Voorjaarsweek april 2018


Algemene informatie

Reisnummer: 02

Tijdvak: Vrijdag 13 april t/m vrijdag 20 april 2018.

Korte omschrijving: In Nederland, maar het voelt als buitenland. U staat op een comfortplaats van vakantiepark ‘De Oude Molen’ te Groesbeek. Op loopafstand van het dorp. Uitgebreide fiets- en wandelmogelijkheden. Gezellige dorpen ook aan de andere kant van de grens in Duitsland. Veel historie, van de Romeinen tot de bevrijding van WO 2.

Onder de rook van Nijmegen start Caravanclub De Dissel het seizoen in de gemeente ‘Berg en Dal’, dat zegt toch genoeg?

Reissom: € 220,- per equipe en € 175,- voor alleengaanden. Camping, toeristenbelasting, wifi, hapje en drankje tijdens de informatiebijeenkomst, happy hour na het Jeu de boules, stadswandeling Nijmegen met gids en het afscheidsdiner met muziek.

Eerder komen € 15,- per overnachting. Dit zelf regelen met de camping.

Deelnemers: Alle leden.

Honden: Toegestaan, € 3,50 per dag.

Voorwaarden: Zie “Honden mee op reis” pagina 4.

Opgeven: Liefst vóór 1 januari 2018, uiterlijk 1 april 2018.Vakantiepark De Oude Molen

We verblijven op vakantiepark en camping ‘De Oude Molen’.

Wylerbaan 2a   

6561 KR Groesbeek

Telefoonnummer: 024  3971715

E-mail: vakantiepark@oudemolen.nl

Coördinaten: N 51°47’3”    E 5°56’6”

Op het B, C, en D-veld zijn comfortplaatsen met 10 ampère elektra gereserveerd. De comfort-plaatsen hebben televisie (CAI)-, water- en rioolaansluiting. Er is wifi (inbegrepen in het arrangement). 


Groesbeek en omgeving

Groesbeek ligt in een heuvelachtig en bosrijk gebied. Ideaal voor wandelingen of fietstochten. Groesbeek wordt niet voor niets de diamant tussen de heuvels genoemd! Je waant je in het buitenland door de ligging op een heuvel nabij de Duitse grens. De camping ligt op nog geen 500 m afstand van het centrum van Groesbeek. Hier vind je een gezellig centrum met veel restaurantjes. Het centrum van Nijmegen ligt op ongeveer 10 km.

 


De Draisine

In 1991 is de spoorlijn tussen Nijmegen en Kleve opgeheven. De spoorrails liggen er nog en wordt tegenwoordig gebruikt voor een tochtje per fietslorrie (draisine). Zo kun je vanuit Groesbeek op eigen kracht per spoor over de grens naar Kranenburg of Kleve. Wij fietsen naar Kranenburg en stappen daar op voor een rit (ca. 10 km) naar Kleve. Na een pauze in Kleve nemen wij de lorrie terug naar Kranenburg


Wandelen met gids door Nijmegen

De rijke cultuurhistorie van Nijmegen gaat tweeduizend jaar terug tot de Romeinen. Door de strategische ligging kozen veel vorsten, hertogen en keizers Nijmegen als domicilie. Door de ligging en het strategisch belang werd Nijmegen vaak het brandpunt van strijd. De laatste keer gebeurde dat tijdens de Tweede Wereldoorlog toen de geallieerden per ongeluk de stad bombardeerden. Behalve honderden doden werd ook een groot deel van de binnenstad weggevaagd. Na een wederopbouw heeft Nijmegen haar gezellige, levendige karakter behouden. Als je oog hebt voor het verleden, kun je tijdens een 1,5 uur durende wandeling met gids genieten van de rijke afwis-seling aan cultuurhistorie dat kenmerkend is voor Nijmegen.


Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting 

De kleurrijke wereld van het Jodendom, Christendom en de Islam komt hier tot leven. Orientalis is een 30 ha groot rijksmonument waar beleving, architectuur en natuur samenkomen. In onze drie themadorpen het Joodse dorp, het Arabische dorp en de Romeinse straat kunt u op een leerzame en leuke manier culturen en religie beleven.


Suggesties

Archeologie.

In de Nederlands Hervormde kerk van Groesbeek vindt u diverse historische overblijfselen. Bij

de restauratie van deze kerk in 1954 zijn waardevolle vondsten gedaan. Er werden overblijfselen gevonden van drie oudere kerken.

Liberation fietstocht (43 km).

Op 23 locaties in de wijde omgeving liggen gemarkeerde veldkeien, de zogenoemde luisterplek-ken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren, waarbij ooggetuigen zoals burgers, geallieerden en Duitse soldaten, vertellen over de indrukwekkende belevenissen uit de jaren 1944-1945. Kijk voor meer informatie op www.liberationroute.nl. (knooppunten in programma-boek).

 Wijnroute (30 km).

Fietsen door het bosrijke en heuvelachtige gebied rond Groesbeek. Bezoek een van de wijn-gaarden op de route zoals: ‘Wijnchateau De Heikant’ of ‘Wijngaard De Plack’ (knooppunten programmaboek).

 Nationaal bevrijdingsmuseum 1944-1945.

Direct naast de camping vind je het Nationaal Bevrijdingsmuseum. In het museum maak je de aanloop naar de oorlog mee, ervaar je de bezettingstijd, vier je de bevrijding en zie je de wederopbouw. O.a. door films en geluidsfragmenten wordt de bevrijding op boeiende wijze verbeeld.

Kleve (Dl).

Voor je het weet passeer je de grens met Duitsland. Het stadje Kleve ligt onder handbereik en is een aanrader. Op de fiets kan, maar houd rekening met het heuvellandschap. Bezoek kasteel Schwanenburg, de Stiftskirche of ga winkelen in het gezellige stadje.

Afrika Museum.

Nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is, hoe mensen leven, de universele menselijke thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. In het Afrika Museum ontdek je dat mensen wereldwijd ondanks de verschillen, overal hetzelfde zijn.


Programma

3 april vrijdag: Aankomst vanaf 10.00 uur.

-16.30 uur: Opening van de voorjaarsweek met hapje/drankje (glas meebrengen).

-18.00 uur: Driegangen verrassingsdiner voor eigen rekening. Kosten bedragen € 21,50 p.p. inclusief 2 drankjes  (bier, wijn of fris). Keuze hoofdgerecht: vlees, vis of vegetarisch

14 april zaterdag: : Fietstocht naar Nijmegen met aansluitend stadswandeling o.l.v. een  gids.

15 april zondag:

- 10.00 uur: Jeu de boules.

- 12.00 uur: Pauze.

- 13.30 uur: Vervolg Jeu de boules.

- 16.30 uur: Happy hour (zelf een glas meebrengen).

16 april maandag:  Op de fiets naar Kranenburg. Daarna met de Draisine naar Kleve. De kosten € 11,- p.p. (prijspeil 2017) zijn voor eigen rekening.

17 april dinsdag: Vrije dag (zie suggesties). Spelavond (bridgen, klaverjassen, rikken, keezenspel, en dergelijke). 

18 april woensdag: Voormiddag: uitreiking reisboeken en reisbesprekingen. Namiddag: ledenvergadering.

19 april donderdag: 

- 10.00 uur: Fietstocht in de omgeving van Groesbeek met bezoek aan. Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting. Entree (groepstarief) € 8,50 p.p. Vergeet je museumjaarkaart niet!!

- 18.30 uur: Afscheidsdiner met muziek.

20 april vrijdag: Naar huis of naar Haarlem.