau Radweg is een prachtige route die over mooie fietspaden gaat, afwisselend aan beide oevers van de Donau. Het is een vlakke tot licht glooiende route. Onderweg word je verrast met mooie dorpjes, prachtige gebouwen en een overweldigende natuur.

De lengte van de fietsroutes is zeer variabel, tussen de 30 en 60 km. Je bepaalt zelf welke afstand je wilt fietsen. Soms worden we met de boot heen of teruggebracht. Als het weer het toelaat zullen we ook een heerlijke picknick onderweg in het programma opnemen.


Wij gaan voor u een Bikeline fietsboekje regelen waar alle routes langs de Donau en interessante bijzonderheden in vermeld staan. Dit boekje zullen we jullie in april, gelijk met het routeboek overhandigen, zodat iedereen dezelfde en goede informatie heeft.

Schaf het boekje dus niet zelf aan, wij kopen het voor jullie met korting.

Het boekje is geheel in het Nederlands geschreven en zeer overzichtelijk.


Ook gaan we gezamenlijke maaltijden bereiden, gezellige happy hours beleven en af en toe komt de banketbakker langs (Dick) die ons verwent met een heerlijk vers gebakje. De avonden worden wat korter, maar als de temperatuur het toelaat kan het met een kaarsje en een drankje en je eigen verhaal erg gezellig zijn. Spelavonden zoals bridge, klaverjassen, Keezbordspel en andere spelletjes kunnen we inlassen als er een ruimte voor is en het weer het toelaat.

 Op onze eerste ontmoeting met elkaar, op woensdag 18 april, zullen we het routeboek overhan-digen met zoveel mogelijk informatie. We geven jullie nu in deze Verre Landen wat beknopte reisinformatie van waar we naar toe gaan en wat we zoal gaan doen.

 Uitgebreide informatie over de campings kun je in het routeboek lezen. We gaan ons meerdere keren verplaatsen en zullen 3, 4 of 6 nachten op een camping staan.

We willen jullie op de 1e camping in de buurt van Würzburg verwelkomen en hebben in de namiddag een gezellig samenzijn en proosten we met elkaar op een mooie reis van 4 weken.  De volgende dag vertrekken we richting Passau, waar het grote fietsavontuur gaat beginnen.

De eerste Donau camping ligt 10 km van Passau. Hier gebruiken we ons welkomstdiner in het campingrestaurant.

We beginnen rustig en gaan per fiets naar Passau en gaan de stad lopend verkennen o.l.v. een gids. Er is heel veel moois te zien, o.a. een erg mooie kathedraal met ’s werelds grootste orgel. Na de rondwandeling gaan we een half uurtje heerlijk naar deze muziek luisteren en ervan genieten.

De fietsbanden worden opgepompt want het gaat nu echt beginnen. Langs der schönen blauen Donau maken we onze eerste kilometers. In het routeboek gaan we hier uitgebreider op in. Soms gaan we heen per fiets en terug met de boot of andersom. Ook heeft de Donau een noord- en een zuidroute, dit kan de tocht extra verrassend maken.

De afstanden tussen de campings aan de Donau zijn niet al te lang. We zijn meestal al voor de middag op de volgende camping. Je bent de dag dan verder vrij en wij noemen dit een rustdag. Elke reisdag hebben we een happy hour waar we het programma voor de komende dagen bespreken.


We vervolgen onze tocht naar Haibach ob der Donau (Oostenrijk). Hier verblijven we op camping Sint Nikolaus van de Fam Steindl, direct aan de Donau. Van hieruit maken we mooie fietstochten en voor wie wil een mooie wandeling naar de beroemde “Schlögener Schlinge” met een prachtig uitzicht over de Donau. Onderweg kunnen we steden en dorpjes aandoen Hier besluiten we ons verblijf met een gezamenlijke campingmaaltijd of BBQ.

Het volgende rustpunt is Au ook gelegen aan de Donau. Ook hier zijn er links en rechts van de Donau leuke fietstochten te maken, want dat is toch het hoofddoel van deze reis en natuurlijk ook gezellige dingen met elkaar ondernemen. Misschien kunnen we hier ergens een Weinkeller bezoeken.

