Corsica en Sardinië


Algemene informatie

Reisnummer: 07

Tijdvak: Maandag 14 mei t/m zondag 1 juli 2018.

Korte omschrijving: Twee eilanden voor de prijs van een reis. Maar toch 2 totaal verschillende culturen. Maatgevend voor Corsica was de periode in de middeleeuwen waarbij het eiland werd beheerst door Genua en Pisa, terwijl Sardinië zijn grootste bloeitijd kende in de oudheid tussen de Bronstijd (Nuraghi) en de Grieken en de Romeinen. Deze mix is de garantie voor een afwisselende reis. Na een aanloop van 3 dagen start de reis op Corsica en 3 weken later steken we over naar Sardinië waar we na ruim 3 weken de overtocht terug naar het vasteland maken.

Reissom: € 2.450,- / € 2.600,- per equipe (afhankelijk van de prijs van de boot in 2018).

Inbegrepen: overtochten Livorno - Bastia en Olbia - Livorno. Voor caravans langer dan 7 m kan een meerprijs gelden.

Zie verder: “Reissom / Reisafrekening” pagina 3.

Deelnemers: Max. 16 equipes.

Honden: Op deze reis zijn honden niet toegestaan.

Opgeven: Vóór 15 november 2017 i.v.m. de reservering van de boten.

Aantal km: Ca. 3.850 km vanaf Utrecht.

 


Verdere informatie

Corsica is het mooiste eiland in de Middellandse Zee zeggen de vakantiegangers en daarmee zijn de Corsicanen het volledig eens. Zonovergoten rotsachtige bergketens, op sommige plaatsen spaarzaam begroeid, elders in weelderig groen gehuld, rijzen hoog boven de hemelsblauwe zee uit. Wit slaat de branding tegen de kust die bewaakt wordt door wachttorens en vestingen. Toeristische trekpleisters op Corsica zijn de UNESCO-erfgoed natuurreservaten Scandola en Calanches de Piana, de Genuese torens en bruggetjes, bergen als Col de Bavella en Monte Cinto, het oudheidkundig park Filitosa en de talloze stadjes met burchten en citadellen als Ajaccio,

Bonifacio, Calvi en Corte.

Het eiland ligt 180 km ten zuiden van Frankrijk en 80 km ten westen van Italië en is net zo groot als de provincie Utrecht (8.680 m²). Corsica heeft een speciale status binnen de Franse Republiek en heeft ongeveer 300.000 inwoners. De hoofdstad van het eiland is eigenlijk Ajaccio. Je vindt het halverwege de westkust in de schitterende Golf van Ajaccio. Het gedeelte Haute-Corse heeft ook een eigen hoofdstad, Bastia. Een stad met nauwe straatjes wat een bezienswaardigheid vormt voor iedere vakantieganger.

In het binnenland vind je bergen, watervallen, rustige meren en vooral dichte bossen. Daarnaast staat het eiland bekend om haar historische schatten en schattige kleine dorpjes. Als je de cultuur wilt proeven zijn die dorpjes zeker een bezoekje waard. Het eiland van de schoonheid. Natuurlijk is dat niet voor niets want de hoge rotspartijen en kliffen in verschillende kleuren maken de kustlijn tot een droombeeld. Dat betekent dus ook heel veel mooie stranden en omdat het een eiland is, zijn die al snel op loopafstand te bereiken. Ook voor alle actieve vakantiegangers is Corsica interessant.

Sardinië ligt pal ten zuiden van het eiland Corsica, ten westen van de Laars van Italië, en ten noorden van Tunesië. Met 24.090 km² is het na Sicilië het grootste eiland in de Middellandse Zee. Het heeft ongeveer 1,65 miljoen inwoners. De hoofdstad van Sardinië is Cagliari, dat in het zuiden van het eiland ligt.

Sardinië staat bekend om zijn prachtig mooie stranden en ongerepte natuur. Op verschillende plaatsen zijn monumenten te bezichtigen die men in Sardinië Nuraghi noemt. Dit zijn woonkernen die bestaan uit torens uit de bronstijd en zijn alleen te vinden op dit eiland. Prehistorische stammen hebben deze indrukwekkende monumenten nagelaten die opgebouwd zijn uit losse stenen. Het bekendste complex is wel Su Nuraxi di Barumini in de provincie van Cagliari.

Omdat je de prehistorische restanten zomaar tegen het lijf kunt lopen, wordt Sardinië ook wel een groot openluchtmuseum genoemd.

Aanrijroute: via Duitsland en Zwitserland naar Pisa.