Vervolgens gaan we op weg naar Melk. Deze camping ligt ook direct aan de Donau. Het stadje Melk is goed voor een paar uur vertier. Na een gezamenlijk ontbijt wandelen of fietsen we naar de Stift. Hier zal een gids ons begeleiden. En natuurlijk gaan we ook hier fietsen. Dezelfde weg hoef je niet altijd te nemen want er zijn vaak veerpontjes of een brug en kun je aan de ander kant weer terugfietsen. Op een van onze verblijfplaatsen zullen we een boottocht gaan maken, waar dat is zien we ter plaatse wel. 


Na Melk verlaten we even de Donau. We blijven wel in de buurt van water want de volgende camping bij Sankt Pölten ligt aan een meer. Sankt Pölten staat bekend om zijn barokke gebouwen en mooie brede pleinen. De Wachau is een van de mooiste gebieden aan de Donau. Hier bezoeken we Krems en Dürnstein, beide aan de Donau, een gebied vol met appels, peren en druiven. Dit zullen we per auto bezoeken en als je wilt kan de fiets mee als je een fietsendrager voor de auto meeneemt. Ook een verrassende lunch staat op het programma. 


Nu gaan we op weg naar Wenen. We verblijven 6 dagen op een camping in de buurt van Klosterneuburg. Dit plaatsje ligt op 12 km afstand van Wenen. De stad Wenen heeft erg veel moois te bieden. We bezoeken Schloss Schönbrunn en gaan met een Nederlandse gids door Wenen fietsen. Dit schijnt een fantastische gebeurtenis te zijn en we gaan dan ook na afloop van de fietsexcursie gezamenlijk lunchen.

Op deze route word je misschien geprikkeld om één der volgende dagen bepaalde dingen nog eens zelf te gaan bezoeken. Misschien is het leuk voor de liefhebber om een bezoek te brengen aan de Spaanse rijschool. Dit bepaal je uiteraard zelf. De ochtendtraining duurt ± 2 uur. 


Op de camping zullen ongetwijfeld folders liggen met leuke tips en ideetjes voor een afwisselend dagje Wenen.

Misschien kunnen we als groep ook nog iets leuks gaan ondernemen. Dus laat je verrassen. Uiteraard zijn er in Wenen een keur van Konditoreien zoals, Sacher, Demel, Aida en nog vele andere, waar je van een heerlijk stukje taart kunt genieten.

In Klosterneuburg is ook een heel mooie Stift(kerk) met een klooster. Hier hebben we een rondleiding en avonds een diner in het Stiftcafé, waar we dan de verlichte Stift ook bij avond kunnen bewonderen. Dit is weer een van de voordelen van een najaarsreis (vroeger donker).

Wil je dit niet per fiets ondernemen dan zijn er mogelijkheden om per bus of trein te gaan. Deze zijn op korte afstand van de camping en nog betaalbaar ook.


Na een mooie tijd bij Wenen maken we een tussenstop halverwege de  Donau richting Duitsland  bij de stad Linz aan de Pichlingersee. Ook hier kunnen we weer wat fietsen, maar een terrasje aan de Pichlingersee lokt ook. De stad heeft een mooie oude stadskern. Het heeft diverse prijzen ontvangen voor “gezonde stad” vanwege het vele groen (zuurstof). De Donau is ook nu weer goed te bereiken. Even shoppen kan ook een fijne afwisseling zijn na al het fietsen en genieten van de natuur. Op deze camping hebben we onze afscheidsavond en genieten hierbij van een diner en wensen daarna ieder een goede thuisreis. 


Reisprogramma

25 aug. zaterdag: Verzamelen op een camping in de omgeving van Würzburg, Duitsland. afstand 482 km

26 aug. zondag:  Vertrek naar een camping in de omgeving van Passau, Duitsland. afstand 356 km

30 aug. donderdag: Vertrek naar een camping in de omgeving van Haibach, Oostenrijk. afstand 55 km

02 sept. zondag: Vertrek naar een camping in de omgeving van Au Donau, Oostenrijk. afstand 73 km

06 sept. donderdag: Vertrek naar een camping in de omgeving van Melk, Oostenrijk. afstand 85 km

10 sept. maandag: Vertrek naar een camping in de omgeving van Sankt Pölten, Oostenrijk. afstand 40 km

13 sept. donderdag: Vertrek naar een camping in de omgeving van Wenen, Oostenrijk. afstand 130 km

09 sept. woensdag:1 Vertrek naar een camping in de omgeving van Linz, Oostenrijk. afstand 203 km

22 sept. zaterdag: Thuisreis tot Utrecht. afstand 948 km

totaal aantal nachten: 28

totaal aantal km's: 2372