We beginnen onze reis in Bühl(D) en reizen vervolgens in 2 dagen naar Livorno(It).

We verblijven 1 dag in Pisa en vertrekken de volgende morgen vroeg om met de ferry van Livorno naar Bastia (Corsica) te varen.

Onze eerste halteplaats Pietracorbara ligt midden op het schiereiland Cap Corse. Van hieruit bezoeken we Bastia, de 2e stad van Corsica. We maken een tocht over het schiereiland die geheel langs de schitterende kust loopt. We gaan naar de San Michele de Murato (de groen-witte Pisaanse kerk) met een schitterend uitzicht over de streek ten zuiden van Bastia. Alaria is de oudste nederzetting in Corsica, gesticht in de 6e eeuw v. Chr. De opgravingen zijn minder spectaculair, maar het museum is zeker de moeite waard.


De reis wordt vervolgd in westelijke richting naar Calvi, dat zich op het uiterste puntje van een baai bevindt. De ligging van de fotogenieke stad die beschikt over een mooie natuurlijke haven met een groot zandstrand, bestaat uit een beneden- en een bovenstad met palmbomen en dus is een nadere kennismaking noodzakelijk. 


Men beweert zelfs dat Columbus hier geboren is (de zoveelste stad). Vanuit de camping kunnen een aantal autotochten/wandelingen worden gemaakt langs de zee maar ook in het bergachtige binnenland zoals naar Île Rousse, Notre-Dame de la Serra, het adelaarsnest Sant’Antonio, Cirque de Bonifatu en de Balagne. Van hieruit is een boottocht naar het reservaat Scandola (Unesco), waar door zee-en winderosie overweldigende landschappen zijn ontstaan, een must.

 

Ajaccio is onze volgende bestemming en is bovendien de hoofdstad van dit eiland. Napoleon is hier geboren en dat is te zien aan de standbeelden die aan hem herinneren. De kustweg naar Porto en Piana, behoort tot de mooiste plekjes van het eiland. Hier vind je surrealistisch gevormde rotsen in vaak vurige tinten die prachtig contrasteren met het blauw van de zee. De route nodigt uit tot vele fotostops. We maken een bergtocht via de D27 naar Bastelli met onderweg een aantal watervallen, Cascade de Sant’Alberto  en cascade d’Aziana. De terugweg via de D3 door de Gorge du Prunelli, een schitterende tocht met een paar wandelingen. Vlakbij is de archeologische site Filitosa met als centrum een tempel, omringd door menhirs en het museum. Kern is de megalithische beschaving (3500-1000 v. Chr.) waarbij menhirs evalueren naar beelden.

De laatste camping ligt bij Porto-Vecchio dat vooral ’s-avonds een bezoekje waard is. Ten noorden hiervan ligt een fraai bebost gebergte en steken de naalden van Bavella omhoog. Een autotocht naar de Bavella-pas en een wandeling naar de Polischellu-watervallen staat dan ook op het programma.


Helemaal in het zuiden boven op de indrukwekkende witte rotskust ligt Bonifatio de meest bezochte plek op Corsica. De bovenstad gesticht in 833, heeft aan zijn rumoerig verleden een echte middeleeuwse sfeer overgehouden. Vanuit de zee bekeken blijf je dit won-derlijke schouwspel in herinnering houden.

De tijd is aangebroken om dit eiland te verlaten en ons te richten op het 2e eiland van deze reis: Sardinië. We maken de overtocht van Bonifacio naar Sardinië en strijken neer in Palau. Er is hier veel te beleven en daarom blijven we op een aantal campings 5 nachten. Een boottocht naar de La Maddalena-archipel met een archeologisch museum waarin o.a. een Romeins vrachtschip en een bezoek aan het buureiland Caprera is de moeite waard. Een autotocht naar Capo Testa, Capo Torso met de Berenkaap, de Costa Smeralda en in Arzachena de reuzengraven met verschillende mooie wandelingen geven de vele mogelijkheden aan die er zijn tijdens ons verblijf.


Alghero, de 2e bestemming in Sardinië, heeft veel bezettingen doorstaan waardoor het Catalaan-se trekken heeft. De aan de kant van de zee door de stadsmuur afgesloten oude stad, de kosmo-politische sfeer en de mooie stranden staan garant voor een afwisselend verblijf. We bezoeken het historische centrum met een mooie kathedraal die een bijzondere achthoekige klokkentoren heeft. 


In de omgeving van Alghero is er aandacht voor: La grotta di Nettuno, van 2,5 km lang,  geeft een inkijk in het oude kalkmassief met bizarre druipsteenformaties. Deze is bereik-baar met een boot of via een trap met 650 treden naar beneden. Verder wordt onze aandacht gevraagd voor Sassari met een historisch centrum en het Sanna-museum, de Valle Dei Nuraghi en bijzondere rotsformaties zoals de Roccia dell’Elefante. 

Ortisan is een vriendelijke stad met een eerbiedwaardig verleden. Ook hier zijn er vele bezetters geweest waarbij de Spaanse invloeden nog duidelijk aanwezig zijn. Liefhebbers van afwisselende landschappen moeten zeker een bezoek brengen aan het Sinis-schiereiland met als belangrijkste reden de Archeologische vindplaats in Tharros.


Of een stadswandeling naar het middeleeuwsecentrum,  een bezoek aan het Su Nuraghi complex bij Barumini (63 km) of de opgraving Nuraghi in Losa of gewoon heerlijk ontspannen aan het strand, te veel om op te noemen.

We gaan richting het zuiden. De Puniërs noemden Calgliari de ‘rotsachtige stad’, omdat toen het rotsmassief achter de stad nog beter te zien was. Het is een mengvorm van een Sardinische provinciestad en een Italiaanse metropool en is de hoofdstad van de autonome regio Sardinië. We verblijven aan de kust in de buurt van Capo Ferrato waar het goed vertoeven is. Van daaruit bezoeken we met een busexcursie en een gids de stad voor een stadswandeling langs het Romeins amfitheater, de middeleeuwse verdedigingswerken die het centrum als een burcht omsluiten en waarbij het archeologisch museum niet mag ontbreken. Ten zuiden van de stad vinden we de zoutmeren die het domein zijn van heel veel flamingo’s. Vanuit de camping die aan zee ligt is een bezoek aan een van de vele stranden zeker aan te bevelen.

Onze laatste camping ligt in Tortoli in de buurt van de kliffen van Arbatax die gekenmerkt worden door de rode kleur. In het binnenland bevinden zich enkele opvallende bezienswaardigheden. Orgosolo is bekend vanwege politiek getinte muurschilderingen uit de laatste vier decennia. Tiscali is een Nuraghi-dorp dat nog in redelijke staat verkeert omdat het in een grote grot gebouwd is. In Nuoro bevindt zich een boeiend museum waar het verleden tot leven komt. Voor de wandelaars zijn er een aantal interessante wandelingen beschikbaar met als belangrijkste die door de kloof Gola Su Gorrupu gaat (laatste gedeelte is zwaar).

Via Porto San Paolo en de overtocht van Oblia naar Livorno belanden we weer op het vasteland en keren via Zwitserland weer terug naar Bühl om daar onze reis af te sluiten.


Reisprogramma

14 mei maandag: Samenkomst op camping in Bühl (D).  Afstand vanaf Utrecht 533 km

15 mei dinsdag: Camping in de omgeving van Riarena (Zw). Afstand 398 km

16 mei woensdag: Camping in de omgeving van Livorno (I)). Afstand 410 km

18 mei vrijdag: Camping in de omgeving van  Pietracorbara (Fr–Corsica). Overtocht > Bastia. Afstand 18 km

22 mei dinsdag: Camping in de omgeving van Calvi. Afstand 105 km

26 mei zaterdag: Camping in de omgeving van Porticcio. Afstand 160 km

30 mei woensdag: Camping in de omgeving van Lecci. Afstand 118 km

03 juni zondag: Camping in de omgeving van Palau (It-Sardinië). Overtocht > Sardinië. Afstand 28 km

08 juni vrijdag: Camping in de omgeving van Alghero. Afstand 149 km

13 juni woensdag: Camping in de omgeving van Torre Grande. Afstand 135 km

18 juni maandag: Camping in de omgeving van Monte Nai. Afstand 158

22 juni vrijdag: Camping in de omgeving van Tortoli. Afstand 88

26 juni dinsdag: Camping in de omgeving van Porto San Paolo. Afstand 166 km

27 juni woensdag: Overtocht Livorno (It). Verblijf op boot. Afstand 20 km

28 juni donderdag:  Camping in de omgeving van Torre del Lago Puccini. Afstand 50 km

29 juni vrijdag: Camping in de omgeving van Riarena (Zw). Afstand 379 km

30 juni zaterdag: Camping in de omgeving van Bühl (D). Afstand 400 km

01 juli zondag: Terugreis naar Nederland. Afstand naar Utrecht. 533 km

totaal aantal nachten:  48

totaal aantal km's:  3848 


Route Bühl – Livorno v.v.

Reisroute Corsica – Sardinië